Gla´ Golf med Guillem

For de som opp gjennom årene har fulgt ”The Costa Blanca News Premiere League” som primært ble startet for å være et tilbud til de engelskspråklige ”Golfing Societies” her på kysten, har kanskje på sportssidene i avisen The Costa Blanca news i inneværende sesong notert seg at ligaen dette året har byttet navn til ”Costa Blanca News/Garay League”. Det nye navnet er historisk betinget ved at vår alles venn Manolo Garay tidligere var eier av The Costa Blanca News, og opp gjennom årene en innflytelsesrik sponsor av denne ligaen.

Selv om han solgte seg ut for et par tre år siden, har han hele tiden vært en ivrig deltaker på komitémøtene i ligaen. gjeninntreden på sponsorsiden vil være en garanti for at ligaen vil fortsette sitt gode liv her på kysten. Manolo Garay har opp gjennom årene også hvert år etter sesongavslutningen arrangert en ”finale” mellom vinnerne av ligaen her på Den Hvite Kysten og vinnerne av den tilsvarende ligaen syd i Alicante provinsen, under navnet ”Garay Cup”. Således er det nye navnet, ”Costa Blanca News/Garay League”, en anerkjennelse av det arbeidet han har gjort for oss golfere her på la Costa Blanca, og på denne måten ære ham.

Er de nye reglene nye?
Dette er selvfølgelig et rent filosofisk spørsmål. Men, ikke desto mindre interessant etter vår mening. For hvis man endrer en regel, er den da ny? Hvis man reviderer en regel er den ikke ny, men bare revidert? Hva er så forskjellen på endre og revidere? Kommer det for eksempel en regel med nytt nummer er den vel ny, kanskje? Problemstillingen kan være flyttet fra en regel til en annen for eksempel. Hva da? Vår konklusjon er at vi mener at man kommer godt ut av det hvis man enkelt og greit kaller det for ”det som er nytt i reglene”.

Nytte av websider for kjøp av køller?
Vi tok for oss hjemmesidene, på norsk kalt websider, til tre leverandører med hensyn til å få en forståelse av det å ”handle” golfkøller. Den første var en lokal leverandør GolfMed i Teulada. Den andre var CustomGolf Senter i Oslo, og den siste var Breijans i Stockholm. Hjemmsidene finnes under de samme navnene. Nå blir dette kun en liten vurdering av hva vi opplevde ved å gå inn på hjemmesidene deres. Alle foreslår| selvfølgelig at man bør komme og prøve ut køller hos dem på deres simulator. Det forstår vi også, men det vi i første rekke var ute etter, var om vi kunne få nyttig informasjon ved et besøk på deres sider. For uansett hvor og når man går inn for å få et innblikk i hvordan velge køller eller skaft, går det helt i surr for en stakkar som bare skal ha noe å spille med. Når at dette er sagt, Breijans hjemmesider Stockholm tar kaka. Hardt og brutalt. Dette var profesjonelt på toppnivå. Dog ingen overraskelse for oss som har handlet med svenske firmaer i mange år. Men ble vi noe klokere? Antagelig ikke, men vi lærte mye nytt vi helt sikkert(?) kan bruke for kjøpe av utstyr for å bli en bedre golfer dersom vi tar oss tid til å prøve å forstå alt sammen.

Bortkastet tid, spør dere oss, for her var det mye, for mye, av ”medisinmannens” språk. Konklusjonen? Den ble som alltid; trening, trening og atter trening er det eneste som kan gjøre deg til en bedre golfer. Qua utstyr, selv om dette også kan ha en viss innflytelse! For jo mer trening, jo mindre avhengighet av utstyret. Rare greier det der med trening, gitt – – -.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Vi er litt stolte
Når man ser og leser om aktiviteter som vi skrev om for et par nummer siden i forbindelse med promotering av golfsporten her i Kongdømmet Valencia, er man litt stolt over at man stemte for det nåværende styret i Fedración de Golf de Valencia med President André Torrubia i spissen ved forrige valg. Flere av våre venner i Benidorm Club de Golf har også fremtredende roller i den pågående promoteringen av golfspillet her i Communidad Valenciana såvel som styreverv. Dog var det en liten gruppe fra noen innvandrermiljøer som prøvde å få valgt et styre som gikk til valg på at mer av den tilsendte informasjon fra forbundet skulle bli på engelsk (sic-), men den gang ei. Uansett hvordan man enn vrir eller vender på det, så er det i Spania vi bor. Og her koser vi oss! Så for de av oss som stort sett til daglig spiller sammen med folk som alle er ”tidligere” et eller annet fra et eller annet sted, er det befriende å både kunne se og lese om alle aktivitetene som gjelder både for nåværende og fremtidig generasjons spanske spillere.

