Gla´ Golf med Guillem

Ukens bevingede ord:
Skal man slå over et vann kan man enten velge en annen kølle, eller to baller.


Golf, Gastronomi og Kultur
Det er vår venn Guillermo som nok en gang vil dele erfaringene sine med oss fra en av sine golfreiser i dette vidunderlige avslappede landet. Denne gangen fra Navarra, og han går rett på sak med: ”Den årlige golfuken, det vil si de fem turneringsdagene var i år utvidet med en hviledag før den siste turneringen som altså således var redusert til en dag. Denne fridagen dagen nøt vi det ypperste av hva kongdømmet Navarra har å by på hva gastronomi og kultur anbelanger. Hele golfuken har fått en ny dimensjon. Kanskje er dette noe man vil kunne få oppleve flere steder i Spania etter hvert. Etter tre år med deltagelse, har vi stått over et par år. Men årets opplegg animerte til en ny omgang der oppe. De tre første turneringene var i regi av AESGOLF, altså det den spanske seniorturen, mens den fjerde var den årlige ”El Espárrago” som er en åpen turnering. Det hele startet som vanlig mandag morgen på Club de Golf Ulzama, så søndag ettermiddag gikk med til reisen fra Altea til Pamplona. Denne byen hvor hele sentrum er en eneste stor underjordisk garasje i fire etasjer. Artig å oppleve hvordan alle biler som kommer inn til byen liksom bare forsvinner ned i bakken. Det hadde ikke skadet om mange flere byer hadde et slikt opplegg. Men, det var Club de Golf Ulzama det skulle handle om denne mandag morgen.

Navnet Ulzama er for øvrig etruski altså baskisk, og ligger i et område kjent for sine oster og tykke melkesorter. Når det er sagt så var det et par positive ting ved banen. Det ene var at det var som seg hør og bør en privat klubb, utplassert friskt vann ved hvert fjerde hull. Altså, man slapp å bære vann selv. Det andre var at det er en skogsbane, hvilket vil si at man stort sett går i skygge. Ikke noen ulempe det heller i 34 graders varme. Altså ikke av de varmeste dagene, men dog. Men så var det slutt på de positive inntrykkene. Alt for mange blinde hull med ditto ukontrollerte innspill. Og i og med at det var en privat klubb, var det ikke en baneguide noe sted. Ei heller å få kjøpt. Neste dag spilte vi på en bane ved navn Señor de Zuasti Golf Club hvor det i tillegg til gofbane, var et utall av aktivitetstilbud til unge og gamle i alle aldere. Her kan nevnes alt fra svømmebasseng inne og ute med tennis og Paddle, til overnattingshytter i skogen til gymsal og egen barneklubb. Banen som sådan var en åpen parkbane. Den siste av de tre banene var Golf Castillo Gorraiz. En bane som var mer krevende enn Don Cayo for de som har vært der, hva oppover og nedover anbelanger. Og ser man på baneverdien som fra gult var på 72,1 med en slope verdi på 134, så er vel det meste sagt.

Alle dagene var det felles tre timers lunsj med premieutdeling. Så stemningen var på topp. I hvert fall etter at dagen var omme. Golfspillet derimot, var det ingen som snakket om. Om å sette pris på
Andre ting vi satte pris på ved den siste av de ovenstående baner, var de påminnelser man fikk i form av oppslag når det gjaldt den enkelt golferes ansvar. Det var kravene til kunnskap i golfreglene så vel som til etikette, samt respekten for samme. Utrolig at golfere må minnes på slike selvfølgelige ting. Og så satte vi pris på scorekortene hvor det var oppført hvor lang tid en fireball skal bruke på en runde. For eksempel stod det på kortene at man ikke skulle bruke mer enn 1 time og 10 min etter hull 5. Etter hull 9, stod det 2 timer og 10 min. Etter hull 14, var det oppført 3 timer og 25 min., og ved rundens slutt på hull 18, stod det klart og tydelig 4 timer og 20 min. Vi ble altså minnet på at det ikke er noen grunn til at det skal ta noe lengre tid. Altså helt etter anbefalingene gitt av Royal & Ancient.

Kulturbiten
Dag fire var avsatt til en besøksrunde til forskjellige gamle borger og kirker, så vel som andre kulturminnesteder, og ikke minst går tankene tilbake til de kulinariske opplevelsene ved både lunsj og aftenens middag. Det er mye av slikt der oppe. Ved tidligere besøk, har vi alltid stukket innom baren som av kjente årsaker i denne oksegale byen, bar navnet Hemingway. Altså ikke bare var den oppkalt etter forfatteren, men var også en av de stedene Hemingway i sin tid frekventerte. Som det fremgår av bildet, er selv ikke alt ved gamle her heller. Hotellet vi bodde på, med det internasjonale navnet Hotel Europa, var et godt spansk trestjernes midt i sentrum. Men restauranten har en stjerne i Michelin guiden. Og siden turneringene var arrangert av AESGOLF, det spanske seniorgolf forbundet, kostet hver av rundene kun 25 euro. Ikke rart man koser seg på slike turer”, sa Guillermo som allerede gleder seg til neste års utflukt.

