Gla´ Golf med Guillem
Ukens bevingede ord: Det kan somme tider svimle for forstanden; tenk hvor lite vi ville vite om hinanden, hvis vi ikke var så ubegrænset snedige, at vi strax fik det at vide fra hintredie. – Piet Hein
Finale i Costa Blanca Booking S.L.’s Sommerliga
For liksom å understreke at agurktiden er over, kan vi starte dette nummeret av Aktuelt Spania med å fortelle om at nå i september ble Sommerligaen avgjort. Og det var et spørsmål om ikke de som hadde benyttet sommeren til å finslipe formen her i området, ville ha en aldri så liten fordel når finalerunden skulle avgjøres etter hvert som alle ”turistene” innfant seg. Man hadde hørt om en som allerede hadde lagt frem slipset i august med tanke på premieutdelingen i utgangen av september måned.
0,6 hva for noe?
Nei, det er ikke handicap’n til noen av de eldre norske golferne i området, men en oppfølger på forrige nummers diskusjon om hva en Caña er. Vi tenker da på volumet gjeldende innholdet i glasset, og kom til å tenke på noe vi hørte på golfbanen forleden. Det er jo ofte der vi hører mange av de gode historiene. Siden vi ikke opplever slike spørsmål fra bartenderne om størrelsen på drinkene her i Spania, er historien selvfølgelig fra Norge. Det var altså han som bestilte en drink i en bar i Norge, og ble av bartenderen spurt om han skulle ha en null-fire, eller null-seks, hvorpå mannen svarte: ”det må i så fall bli null-fire. For null-seks får jeg hjemme – – -”.
Nytt fra Norge?
Vi blir fra tid til annen belemret med historier om hva som skjer her i Spania i sommerhalvåret fra personer som på dette tidspunktet som oftest befinner seg i Norge. Så derfor har vi tenkt å gå motsatt vei og fortelle om litt fra rikshovedstaden der oppe. Det er selvfølgelig golfrelatert, og det er forslaget om å modernisere Oslo Golf Klubb’s anlegg oppe ved Bogstadvannet vi skal bringe videre. For på et informasjonsmøte 25. september, ble det lagt frem et forslag for medlemmene som går ut på å bygge selveide senior og omsorgsboliger på parkeringsplassen. Salget av boligene skal finansiere et helt nytt klubbhus samtidig som den store gjelden kan bli kraftig redusert. Det er en avtale med en herr Buchardt hvor han tar kostnadene med forprosjektering og byggefinansiering. Han garanterer også for ferdigstillelsen. Klubben har ingen forpliktelser, risiko eller kostnader. Overskuddet deles mellom Buchard og klubben. Slik kan ting altså ordnes. Det er bare en bitte liten (?) hake ved det hele, og det er at prosjektet ligger innen for den mye omtalte ”Markagrensen” – – -.
Zalo mot Coral?
Ja, det er faktisk oppvaskmidlene vi skal si noe om. Fordi, oppvaskmidler er noe av det beste man kan vaske/rense håndtakene på golfkøllene med. Problemet oppstod da vi en dag oppdaget at det var butikker i området som hadde begynt å føre Zalo. Vår favoritt fra fortiden. Som tenkt, så gjort. Zalo ble innkjøpt. Men, så viste det seg faktisk at vår gamle favoritt overhodet ikke kunne konkurrere med Coral når det gjelder kølleskaftrensing. Når det er sagt, så gjør faktisk ingen av de andre oppvask-midlene her nede det heller. Coral er faktisk det eneste oppvaskmidlet som sørger for fettfrie håndtak. Om det finnes andre remedier, vet vi lite om. Man kan helt sikkert få kjøpt slike remedier i en eller annen golfbutikk til en masse euro. Men som sagt, så lenge Coral funksjonere så godt som det gjør, har det heller ingen interesse om slikt finnes.
Comeback i første divisjon
Vår norske venn med det spanske navnet Guillermo, har gjort comeback i første divisjon i The Costa Blanca News Premiere League for laget til Don Cayos InternationalGolfing Society etter å ha spilt for Club de Golf ”Peer Gynt” de siste sju sesongene. De fire sesongene forut for disse var som kan forstås, for DCIGS. Etter en sisterunde på Don Cayo forleden på brutto 3 over banens par i en federert turnering, var han klar for laget. Denne årlige ligaen er noe alle ser frem til i området, og vi vil følge noen av kampene her i våre spalter. Første runde for første divisjon, gikk på Bonalba 28. september. Mer derfra i neste nummer
Aktuelt Spania med en ny runde regelkonkurranse?