Forbud mot putter med langt skaft?
Forbudet mot å benytte putter som hviler mot brystet er underveis (s.k.”brystputter” eller ”hakeputter” som er enda lenger, for den saks skyld. Man kan også få justerbare puttere, bare for å komplisere forbudet). Bakgrunnen for dette vites ikke, men onde tunger skal ha det til at det var noen hvis mage kom i veien når en slik putter skulle støttes mot brystet som fremmet forslaget om å forby slike. I USA er det store diskusjoner omkring dette forbudet til tross for meningsmålinger som viser at over 70 % vil ha et slikt forbud. Det skal visstnok være hvordan håndheve et slikt forbud som synes å være temaet. Og det kan vi til en viss grad forstå. For hvor går grensen for eksempel i de tilfeller hvor brystkassen har sunket og så støter mot eller faller ned på toppen av en vanlig putter? Noen av dem som er i mot et slikt forbud, mener at de med dårlig rygg vil få problemer med en vanlig putter. Vel, da må de vel ha problemer med å komme ut og inn av golfbilene også da, eller? Som mange vet så er man på de aller fleste baner i USA pålagt å kjøre på banene. Noen annen grunn til dette enn at det er på den måten de forskjellige banene tjener sine penger, finnes dog ikke. Så mye altså om dette fra det landet hvor man har slik tro på fri konkurranse. Men, konkurranse fra en god helse, dét skal man i hvert fall ha seg frabedt over der.

Utrolig i golf?
Man skal ikke ha store språkkunnskaper før man oppdager at norsk er et fattig språk; altså har få ord sammenlignet med andre språk. Men, slik mange bruker ordet utrolig i dag, da er vi på grensen til det komiske. Bortsett fra i golf da. For der må vi bare innrømme at om mange av de slagene vi slår, passer det godt å si at det var et ”utrolig bra slag”. Tar vi i betraktning den norske betydningen av ordet som sier at ”utrolig betyr at det er noe man ikke kan tro”, eller at ”man vanskelig kan tro det”, da er det kanskje på tide å skjerpe seg. For norsk kan det neppe være slik mange bruker ordet. Men, uansett hvilke tolkninger man finner, er det bare i golf vi har funnet at ordet gir mening i det daglige språk. Ellers opplever vi stadig at selv personer med til dels store språkkunnskaper slenger ut av seg at noe er utrolig bra. Et misbruk av ordet til, og som også gjør seg best i golf, er ”utrolig imponerende”. Artig å slå opp i en ordbok en gang i blant. Prøv det.

Golf og natur
Ved golfbanen La Sella finnes et område hvor man har en type flaggermus, Myoits Capaccini, som er klassifisert som ”sterkt truet” og som er avhengig av sitt naturlige habitat for sin eksistens. I denne sammenhengen er vannene ved La Sella viktige tilholdssteder for fjærmygg og spesielle leddyr av typen Gambusia som disse flaggermusene er avhengige av. Golfbanen La Sella har tatt dette inn over seg, og for riktig å understreke alvoret i å bevare disse dyrene, er det innrammet bilder av disse i klubbhuset samtidig som det påpekes at man er stolte over å være vertskap for denne arten så vel som å kunne bidra til bevaringen. Så neste gang dere er å spiller der oppe, ta dere tid til se litt nærmere på fenomenet. Golfen blir liksom satt inn i en større sammenheng; nemlig, hvordan man kan lære å leve med naturen, og ikke bare kjempe mot den. For ikke si motkjempe den som synes å være motivet til alt for mange. Alt for ofte når vi ser områder som er oversvømmet, er det områder hvor man har hugget ned løvskog for å bygge hus eller annet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.