Gla´ Golf med Guillem

Ukens bevingede ord: Et godt utslag på det siste hullet har hindret mange golfere i å gi opp golf.

Hvilket språk benyttes på banen?
Tja, hvorfor ikke det språket man forstår hverandre på? Hva som fikk oss til å tenke litt over dette, var en dag etter en konkurranse på en av banene i området, nærmere bestemt Don Cayo, hvor vi rundt bordet satt 8 tyskere, 3 nordmenn, 1 engelskmann og 4 hollendere, da en av de norske plutselig mente at vi burde snakke engelsk for å kunne forstå hva alle sa. 6 av tyskerne, 1 av de norske og to av hollenderne snakket, i tillegg til sitt eget språk, også spansk. Så hvorfor ikke benytte dette språket, når det tross alt er i Spania vi er, var det en som mente. Engelsk er mest vanlig mente en annen, hvorpå en tredje svarte at det er ca. 450 millioner som snakker spansk rundt i verden, og da blir det omtrent like mange som de som snakker engelsk. Så der satt vi.

Engelskmannen kunne deretter ”orientere” oss om at de engelske snakket to språk; nemlig, ”english and the international one” som han sa det; til stor latter fra de av oss som tok denne engelske formen for humor på strak arm. Så viste det seg da at kun 9 av de 15 rundt bordet kunne engelsk. Da er det godt at vi har golfspillet felles. En drive og en putt benyttes av alle, uansett språklig bakgrunn. Bunker også. Ja, og så ikke å forglemme forfriskningene etter på, da. Den delen forstår alle. A pro pos ”bunker”. I 1945 var det en amerikaner som kom hjem fra Europa etter også å ha vært innom Berlin, og da han kom hjem var det noen som lurte på om de spilte golf i Europa? ”Om de gjør”, sa han. ”De fullstendig gale”. ”I Berlin for eksempel”, fortsatte han, ”hørte jeg om en fyr som til og med hadde tatt livet av seg i en bunker” – – -.

Det går grenser!
På engelsk sier man OB, eller mer korrekt ”Out of Bounds”, når ballen passere de hvite stakene, eller tilsvarende hvit merking, og altså har havnet utenfor banen. Den ballen kan ikke spilles videre derfra. Skal man oversette dette til norsk, blir det ”utenfor banen”. Altså utenfor banens grenser. Med andre ord, man har overskredet en grense. Ikke sant? Så dersom man ser litt nærmere på dagens bilde, ser man en liten hvit stake på den nærmeste hjørnet av huset. Denne staken står på hjørnet av dametoalettet på Don Cayo ved hull 6, og da melder spørsmålet seg raskt: kan dette være en grense som menn ikke må overskride – – -? Og så kan man bare spekulere på hvor mange straffeslag man kan bli ilagt ved en eventuell overskridelse.

Sommerligaens kvalikrunder ferdigspilt
Aktuelt Spania’s utgave av ”Sommerligaen” med Costa Blanca Booking S.L. som hovedsponsor, er som annonsert i et tidligere nummer, i gang. Kvalikrundene var noen riktig gysare som de sier på svensk. Ligaen tar nå et lite opphold, og de 5 spillerne som gjenstår til å ta fatt igjen om noen uker for å kjempe om årets utgave av ”Sommerligaen”, starter alle med blanke kort igjen i finalerundene. Dette betyr at de gjenstående rundene vil bli avgjort blant de tre beste i selve spillet ved at disse får påfølgende spørsmål i golfreglene.

Man får altså en total poengsum bestående av en kombinasjon av poeng for spillet og ditto poeng for regelkunnskap. Det som skiller årets utgave fra tidligere, er at nå går alle spillerne ut til middag sammen med sine koner etter hver omgang. Og under disse seansene fikk vi høre hva som ikke gikk helt etter den oppskriften den enkelt hadde tenk seg, gjerne fulgt opp med et ”bare vent til neste omgang, da – – -”.

Var ”Sommerligaen” på Bogstad?
Er man på et besøk i Oslo, er det vel ikke til å unngå med et ditto hos Oslo Golf Klubb på Bogstad, denne perlen av en golfbane oppe ved inngangen til Sørkedalen. Vår venn Kjell husker godt den gang i 1956 da administrerende direktør i det firmaet han arbeidet som hadde en sønn på samme alder som over hodet ikke var interessert i sport, ville ha Kjell med på Bogstad for å lære å spille golf.

