Gazpacho en smak av Spania

Gazpacho kommer opprinnelig fra Andalucía lengst syd i Spania og er en kald suppe, med tomat som hovedingrediens.

Vi befinner oss lengst syd i Andalucía, litt syd for Sevilla tidlig på 60-tallet. Arbeiderne har stått på i marken uten hvile siden tidlig morgen, og solen begynner å steke på himmelen. I skyggen av noen trær høres morteren, det er kvinnene som tilbereder lunsj. Hvitløk, brødsmuler, agurk, tomat og eddik for sin runde i den store morteren før vannet tilsettes. Mennenes appetitt har økt i takt med tappingen i bunnen av den store skålen, nå tas den medbrakte skjeen frem og de tilslutter seg kvinnene i skyggen av trærne. Som et eldgammelt ritual begynner måltidet, alle samlet rundt den store skålen med iskald suppe, nærmest en flytende salat, og kreftene vender tilbake.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Sammen med suppen spises det proteinrike, hardkokte egg og nybakt, lyst brød. Noen mener det hele stammer helt tilbake fra romertiden, hvor soldatene selv brakte med seg brød, hvitløk, salt, eddik og olivenolje på sine vandringer rundt i imperiet. Hver enkelt lagde sin egen helsebringende miks og smaken varierte med årstiden og de tilgjengelige ingredienser. Ettersom århundrene gikk, endret tradisjonen seg og etter den Colombianske utvekslingen etter 1492, kom både paprika og tomat til Europa. Det er her den originale Gazpacho finner sin opprinnelse. Tomaten går sin seiersgang rundt Middelhavet, og nye oppskrifter oppstår i alle land.

Spania er arbeidernes land, bondetradisjonen står sterkt og er annerledes enn mange andre europeiske land. De fleste bønder bor i landsbyer, og eier en jordlapp hvor de dyrker sine grønnsaker og vindruer. Overskuddet leveres til kooperativene. Landsbylivet er som et mini patriarkalsk samfunn, hvor alle bryr seg om- og med hverandre. Arbeiderne i Andalucía hadde sin kvote vin, tre liter vin om dagen, om sommeren ble mye av vinen byttet ut med større mengder kjølig, forfriskende Gazpacho.

Oppskriften
½ agurk
1 rød paprika
1 rød chili
2 hvitløksfedd
1 liten rødløk
1 ½ kg tomater eller 1 liter tomatjuice
½ dl olivenolje
2-3 ss eddik
saften av 1 lime
salt og pepper

Grovhakk grønnsakene og legg dem i en foodprocessor. Ha evt. i tomatjuicen. Deretter tilsetter du olivenolje, eddik og limesaft. Kjør til alt er godt blandet og smak til med salt og pepper. La suppen «sette seg» et par timer i kjøleskapet
før du serverer den.

Leave a Reply

Your email address will not be published.