Gla´ Golf med Guillem

Ukens bevingede ord: Det er ikke bare å ergre andre, du skal ha glede av det selv også. – Piet Hein

En opp- og/eller utfordring
Med ukens bevingede ord i tankene vil vi få si at det er hyggelig med de innspill som mottas, men mottar gjerne flere. Ikke bare med kommentarer om hva vi har skrevet, men gjerne med ønsker eller oppfordringer om temaer som ønskes tatt opp. Adressen til denne spalte finnes etter siste avsnitt.

Forkastelig, eller bare et hjertesukk?
Vi skriver for det meste om positive opplevelser fra banene her omkring, men det er dog et par ting vi gjerne skulle sett var annerledes. For det første bunkerne på Villaitana. Ordet betong ligger nært opp til en beskrivelse av disse. Når man skal slå ut fra en bunker, er det ikke ballen man skal slå, men det er sanden som skal kastes opp for å si det sånn, og så skal selve ballen bare flyte på sanden. Men på Villaitana er bunkerne så harde at et normalt bunkerslag er totalt umulig. Ofte blir det tilfeldigheter hvor ballen havner ved et slag ut fra en av disse bunkerne.

Det andre vi vil nevne, er at man i restauranten på Don Cayo nå servere en Caña på 20 cl. Etter hva vi har kunnet finne ut, kan det ikke kalles Caña under 26 cl. Da heter det Zurita. Hva en Zurita eller Zurito betyr, kan den enkelte hygge seg med selv for å finne ut. Det nærmeste vi har kommet, er ”flygende due”, som vi ikke kan tolke på annen måte enn at vi på engelsk ville sagt ”in your dream”. Når så få klager, må det ha sin begrunnelse i at så mange av øldrikkerne kommer fra de små øyene ute i Nordsjøen nord for franskekysten, hvor de har lite eller intet forhold til det metriske systemet. Alt annet enn en ”pint” blir antagelig uforståelig i sammenhengen. De må gjerne skjenke 20 cl øl, men for all del, ikke kalle det for en Caña!

Sommeren over?
Lørdag 1. september markerte at sommeren er over for denne gang. Avsluttet dagens golf runde i 25ºC. Det føltes ”bitende kaldt”. Bildet viser hvordan de som ”oversomrer”, eller sagt på en annen måte, de som bor her, kler seg når temperaturen synker slik som denne dagen. Og når temperaturen i bassenget var falt til 26ºC, og man kunne slippe å ha på luft kondisjoneringen, samt ha vinduet på soveværelset åpent denne natten, da er man sikre på at det snart kommer mange nordmenn hit til Costa Blanca. Jaja, ”ein sumar kan ikkje vara evig veit du”, selv om det finnes steder der det kan føles slik. Alltid et spørsmål om hva man sammenligner med.

Det posistive er dog at når vi får en temperatur-senkning så pass tidlig, vil vi mest sannsynlig ikke få”Gota Fria” denne høsten. Og takk for det!

Blå flagg på Don Cayo?
Nå har man ikke åpnet vannreservoaret for bading dersom noen koblet blått flagg med strender og bading. Nei, det er fremdeles golf det er snakk om, og det er muligheten til å få kjøre buggi på fairway som er teamet. De som kan legitimere sitt behov for dette, vil få buggien utstyrt med et blått flagg slik at utenforstående ikke trenger bry seg med hvorfor man eventuelt kjører på fairway. Muligheten for slik kjøring er altså nå til stede på Club de Golf Don Cayo.

Har golfere noe ansvar?
Det har vært mye snakk om ansvar og bruken av tilsvarende honnørord i Norge i sommer etter hva vi har forstått, men det er golfernes ansvar vi i første rekke tenker på i disse spalter. I forrige nummer skrev vi at noe av det vi satte pris på ved vårt besøk på en av banene i Navarra, var en påminnelser man fikk i form av oppslag når det gjaldt den enkelt golferes ansvar. Det var kravene til kunnskap i golfreglene så vel som til etikette, samt respekten for de samme. Og da må vi få lov og si at det er ikke imponerende når man møter golfere som ikke en gang har fått med seg regelendringene som kom i 2008. Nå per 1. januar 2012, kom det 29 forandringer i forhold til disse.

Her er ett eksempel: ”dersom man uforvarende (vår utheving) trår på ballen når man leter etter den, for eksempel i høyt gress, er det bare å markere ballen, løfte den og droppe, for så å spille videre uten noen form for straff”. Tror ikke vi tar munnen for full når vi spår at det blir mange som ”uforvarende” kommer til å trå på ballen sin heretter.

Et annet eksempel på en kjekk regel, er at ”dersom det ligger blader og kvister over ballen i en bunker, er det helt greit å løfte på disse forsiktig, men da kun for å identifisere ballen. Dog må ballen ikke flytte på seg, og bladene må legges pent og forsiktig tilbake over ballen før man slår videre”. Heller ingen straff. Men selvfølgelig gjøres ingen av disse øvelsene uten at markøren er til stede. Og hvilke regler de ovennevnte er hentet fra? De finnes under reglene 12 og 18, men benytt gjerne anledningen til å finne ut hvilke undergrupper selv. Så hvor mange av regelendringen har du fått med deg, ni måneder etter innføringen?

Golf på strendene?
Det var nok ikke blå flagg på badestrendene her på kysten de dagene man benyttet strendene til golfundervisning i sommer heller. Spilte man golf på strendene, altså? Nei, men som promosjonsidé, var det fantasifullt. I fjor skrev vi om promoteringen Federación de Golf de la Comunidad Valenciana (det valencianske golf forbundet) gjorde på gater og torg. I år kom man opp med ytterligere en idé for å promotere sporten. Man forflyttet seg denne gangen til strendene her på kysten så vel som det ganske land hvor man har strender. Det ser jo flott ut da? Og så å kunne sole seg samtidig. Tenk dét, dere. Hvilket forresten minner oss på han som i forrige uke møtte en som nettopp var kommet fra Norge, og utbrøt ”nei, så brun du er”. ”Det er ikke brunfarge, det er rust – – -,” svarte den nyankomne litt snurt.

Egentlig litt synd på dem som kommer nedover på denne tiden, for ikke bare har de spilt i heller litt dårlig vær der opp, men de blir møtt med et syn som bildet viser. Hvilket vil si at man på denne tiden av året sander og lufter sine greener, noe som betyr at man må spille på baner med temporære greener, eller ”vintergreener” som de som kommer nordfra av en eller annen grunn kaller dem. Og når man er ferdige med dette, begynner sanding av fairwayene. På den annen side, kan det jo være godt å benytte denne tiden til en liten pause fra golfen også. I Communidad Valencia kryr det av kulturtilbud. Ikke behøver man reise langt heller. Så hvorfor ikke?

Hilsen Guillem guillemno@gmail.comDenne artikkelen er tidligere publisert i Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.