Gjør som Paul – Go Vegeterian

Hvert år slakter vi 50 millioner dyr i Norge, eller mer enn ett dyr per sekund. Stadig flere tenker over hvor maten vi spiser kommer fra, og hvilke konsekvenser kostholdet har for mennesker, dyr og miljø. Hvilke konsekvenser har egentlig industriell husdyrhold på miljøet?

Tekst: Bente Puig

Forruten et liv i fangenskap, bak gitter og lås, og tvilsomme transportforhold, kan dyrehold være en direkte trussel mot miljøet. Fra siloer og gjødselsbinger renner skadelige stoffer rett ut i elver og vann. Norsk korn brukes som dyrefor i stedet for menneskemat, og gjør at vi blir avhengige av import fra utlandet, noe som igjen betyr miljøskadelig frakt i tillegg til sløsing med jordarealer, vann, sprøytemidler og andre kjemikalier. En betydelig andel av olje- og energiforbruket i verden går til kjøttindustrien. Halvparten av all nedhugget regnskog-sområde brukes som beitemark, og truer dermed regnskog for flere hundre år fremover i tid, skal vi tro miljøforkjemperne. Tall viser at en gjennomsnittlig innbygger i Costa Rica spiser mindre kjøtt enn en gjennomsnitts huskatt i USA.

Av hensyn til dyr, miljø og egen helse, velger mange å ta steget helt ut og bli vegetarianere. I følge de som sverger til vegetarkost er det en myte at ”vi trenger kjøtt for å bli sterke”. De vil heller påstå det stikk motsatte fordi animalske produkter inneholder for mye fett og proteiner, samtidig som de er blottet for fiber. Dessuten inneholder kjøtt ofte skadelige stoffer og bakterier som kan forårsake sykdommer hos mennesker. Det er vitenskapelig bevist at sykdommer som kreft, fedme og hjerteproblemer forekommer sjeldnere hos vegetarianere enn hos andre.

Det er kjent at kroppen trenger et rikt tilskudd av vitaminer, fettstoffer, aminosyrer, mineraler og sporstoffer for å holde seg frisk. I vegetabilske matvarer forekommer stoffene i rikt utvalg. Mange tror at vegetarianere lever på ”kaninfor”, men glemmer at det finnes et rikt utvalg av både, nøtter, tørkede frukter, korn, frø og belgfrukter, og kun fantasien setter grenser for hva en kan lage av vegetabilske matvarer. La vegetarkost bli et sunt og rimelig innslag i en ellers ”normal” kost, eller ta steget helt og gjør som Sir Paul McCartney og bli vegetarianer fullt ut.

Kilde: Norsk Vegetar-forening og NOAH

Leave a Reply

Your email address will not be published.