Gla´ Golf med Guillem

Ukens bevingede ord: Jeg spiller ikke golf for å holde meg ung, men for å kunne bli gammel……. – Piet Hein

Dårlige vaner er vonde å vende
Så også i golf. Noen vaner er der uten at man tenker over hvorfor. De liksom bare er en del av ens væremåte. For eksempel er det mange som når det er tillatt (men må ikke) å plassere ballen på fairway, ikke gidder(?) å bøye seg ned for å markere ballen før den løftes slik golfreglene sier at man skal, men flytter ballen med køllen, da regnes dette som ett slag. Tro bare ikke noe annet.

Det er kanskje ikke så dumt å vite at man i så fall kan flytte ballen et scorekort, men da bør man ha med seg at et scorekort ikke har noen klar definisjon slik mange synes å tro eller mene. Når det gjelder ”ballplassering” er det hva som står i den lokale regelen som gjelder. Hvis en bane har ballplassering med et scorekorts lengde, gjelder dette banens scorekort utbrettet og diagonalt. Står det 15cm, er det 15cm. Står det en køllelengde, så er det en køllelenge som gjelder. Muligheten er legio i denne sammenhengen. Se forøvrig side 128 i den nye regelboken.

Diskvalifikasjon på green?
La oss ta en til med det samme. Har nemlig observert at enkelte når de bare skal hulle ut med en kort putt, for eksempel 30 cm, at de holder flaggstangen i den ene hånden. Det påstås at man etter 2008 kan holde flaggstangen i den hånden bare stangen ikke berører bakken. Det har det ikke vært mulig å få verifisert fra kompetent hold som det heter. Så akkurat når det gjeldet flaggstangen, vil vi få komme tilbake til den. I andre tilfeller har man med seg putteren samt en kølle til, og setter denne ekstra køllen ned på green og holder seg i den mens man putter.

Da bør man ta en titt (en gang til?) på regel 14-3 hvor det står at dersom man bruker utstyr på en uvanlig måte, så er det ikke tillatt. (Så det er vel her man har tolket seg til at flaggstangen ikke er utstyr). Det står også klart at brudd på regel 14-3, medfører diskvalifikasjon.’

Golfer og Alzheimer
Nå skal vi ikke påstå at vi har spesielt belegg for å komme med påstanden om at man kan få Alzheimer av å spille golf til tross for at det hvert år arrangeres store turneringer til inntekt for Alzheimer lidende her i området. Nei, det som satte oss på tanken, var et det er forbausende mange golfere som sjelden eller aldri husker sine dårlige slag. Veldig korte slag huskes ofte heller ikke.

Pilates for golfere?
Nå hevdes det at man kan bli en bedre golfer ved hjelp av Pilates. Pilatesmetoden etter Josef Pilates, er en form for fysisk trening med stabilitet og kroppskontroll som mål. Pilates er en slags styrketrening, men det handler ikke om å “pumpe” opp musklene for at de skal bli så store som mulig. Det handler om at den indre støttemuskulaturen bygges opp fra bunnen av, slik at kroppen kan bæres på en korrekt måte. Et uttrykk som falt oss i hu i denne sammenhengen er ”one size fits all”. Med andre ord når alle er like, virker alt greit for alle. Verden er vel ikke sånn?
Eller?

Det finnes andre ”garanterte” metoder for å bli bedre golfere på også, for eksempel NLP (Nevroligvistisk Programmering) som best kan forklares med at når man for eksempel skal tidlig opp en morgen og har stilt klokken, ofte våkner litt før klokken skal ringe. Altså en form for Mental Trening som igjen er definert som er en del av det idrettspsykologiske fagfeltet og har til hensikt å utvikle psykologiske ferdigheter slik at en på best mulig måte kan utnytte sine fysiske ressurser. Motivasjon, målsetting, selvtillit, konsentrasjon, spenningsregulering, visualisering og konkurranseforberedelser er eksempler på mentale ferdigheter. Og så vi som bare hadde tenkt å spille golf – – -.

H-J-E-L-P!!!
Skulle man utsette seg for de ovenstående med flere treningsmetoder, ville man i hvert fall neppe fått tid til å spille golf, eller gå ut med venner for spise og hygge seg. Det siste er vel det som kanskje gir oss mest etter en runde golf. La oss si det som det er: Golf handler om å unngå å gjøre feil. Kombinerer man dette med noen timers golftrening hver uke, tror jeg de fleste ville få den fremgangen de drømmer om. Det sies at skal man bli en bedre i golf, må man spille fire ganger per uke. Tre ganger bare for å holde sitt spill ved like. Og så må man trene i tillegg. Når det er sagt, så må vi ile til med å fortelle at slike mengder gjelder for golfere på et helt annet nivå enn de fleste av oss. Hva skal en stakkars amatør så gjøre? Enkelt og greit forklart er at god gammeldags ”linjegymnastikk” sammen med forståelsen om at golf er et spill hvor det i aller høyeste grad gjelder å unngå å gjøre feil, så har man en kombinasjon som er uslåelig hvis man bruker hodet litt i tillegg. Og da fortrinnsvis innsiden.

Hvordan unngå å slice?
I tillegg til ovenstående nevnte påvirkninger kommer alt hva utstyrsleverandørene prøver innbille en stakkar at man trenger. Det er alt fra køller som man kan stille inn for å kompensere for slice og hook, til for hvor høyt man ønsker å slå ballen. Da forstår man at man befinner seg i en verden hvor det er en meget tynt skille mellom drøm og virkelighet. Vi har sagt det ved et par anledninger tidligere at skal man unngå en slice eller hook, er det bare å slå rett. Og setter man ned peggen i forskjellige høyder, så vil også ballen bevege seg i tilsvarende baner’ Hvor vanskelig kan det bli da, når ballen ligger i ro og man får den tiden man trenger for å forberede slaget?

Kollenbrølet i Altea?
Det finnes vel ikke en nordmann, eller dame for den saks skyld, som ikke kjenner, eller har hørt om, ”Kollenbrølet”. De som har vært på Don Cayo når noen slår ut fra hull 8 og ballen fyker over mot hull 9’s fairway, forstår hva vi henviser til.
Den ”lyden” man da hører, ofte samlet fra alle som står ved utslagsstedet, står ikke noe tilbake for ”Kollenbrølet”. Det er nesten et besøk verd bare for å kunne si at man har hørt og opplevd ”hull- 8-brølet” på Don Cayo.

Hvor er Norge?
Vi tenker ikke da i første rekke på den geografiske plasseringen, men plasseringen i golfens verden.
Og der kommer Norge totalt i skyggen av Spania og Sverige for å ta det alfabetisk. Ser vi på resultat-listene fra dette årets europeiske studentmesterskap, var det omvendt, i det Spania ble fullstendig overkjørt av Sverige i yngste klasse. I eldste klasse var det spanske laget alle de andre fullstendig overlegne. Men til sammen så det på premielistene ut som om det ikke hadde vært med flere enn disse to nasjoners studenter. Mer andre ord, etterveksten er sikret skal vi tro referatet i det spanske golf forbundets medlemsblad. Og det skal vi vel?
Nyt høsten videre!

Hilsen GUILLEM



Denne artikkelen er tidligere publisert i Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.