Gla´ Golf med Guillem

UKENS BEVINGEDE ORD:
En god person å spille sammen med, er en som alltid spiller litt dårligere enn en selv. Det er kanskje derfor så mange venner ringer og spør om jeg vil spille – – -.
– Guillermo


Sommerligaen i gang I regi av Aktuelt Spania er årets utgave av ”Sommerligaen”(La Liga de Verano para algunos jugadores seleccionados) med Costa Blanca Booking S.L. som hovedsponsor, i gang. Vinnerne av hver runde vil bli avgjort blant de tre beste i selve spillet ved at disse får påfølgende spørsmål i de nye golfreglene. Man får altså en total poengsum bestående av en kombinasjon av poeng for spillet og ditto poeng for regelkunnskap. Skal bli spennende.

Golf spilles i skala 1:20.000 Det vil si når man skal finne en bane og trene på, bør man huske på at 1 cm på green tilsvarer 200 meter på fairway. Så da kan man undres seg på hvorfor man ser alle disse som står på driving rangen og ”pælmer til” med driveren, ball etter ball. ”Det gjelder å dra til skikkelig” som en sa, ”i tilfelle man treffer ballen”. Det er selvfølgelig innspill og putting som er viktig. For som en sa det så treffende(!): ”det spiller ingen rolle om man har to dårlige slag, bare det tredje er bra”. Og da er de fleste i nærheten av green, ikke sant? Med innledningens skala i tankene, er mulighetene til å få trent på det som er viktig mer enn gode nok på de fleste treningsfelt til tross for at det kan være begrensninger på lengdene man kan få slått på et par av banene i området.

Kan man holde paraplyen når man putter? Å spille i regn kommer kanskje ikke som noen overraskelse på de som har tenkt seg nordover i sommer. Nå er ikke det å spille i regnvær noe vi for vår del har særlig forståelse for, og gjør det da heller ikke. Men, dersom man mot formodning skulle oppleve slikt, melder det seg et spørsmål. Kan man holde en paraply mens man putter?

Etter det vi kan se, så har det ikke skjedd endringer i regel 14-2,a som sier det ganske greit at ”under utførelsen av et slag, må spilleren ikke ta imot fysisk assistanse eller beskyttelse mot vær og vind”. Nå syns ikke vi at den regelen er så grei likevel, kanskje. Men, tar man som utgangspunkt i at vi spiller i et land hvor det hører med til sjeldenheten at man spiller i regn, så er vel ikke regntøy det vi tenker på, men en paraply. Det var det med ”beskyttelse”, da. Finnes sikkert en definisjon, for de skal jo ha noe å gjøre de som lager reglene også. Spøk til side, leser vi regel 14-2 med ordene ”ta i mot”, så betyr det å få hjelp fra en annen person. Hvis caddien holder paraplyen når man putter, får man to straffeslag. Holder man paraplyen selv er alt i orden. Så da er det vel bare å begynne å trene putting med en hånd da, dersom man har tenkte seg nordover til den grønne vinteren.

Regler for å lage utstyr Det finnes regler for alt når det gjelder golf. Noen ganger kan de virke ”meningsløse” på en vanlig golfer, men når det gjelder reglene for å lage utstyr, synes vi at golfautoritetene har truffet godt. ”R & A” skriver blant annet at ”Hovedmålet
med reglene for utstyrsproduksjon er satt for å forsikre seg om at den teknologiske utviklingen er til beste for selve spillet. Ingen ønsker å hindre en utvikling, men det er viktig å ta vare på spillets tradisjoner slik at man er sikre på at dyktighet i spillet alltid må være den avgjørende suksessfaktor”.

Enkelt og greit. Ingen skal kunne ”lure” seg til noe ekstra. Derfor finnes det en liste så lange som et vondt år som forteller om hvilke drivere for eksempel, som ikke er tillatt. Det er nok noen som ville fått seg en overraskelse hvis man tittet på dén listen. Bildet viser ett slikt produkt hvor det er forskjellige utgaver, men hvor alle ikke er godkjente. Om et annet produkt, en ikke ukjent Wedge, finnes det to utgaver. Om denne stod det at det avhenger av hvilken G15 model man kjøper. Er man profesjonell golfer, er det bare den ene utgaven som er tillatt, mens for oss andre er det vel ikke så nøye var en kommentar. Forskjellene ligger forøvrig i utformingen av rillene på bladet.

De nye golfreglene gjeldende 2012 – 2015
Vi skal ikke gjenta disse her, i det vi regner med at disse på nåværende tidspunkt er kjent for alle som spiller golf. Men, det vi skal gjøre, er å gi en liten påminnelse om hvor mange forandringer det faktisk kom nå første januar. Vi snakker om 29 regler som er nevnt i hurtigutgaven av reglene (Guía Rápida), slik at det er store muligheter for å pådra seg ekstra slag dersom man ikke er oppdatert. Var det noen som ikke fikk med seg alle endringene i reglene som kom i 2008?

Her er i så fall en påminnelse som for eksempel det å ”Passe flaggstangen”. Det har alltid vært et lite praktisk problem med. En passet flaggstang får man flytte på mens en ball er bevegelse, men hva med en flaggstang som bare er fjernet fra hullet og lagt på bakken? Nå er reglene blitt enklere her. Mens en ball er i bevegelse er det nå tillatt å flytte på flaggstangen uansett om den er passet, eller bare lagt ned på bakken. Og du kan flytte på spillernes køller om de også skulle være i veien for ballen. I alle år har vi stusset over at straffen for å treffe eget utstyr var tap av hull eller to straffeslag. Dette har R&A nå gjort noe med. Nå “koster” det bare ett straffeslag, og ballen skal spilles videre der den kommer til ro. Etter 2008 kan man holde flaggstangen med den ene hånden mens man huller ut. Forutsetningen er at man holder stangen i luften. Setter man den ned på green, blir det straff som tidligere. Visste ikke dette? Dette var altså nytt i 2008. Men hva som er nytt nå i 2012, det burde man vite så langt ut i året. Ikke sant?

En perfekt sving
Spørsmålet om hva som er en perfekt sving dukker også opp med jevne mellomrom. Ikke minst i disse irriterende reklamegreiene man får tilsendt via Internet i tide og utide. Men kan dét være så viktig da, hvordan svingen ser ut? Er det ikke hvor ballen lander som er det viktige? Selvfølgelig er det slik, men enda greier altså utstyrsleverandørene og selge køller som skal kompensere både for hook og slice. Vår teori, eller rettere sagt erfaring, er at får man en slice, er det bare å slå rett neste gang, så ordner det seg. Det samme med en hook. Litt annerledes kanskje for golferen som i en bar litt utpå kvelden kom i snakk med en dame som fortalte at hun var en ”hooker”. Ikke noe problem det svarte golferen, for jeg er en ”slicer” – – -.

Men går vi tilbake til følelsen av en god sving, så er det noe ganske annet, og ikke til å ta feil av. En god, gjennomført sving føles bedre ut enn bare å dra til med kort baksving og like kort gjennomføring selv om ballen går lengre. Det må vi bare innrømme. Den gode følelsen av balanse og rytme kan ikke erstattes av noe annet. Det er som en sa: ”får jeg den gode følelsen av balanse og rytme en fire fem ganger i løpet av en runde, er sluttresultatet uten betydning”. Det kunne han si, personen med 6 i hcp.

Ha en fortreffelig sommer!

Hilsen Guillem
guillemno@gmail.comDenne artikkelen er tidligere publisert av magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.