Gla´ Golf med Guillem

Ukens bevingede ord: Hvis du virkelig ønsker å bli en bedre golfer, så gå tilbake og start i en mye tidligere alder.

Engelskmennene noe for seg selv
De brittiske spillerne i området ønsker nå å endre hcp systemene for de forskjellige ”societies” her på kysten. Da vi leste dette kom vil til å tenke på en overskrift i ”The Times” i 1929 hvor det stod ”Fog in the Channel – Europe isolated” (Tåke i kanalen – Europa isolert). Ikke mye mentalitetsendring der i gården i de 83 årene som har gått siden den gang. ”Golfing Societies” er altså engelsk for golf klubber som stort sett ikke er tilsluttet det spanske golf forbundet. Ikke nok med at de ikke har noen tilhørighet til det golf forbundet det hadde vært helt naturlig å forholde seg til, men de vil nå ha eget handicap system også som går under betegnelsen ”The central handicap system”. Egentlig litt rart det der, for golf går da vitterlig ut på å gå en runde på banen på så få slag som mulig? For ikke å si at det er selve ideen med spillet? Er det ikke det, da? Så hvorfor flere hcp systemer?

Flere grunner til å spille golf?
En mann gikk nedover gaten da han ble antastet av en skitten og sliten utseende person som spurte om han kunne få et noen euro til middag. Mannen tok frem pungen og spurte: ”hvis du får disse pengene, vil du da kjøpe en øl i stedet?” ”Nei, jeg sluttet å drikke for flere år siden”, svarte den husløse. ”Vil du bruke pengen til å spille for i stedet for å kjøpe mat”, spurte mannen videre. ”Nei, jeg spiller ikke”, svarte den husløse. ”Jeg trenger alt jeg kan få bare for å holde meg i live”. ”Vil du bruke pengene på green-fee på en golfbane i stedet for mat?” ville mannen vite. ”Er du spik spenna gæ’ern”, svarte den husløse. ”Jeg har ikke spilt golf på 20 år”. ”Vel”, sa mannen. ”Jeg skal ikke gi deg penger, men jeg skal ta deg med hjem til min kone for en bedre middag”. Den husløse spurte litt undrende: ”vil ikke din kone bli sint når du drar med deg hjem en skitten person som antagelig ikke lukter godt heller?” Mannen svarte da: ”Ikke noe problem det kammerat! Jeg vil gjerne at hun skal få se hvordan en mann ser ut som har sluttet å drikke øl og sluttet å spille golf”.

Så var det kanskje ikke svingvekt likevel?
Vi skrev for et par nummer siden om dette med svingvekt, hvorpå noen tok det til seg når vi viste bilder av noen av de magene vi observerer på banene. Tok vi feil? Var det ikke stor mager, men bare en tidligere mote som igjen har blitt ettertraktet, og er til å skue ute på banene? For ser vi noe tilbake i historien, kan vi lese følgende: ”For omkring 1660 forsvant mannsdraktens utstoppede hengemage. Trøyen beholdt sine skjøter, men fikk høyere livlinje. De vide buksene fra slutten av 1500-tallet ble smalere og lengre, rynket sammen under kneet. Rett nedhengende bukser forekom også; de dekket enten kneet eller stanset ett ovenfor det”.

Altså slike bukser vi ser rundt oss til daglig på banene her nede. Ikke minst de buksene som henger et stykke ned på leggen. Vel, som han sa: ”historien gjentar seg aldri, men det gjør menneskene”.

