Gla´ Golf med Guillem

Ukens bevingede ord: Golfballer er som egg. De er hvite og selges i pakninger a seks.
Og så har man behov for å kjøpe nye hver uke.

– Guillermo

Peer Gynt Open
Det er selvfølgelig, i denne sammenheng, en golfturnering vi snakker om. Og vi kan i anledningen fortelle at ”The Norwegian Business Association in Singapore” inviterer sine medlemmer til en årlig golf turnering de kaller ”Peer Gynt Open”.
De spiller Individuell Stableford med innlagte priser for lengste drive og nærmest pinnen. Ikke noe annerledes der. De møtes kl. 1130 for å registrere seg, og det er Shot Gun start kl. 1300, for etter endt turnering å ha en herlig grillfest kl. 1830 med premieutdeling. Pris NOK 1.160:- inklusive buggy, green-fee, lunsj og middag.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Tross alt ikke så verst. Dog er det deltakelse kun for medlemmer. Navnet ”Peer Gynt” er noe man tydelig kan bruke til mangt. Men, i motsetning til en golf klubb med navnet ”Peer Gynt” her på kysten som er oppkalt etter en restaurant i Alfaz del Pi, har man i Singapore kalt turneringen opp etter Henrik Ibsens fantasifigur ”Peer Gynt”, helt i tråd med hva salige Ibsen svarte da han ble spurt om han var norsk: ”ja, av fødsel, men verdensborger av gemytt”, slik mange utenlandsnordmenn ser sin verden. Eller retter sagt, burde. Verden blir mye enklere da.

Hvor trener man?
Det kommer litt an på hva man skal trene, men vi holder oss hele tiden til golf. Tar vi utgangspunkt i for eksempel Albir eller Altea, er mulighetene legio. Da har vi det lokale området til Albir Golf, med sine begrensninger. Går vi et skritt videre opp på skalaen, kommer vil ikke utenom Club de Golf Don Cayo i Altea la Vella. Riktig nok har også den begrensninger på lengden man kan få slått, selv om man her kan slå noen meter lengre. Men her har man i tillegg to områder i tillegg til en driving range; nemlig, en putting green ved klubbhuset, samt en innspills green med to bunkere for dertil egnet trening. Og for de som ønsker buggy, de har stillegående elektriske. Deilig på en golfbane også.

Utvider vi vårt søk, kommer vi til Javea og La Sella. De tre sist nevnte steder med utmerkede treningsfasiliteter og ikke minst intime restauranter å hygge seg i etter endt treningsøkt, eller en runde golf for den saks skyld. Og ingen ligger lengre unna enn 40 minutter med Altea som utgangspunkt. Don Cayo 15 minutter, og ikke å forglemme Villaitana med 27 minutter som dog har den bakdelen at skal man hygge seg med et bedre måltid etter endt økt, må man der forflytte seg opp til hotellet i motsetning til alle de andre som har slikt i klubbhuset ved banen.

En drøm som gikk i oppfyllelse, eller?
En av de helt store årlige store turneringene her på kysten, er ”Oro de Naranja” (Gull appelsinen) på Club de Golf Escorpión som i år vil gå av stabelen18. og 19. april. I fjor ble hele turneringen utsatt til 8. og 9. juni, og onde tunger skal ha det til at grunnen var det var påmeldt så mange utlendinger. Og ganske riktig, det var definitivt færre utlendinger med enn vanlig har vært de siste årene. Men så til årets evenement som ikke vil gå inn i historiebøkene hva egne meritter anbelanger, men da vår venn Manolo som en gang var single handicapper og tidligere vinner av turnerigen, endte på samme antall slag i kulingen, kan vi i hvert fall ovenfor oss selv si oss fornøyde. Og så stopper vi der.

Vintergreener
Det er litt morsomt, syns nå i hvert fall vi, når vi hører folk nordfra kalle de midlertidige green’ene vår og høst, når banene rustes opp før sesongene, for vintergreener. Men noe å passe på når man bestiller utslagstider er det i hvert fall. For hvem syns det er moro å putte på et ”potetjorde”? Tja, hvorfor ikke forresten. Det er likevel en runde mosjon på slike dager også. Men, kommer det ikke regn rett etter at disse arbeidene er utført, bli dette ofte gjort om igjen. Dette fordi at kommer ikke regnet rett etter at man for eksempel har ”luftet” fairwya’ene, vil mye av banene på grunn av den harde grunnen, kunne bli vasket bort ved neste regnskyll. Derfor kan slikt arbeide dra litt ut på tiden her i området. Med andre ord, det tar ikke like langt/kort tid hvert år. Altså nok en operasjon som skiller seg fra det vi kjenner fra våre hjemland nord for Los Pirineos.

Sosialister og golf
For en del år siden var det en politiker på ytterste venstre som i flere år i et kommunestyre i Østfold greide å hindre anleggingen av en golfbane, fordi han var motstander av sporten. Det har alltid undret oss at sosialistene er så bastante motstandere av golf. For dersom vi tar utgangspunktet i det faktum at de fleste spiller etter forskjellige handicap systemer, så er jo disse per definisjon selve definisjonen på sosialismen; nemlig at jo mindre man har å fare med, jo mer får man tildelt. Hvilket utlagt betyr at jo dårligere man er til å spille golf, jo flere slag får man tildelt. Så vis dét ikke er sosialt, så vet ikke vi. Men etter noen år var altså Evje Golfpark likevel et faktum; så kanskje denne fotballgale sosialisten til slutt ga opp, eller kanskje forstod sammenhengen mellom handicapspill og sosialisme. Fint anlegg ble det i hvert fall.

Køllevalg og sving
Som sagt, eller skrevet, er svingen en viktig faktor når køller skal velges også. Og det er ikke lite å undre seg over, eller stoff å pløye gjennom, for å finne frem til hva som er ”riktige” køller dersom man greier å forville seg inn på en internettside som skal hjelpe en med slikt. Det vi hengte oss opp i var uttrykket svingvekt.

Vi henleder oppmerksomheten til følgende utsagn fra en slik side. Således: ”Svingvekten hos en kølle blir bestemt på en balansevekt, hvor køllen blir balansert rundt et punkt 14 tommer fra køllens grepende. Metoden er ikke svingrelatert, og det mest lure med svingvektskalaen er nok navnet som langt på vei antyder at svingvekten har noe å gjøre med det å svinge en kølle. Det er imidlertid feil!”

Så stod det. Med ett gikk det opp for oss hva svingvekt henspeiler seg på. Og vi trykker til vårt bryst det gamle kinesiske ordspråket om at ”et bilde sier mer enn tusen ord”, og lar de to eksemplene på bildet tale for seg. Det er altså svingvekt som er tingen.

Denne artikkelen er tidligere publisert av magasinet Aktuelt Spania i 2012.
Leave a Reply

Your email address will not be published.