En utflukt til Norge
Som det fremgår av det ene bildet, var vi en tur i Oslo under Jazzuken, og vi oppdaget skiltet som stod utenfor Stortinget. Av forbipasserende ble vi dog forsikret om at skiltet med denne teksten ville bli fjernet når Stortinget igjen skulle starte høst sesjonen.

Don Cayo, Golf and Country Club
Ikke det at Club de Golf Don Cayo har skiftet navn, men når vi sier det på denne måten, så er det fordi det stadig skjer ting på utviklingsfronten i klubbhuset på denne banen som ligger ved foten av det pittoreske Sierra Bernia ved Altea la Vella. I tillegg til den nye innredningen av baren, har det kommet nye møbler både inne og ute sammen med ytterligere beplantning. Med andre ord, vi har fått en golfklubb i området slik vi tenker oss en gedigen privat golfklubb kan være. I utgangspunktet er klubben riktig nok privat i det den eies av medlemmene slik at det i så måte er dekning for ordet Country Club, men den er åpen for alle. Her er det altså ingen utenforstående kommersielle interesser som styrer, men medlemmene selv. Kanskje derfor det er så hyggelig der.

Spille med hvem og hvor?
Når man kommer til vårt område her på kysten og ønsker å spille golf, melder spørsmålet seg raskt. Hvor og sammen med hvem? Det neste spørsmålet er selvfølgelig over hvilken tid man ønsker å spille. Vårt utgangspunkt her, er at man vil oppholde seg noen måneder. Og da har man stort sett tre muligheter. Enten spiller man for seg selv og besøker de baner som måtte passe, eller man kan søke samarbeidspartnere for å spille litt mer organisert. I så fall er det to muligheter som peker seg ut. Den ene er å kontakte golfklubben ”Peer Gynt” som spiller fast på Villaitana i Benidorm, eller å kontakte Los Noruegos på Club de Golf Don Cayo i Altea la Vella. Og det vi skal se litt på, er hva disse to har å tilby. Golfklubben ”Peer Gynt” er en klubb stiftet av og for fastboende nordmenn som har eksistert her siden 2001. Denne klubben har etter hvert minsket sine tilbud til medlemmene ved at man har meldt klubben ut av organisasjonen Assosiacion de Campos de Golf de Costa Blanca hvor i gjennom medlemmene hadde 20 % rabatt på ca. 20 baner her på Costa Blanca. Det siste nå, er visstnok at man også skal melde klubben ut av det spanske golf forbundet med hva dette innebærer av færre tilbud.

Dog spiller klubben fast på Villaitana 2-3 ganger per uke gjennom ”overvintringssesongen”. Når premieutdelingen er overstått, går de fleste hver til sitt slik vi har forstått det. Los Noruegos har eksistert i mange flere år, og har sitt tilholdssted på Club de Golf Don Cayo i Altea la Vella, hvor de nå spiller fast 2 ganger per uke; nemlig, mandager og onsdager. Gjennom forskjellige former for kort- eller langtids medlemskap i Don Cayo, vil man kunne oppnå 25 % rabatt på spill på for tiden 14 forskjellige baner fra Lo Romero i syd, til la Sella i nord. I tillegg kommer alle de tilbud som gis gjennom det spanske golf forbundet dersom man ønsker å reise litt rundt i området eller landet. Etter hver spilte runde, har man i Los Noruegos felles lunsj før man går hver til sitt.

Noen konklusjonen etter å ha vurdert de to ”klubbenes” tilbud, skal vi ikke trekke. Dertil er ønskene til den enkelte forskjellig, men det må dog være tillatt å gi uttrykk for at det tiltalte oss absolutt dette med rabatter og tilbud på andre baner, sammen med den sosiale omgangen med felles lunsj etter hver spilledag i de nyinnredete lokaler. I tillegg har man Don Cayos International Golfing Society med sine 9-10 forskjellige nasjonaliteter, for de som måtte ønske et litt mer internasjonalt tilsnitt til sine golfdager. I tilegg er mange av spillerne i denne internasjonale gruppen som har holdt til på denne banen i rundt 30 år, noe yngre.

Ha en fortsatt god sommer!
Hilsen
Guillem
guillemno@gmail.com



Denne artikkelen har tidligere blitt publisert i Aktuelt Spania 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published.