Las Rejas et besøk verd
For en tid tilbake var det her i Aktuelt Spania en artikkel om en golfer som gikk og koste seg på den lille 9 hulls ”pitch og putt” banen i Benidorm. Inspirert av den artikkelen har vi flere ganger i ettertid gjort det samme. Her er det å kunne innspill som er tingen. Ikke minst lære det viktigste; nemlig, innspill og putt. Glem driveren. Den er for øvrig heller ikke så viktig, skal vi tro golferen med 7,5 i hcp som hverken har ”driver” eller ”fairway woods” i sin bag. Så tilbake til Las Rejas. Som man kan se av bildet, er det flere som koser seg på ettermiddagene nå som det har blitt litt stillere på mange av banene her i området. Missforstå oss rett, tomt er det ikke, men alle har tilsynelatende litt bedre tid nå som man ikke trenger så mye klær for å holde varmen. Fantastisk. Prøv det selv en gang. Den lokale Golf Assosiasjonen ”Dum Vivimos Vivamos” (som betyr: La oss Leve mens vi Lever) som vi møtte der borte forleden, trener fast der en gang i uken på denne tiden. Og når vi vet fra et tidligere nummer av Aktuelt Spania at golf spilles i skala 1:20000 (1 cm på green, tilsvarere 200 m på fairway), forstår vi hvorfor det er her man spiller avslappet golf og får trent på det som er viktig. Våre tanker går stadig tilbake til dagens innledende avsnitt.

Et spørsmål om etikette eller regel
Den historien vi her skal fortelle om, dreier seg om begge. Samme sak, men to sider. Det hele utspant seg på Don Cayo en onsdag morgen. Vår flight skulle slå ut klokken 1000. ”To av oss fire”, forteller vår venn Guillermo, ”var klare til å slå ut, men de to andre hadde ikke dukket opp enda”. Da sier Guillermo: ”vi som er klare slår ut”. ”Det står en flight med engelskmenn og venter at vår flight skal bli ferdig, og en av engelskmennene blander seg inn og sier at det er dårlig etikette og slå ut før de andre har kommet”. Det er da Guillermo repliserer at er det noe som er dårlig etikette, så er det ikke å møte opp i tide. Og fortsetter: ”kommer man for sent, slår man ikke ut, men går fremover til man har tatt igjen flight’en, og så starter man sin runde fra det punkt. Det er det faktisk flere baner og klubber som har dette i sine turnerings-bestemmelser”. Da ble det stille gitt. Ingen kommentarer overhodet. Det som er litt morsomt i sammenhengen, er at golfreglene forandres fra tid til annen. Så også i år, men det tar som regel noen år før dét synker inn hos de fleste. Derfor tillater vi oss å oppdatere våre lesere.

”Regel 6-3a. Starttid
Regel 6-3a er endret til at straffen for å starte for sent, men innenfor fem minutter etter starttiden, er redusert fra diskvalifikasjon til tap av det første hullet i matchspill eller to slag på det første hullet i slagspill. Tidligere kunne denne straffereduksjonen benyttes gjennom bestemmelsene for en konkurranse”. Det var altså dette siste, ”bestemmelsene for en konkurranse”, det ble henvist til ovenfor. Således hadde denne Guillermo for så vidt rett som vår venn, den internasjonale forbundsdommeren, formulerte det da vi la frem ovenstående til vurdering.

Mere å diskutere?
Ikke hvis man kan golf reglene. Men, på den annen side finnes det altså en bok på ca. 610 sider med ”Desicions”som har tolkninger av de 34 golf reglene fordelt på 121 sider pluss alle tilleggene, som gjør at man har totalt noe over 200 sidene med regler, og altså pluss disse 610 sidene med tolkninger. I det militære husker vi at man hadde et uttrykk hvor vi sa at ”hvorfor gjøre det enkelt, når man kan gjøre det militært”. Hva skal man da si om 800 sider med regler og tolkninger slik man har det i golfspillernes verden – – -? Det er dog en trøst; og det er at markøren ikke er dommer. Derfor er det ingen grunn til å diskutere. Enkelt og greit. Man bare noterer på kortet dersom det er uenigheter, og så forlegger man dette for komiteen når man er ferdig med runden. I mellomtiden koser man seg sammen om golfen.

Ha en fortsatt god sommer!

Hilsen GuillemDenne artikkelen er tidligere publisert av magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.