Genovés feiringen av San Antonio Abad

Åtti ryttere og et titalls hestekjerrer, esler, hunder, skilpadder og kaniner. Alt som kan krype og gå skal velsignes. Feiringen av San Antonio Abad er en årlig begivenhet i hele Spania, og Genovés i Valencia er intet unntak.

TEKST OG FOTO: BENTE PUIG

Interessen for hester er stor i Genovés og omegn. I den lille byen i Valencias innland dukes det til storstilt feiring en gang i året, den siste søndagen i januar, for å feire San Antonio Abad, dyrenes helgen. Åtti ryttere med følge, det være seg familie eller venner, samles til frokost denne søndagen. Det er tradisjon og et sosialt «must» om du er hesteinteressert.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Det dekkes opp langbord i gatene med brød, pålegg og lokale spesialiteter, masse øl og masse vin. Her diskuteres hester, det gjøres hestehandel og neste begivenhet planlegges, dog veldig løst og veldig høylydt. Her forventes ingen skriftlig invitasjon, ikke trenger du være hesteinteressert heller. Det er festen som teller, og med ett er vi invitert til kjempepaella neste søndag.

Klokken begynner å nærme seg halv tolv. Rytterne setter seg godt tilrette på sine festpyntede hester. Både rytter og hest er elegante for anledningen. Med de fineste kjerrer som følge dannes et langt tog. Politiet sperrer gatene og omdirigerer trafikken. Musikkorps sørger for ekstra stemning, og byens innbyggere har tatt til gatene for å bivåne begivenheten. Noen er så heldige å bo langs paradegaten og har derfor balkongplass, mens andre klynger seg sammen for å få et glimt av toget. Selv presten har tatt til gaten i dag. Fra et mobilt alter velsigner han hestene som passerer. Han overrekker nattverdsbrød i form av sukkerbolle for rytter og Johannesbrød til den firbente, mens dagens «showvert» snakker over store høytalere. Han kommenterer hver hest med følge. Selv gjestenes norske nasjonalitet ble meddelt for almenheten, og vi kan nok trygt konstatere at vi nok var de eneste blåøyde i mengden.Feiringen av San Antonio Abad har lang tradisjon. Det var fransiskanermunkene som i sin tid innførte tradisjonen. Det sies at San Antonio Abad oppdaget guddommelig kjærlighet ved å studere naturen. Han gjorde det for vane å velsigne planter og dyr, og etter sin død ble han utnevnt til husdyrenes helgen. Ikke alle er helt enige i dette. Mange mener at det er San Francisco de Asís som er dyrenes helgen, og at det ikke eksisterer husdyrenes helgen. Uansett regnes San Francisco de Asís som naturens og økologiens skytshelgen.


Leave a Reply

Your email address will not be published.