Nå er det ikke bare en konkurranse vi trenger, men en oppdatering på de endringer som fra tid til annen skjer. Nå sist 1. januar inneværende år. Og for å være sikker på om man har forstått de endringer som ble gjort og som altså gjelder i perioden 2012 – 2015, kan det å delta i en slik konkurranse være ganske lurt. Og så er det sosialt samvær på sitt beste.
Om ikke den konkurransen som ble arrangert for et år siden svarte helt til forventningene, av ymse grunner, ser vi av opplegget for dette året at det vil kunne bli en opplevelse. Så dersom noen mener å kunne de siste oppdateringen av golfreglene som er gjeldene fra inneværende år, er dette en oppfordring til at man melder seg på til årets regelkonkurranse ved å sende en e-post (på norsk kalt mail) til nedenstående e-post adresse. Ikke vær redd, man vil får spørsmål fra tidligere års regler som fremdeles gjelder. Med andre ord, man vil bli spurt i golfreglene. Så meld dere på!
Endelig dato blir å lese i neste nummer.
Opprinnelsen til golfspillet
Sommer eller vinter, det kan kanskje være på sin plass og minnes når det hele startet, og vi siterer gladelig: ”Gjennom historisk tid, har hver sivilisasjoner spilt et spill med en klubbe og en ball. Pangea for eksempel, som ble beskrevet av romerske skriftlærde, synes å være far til både moderne hockey og Curling. I en eller annen form, ble variasjoner av spillet utviklet fra middelalderen og frem til i dag hvor golf nytes over hele Europa. Spillet holdt seg gjennom århundrene og den formen som det tok og regler som ble brukt, varierte like mye som terrenget spillet ble spilt over. Kort sagt, besto spillet i å slå til en ball fra et på forhånd utpekt sted til et annet, med minst mulige antall slag. Man spilte ofte fra landsby til landsby.
At dette spillet ble flyttet fra byene og ut på landet utenfor, er et mulig svar på spørsmålet om hvordan det hele begynte. Uansett opprinnelse, er det kjent at i det 15. århundre ble “Kolf” som spillet ble kjent under i Nederland, og “Goff” som det ble referert til i England, var et tidsfordriv som ble nydt av konger og vanlige borgere likt. Om dette er slektskapet til det store spillet vi kjenner i dag, forblir imidlertid heller tvilsom. Så utbredt var spillet “Gowf”, som det ble kjent under i Skottland, at en lov ble vedtatt av parlamentet for å hindre at man spilte på søndager. For innbyggerne i Aberdeen, var St. Andrews og Leith på Skottlands østkyst de viktigste “gowfing” stedene. I dette terrenget, ble et spill som startet med en treklubbe og en ball, til en evolusjonær prosess som fortsetter til denne dag. Spørsmålet om hvordan det hele begynte, kan være til bekymring for noen, men for en skotte, er det tilstrekkelig å vite at spillet ble født på land i østlige Skottland. Her har spillet blitt utviklet i over fem hundre år, og herfra har det blitt til det store spillet som er spilt og elsket av millioner over hele verden”. Så vet vi dét.
Er så dagens golf en videreutvikling?
Som det stod ovenfor, var spillet opprinnelig et tidsfordriv som ble nydt av kongelige så vel som vanlige borgere. Etter hvert utviklet det hele seg til en av mange påstått å være en ”snobbesport”. Det kan jo ha hatt noe å gjøre med at mange spilte i arbeidstiden til vanlig folk. I våre dager har det snart gått den andre veien. For ikke bare er det mulig for alle å spille, men med innføringen av handicap systemer har spillet etter hvert utviklet seg til selve definisjonen på sosialismen. Altså man streber etter resultatlikhet, i motsetning til sjanselikhet. Man har helt klart fjærnet seg fa selve ideen med golf; nemlig, at det gjelder å gå en runde på så få slag som mulig. Man får altså en handicap som sagt på en annen måte er at jo mindre man har å fare med, jo flere slag får man tildelt.
En god høst ønskes av Guillem
Denne artikkelen er tidligere publisert i Aktuelt Spania i 2012.