Det syntes imidlertid ikke Kjell var noen god idé på den tiden, fortalte han oss. ”Jeg kan jo tillate meg drømme litt sånn i ettertid da, om hvilken hcp jeg kunne hatt dersom jeg hadde begynt den gangen, og ikke i 1996”, sa Kjell med drøm i blikket. ”I 1997 besøkte jeg Bogstad igjen med mine tunge jernkøller med stålskaft og bitte små tunge blades kjøpt i USA på 60-tallet”, fortsatte han. ”Jeg husker også at jeg diskuterte mulig kjøp av nye køller med den ikke helt ukjente pro’en på Bogstad, Stephen Newey, og Stephen uttalte da han så på mine gamle Wilson Staff køller ‘hva du enn gjør, så bytt ikke ut sand wedge’n. Det har aldri vært laget en bedre’.

For å gjøre det kort, jeg har den fremdeles og bruker den hver gang jeg er så uheldig å få ballen i en sandgrop. Og så er den bombesikker (nesten i hvert fall) på 55 meter på fairway. Har etter hvert skaffet meg fire sand wedger til, men jeg kommer alltid tilbake til den gamle Wilson Staff køllen. Så når Stephen Newey reklamerer på sine hjemmesider med ”Golfers who know, buy from their pro”, kan jeg ikke annet enn å gi ham rett. Det gjelder for øvrig alle pro’er med egen forretning. Også kalt ”ProShop” i tilknytning til den enkelt bane.

Banene på Costa Blanca er intet unntak. I hvert fall når pro’ene styrer butikkene selv. For å understreke dette kom jeg til å huske en gang jeg var i en golfbutikk for å se på køller, og sa til den ansatt at jeg liker ikke ”off-set” køller, hvorpå vedkommende så på meg og spurte ’hva er en off-set kølle?’. Nesten unødvendig å fortelle at jeg ikke handlet i den forretningen”, avsluttet vår venn etter et kort Norges besøk med en mimretur til Bogstad der oppe i den grønne vinteren. Om det ble spilt den dagen han var der? Nei, det regnet den dagen han var der.

Helse og/eller økonomi?
Vi skrev for en tid tilbake om Lufthansa og noen andre flyselskaper som nå flytter fra Alicante til Valencia, fordi de ikke greier å ta ut sine priser i Alicante. Med andre ord som det stod i artikkelen, ”de anser Alicante området til å være et billigområde, og vil således heller markedsføre kulturbyen Valencia”. Vi kan nå i tillegg lese om Syd-Spania som også legger seg på en (mer bevisst) linje når det gjelder prisnivå og hva som det er mulig å ta ut av markedet når det gjelder utenlandske besøkende og investorer. Det således Rusland, USA og den arabiske verden de har definert som sitt marked, og det hele markedsføres som ”the Costa del Sol’s Elite Collection”. Det skal ikke stor fantasi til for å tenke seg at prisnivået på green-fee etc., vil bli lagt på et tilsvarende ”nivå”. Spesielt når det satses på leiligheter på 1000 kvm til 15 – 20 mill euro. Dog vil de kostnadsbevisste områdene rundt for eksempel Torremolinos fortsatt kunne konkurrere med Tyrkia og Hellas.

Hva da med oss her på Coste Blanca?
Vel, tar vi utgangspunkt i en tidligere artikkel her i Aktuelt Spania om golf og helse, hvor konklusjonen på den vitenskapelig studien vi refererte til, var at golfere (som går) lever fem år lenger enn gjennomsnittet, da blir det ikke vanskelig å glede seg over, og så håpe på, at denne delen av Spania vil bli spart for markedsføringer av denne typen. Sagt på en annen måte, la oss håpe at vi i tiden fremover fortsatt vil kunne bestemme selv hvor vi vil leve og spille golf til priser vi i noen grad kan være med på å ”bestemme” til tross for Altea’s satsing på Moskva området. Altså at vi selv kan velge mellom ”fine” naboer og egen helse. Nå kan man selvfølgelig, dersom man er opptatt av slike ting, på spørsmål om hvor man bor i Spania, si at den koselige lille landsbyen man bor i bare ligger er en drøy times kjøretur syd for kulturbyen Valencia – – -.

Ha en fortsatt fortreffelig sommer!

Hilsen Guillem



Denne artikkelen er tidligere publisert av magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.