Gåturer fra Benidorm til Villajoyosa

Med utgangspunkt i Alfaz del Pi finner man hundrevis av korte og lengre vandreturer. Området er et eldorado for fotturisme, senderismo, som det heter på spansk. De fleste rutene er godt merket med gule og hvite striper og kryss etter speidertegn systemet, mens andre går man på fornemmelsen. Området syd for Benidorm er sånn, stier og veier på kryss og tvers, men så opplagt at du trygt kan legge ut på egen hånd.

TEKST: KJARTAN SOLVANG NIELSEN

Med utgangspunkt i la Cala de Finestrat starter vårt rutevalg stupbratt og vakkert. Vi går mot syd fra stranden og svinger av på den første veien til venstre nedenfor «Ballesol». Etter hundre meter tar vi trappen opp til høyre og befinner oss ganske snart i et spindelnett av stier som leder opp mot toppen. Dette er en rute som krever knær og kondis, men det finnes alternativer. Start høyere opp i bakken fra stranden, på venstre side ser dere et utsiktspunkt ved veien. Ca hundre meter etter går det flotte stier inn til venstre og opp mot toppen.

Bli med i Facebook Gruppen: Vi som trives på Costa Blanca

Vi balanserer derimot på kanten av stupet. Høyden kjennes i magen og den sandholdige berggrunnen føles ikke sikker der vi står hundre meter over et brusende Middelhav. Men det er vakkert, naturen er vintergrønn, solen kjemper for å bryte igjennom formiddagens havtåke og den klarer det denne dagen som de fleste andre dager. Gang på gang må jeg stoppe, knær og pust sier stopp, men det gjør ikke noe. Utsikten ned mot stranden er formidabel og med høyden øker utsynet.

Det er mange stier, noen bratte og korte, andre i sikksakk og mer overkommelige. Denne veien opp mot det første målet er verdt strevet og ganske snart ser vi «Torre Aguiló» på toppen. Dette er et restaurert tårn som Villajoyosa kommune har prioritert å gjøre noe med. Det finnes mange slike tårn langs kysten og de fleste får stå i fred som ruiner, mens dette er satt tilbake i opprinnelig stand. Kong Felipe II tok tak på 1500-tallet, ikke bare som mislykket krigsherre mot stormakter som England og Nederland, her i området var han en litt mer vellykket strateg, selv om han selv og de første generasjonene etter han ikke fikk oppleve suksessen.Tårnet Torre Aguiló

Torre de laguilo Finestrat
Torre Aguiló er ett av mange signaltårn som ble bygget langs kysten i kampen mot piratene som herjet her i flere hundre år. Man tente bål på toppen av tårnet for å varsle mulige piratangrep til fiskerlandsbyene nordover langs kysten. De fleste landsbyene besto av fattige fiskerfamilier og i perioder var landsbyer som Calpe okkupert av pirater som befestet i kortere eller lengre perioder. Benidorm var også en fiskerby, men den hadde en enestående flåte av store havfiskere under Admiral de En´Sarria. Benidorm var derfor et yndet mål for piratene og i 1410 og 1448 opplevde byen de mest ødeleggende angrepene.

Det siste angrepet gav Aragonriket hodebry da alle overlevende ble tatt som slaver av piratene og bortført. Byen ble forlatt en periode, Villajoyosa fikk bygget sin festning og kysten fikk sitt varslingssystem. Baroniet i Polop gjenoppbygde Benidorm, og i løpet 1500-tallet ble borgen bygget på ny.

Når man tar seg tid til litt historie, blir også turen mer spennende. På den grunnen vi setter våre føtter har det vandret mennesker i århundrer. På en av de mange benkene rundt tårnet sitter en enslig svaksynt kvinne. Litt melankolsk virker det som, alene på vandring i den vakre fjellsiden. Fire menn kommer skrålende og høylydt opp til toppen, mens vi fortsetter vår vandring i Villajoyosas campo.

Benidorm Villajoyosa tur
Etter noen hundre meter med slakk vandring på sti befinner vi oss nede ved stranden «Racó del Conill». Dette er en vakker perle og et flott område som er lagt ut for naturisme. Det er ingen tekstilgrense og du kan trygt passere fullt påkledd. Vi som er litt mer blyge velger å gå på en sti litt høyere oppe i fjellskråningen. Vi passerer et utsiktspunkt og fortsetter på de gode stiene i retning av byen som blir tydeligere og tydeligere ettersom vi går fremover. Nede langs stranden er det mange, små «hemmelige» viker du kan gjemme deg bort på for mer privat nakenbad.

Stranden Playa El Torres

Om vinteren er det fiske som står på agendaen til lokalbefolkningen. Sportsfiske har gjennom finanskrisen blitt til nødvendig «matauk» for mange arbeidsledige som etter stadig kortere tid mister retten til sosialhjelp. Med vintersolen stekende i ansiktet ankommer vi den fantastiske stranden «Playa El Torres» Selve stranden er flott og har som regel god plass hele året igjennom siden den ligger litt utenfor turiststrømmen. Her har man også en liten Chiringito, en strandbar i sommerhalvåret, mens man hele året igjennom finner en restaurant opp i skråningen syd for stranden.

Playa el Torre Villajoyosa
Vi velger å snu her, men det er fullt ut mulig å fortsette til fots hele veien til Villajoyosa by. Det blir mer vekslende mellom asfalterte veier og stier det siste stykket. Vår vandring tilbake blir like betagende som vandringen var på vei til. Vi velger noen andre stier for variasjonens skyld, mens solen varmer oss bakfra. Vel fremme ved bilen settes tursekken i bagasjerommet, vannflasken tømmes mens sjelen er fyllt av den freden man kun kan få med en vandring i den spanske vinterens sommerlige sol.

Tilgjengelig med bil

Området har tilgang med bil fra flere steder om man ikke er så god til bens. Man kan for eksempel ta av ved Casinoet på den gamle 332 mot Villajoyosa eller til venstre i den nye rundkjøringen til Playa El Torres. Dette gjør denne kyststripen til en perle for alle, med eller uten klaer, med eller uten gode knær. Middelhavet som blinker i solen, urtene som avgir sin karakteristiske middelhavsduft, blomster som karrer seg gjennom ørkenjorden, alt kan nytes av alle.

Ta buss nummer 12 eller 42 til La Cala hvis du ikke har bil.

God fornøyelse.

2 thoughts on “Gåturer fra Benidorm til Villajoyosa

Leave a Reply

Your email address will not be published.