Gandia

Gandia i Spania. Når vi farer avsted på motorveien, nordover mot Valencia, ser vi sikkert skiltet med Gandia, men vi har det som regel for travelt til å stoppe. kanskje skal vi på biltur til Valencia eller Barcelona; – eller; – kanskje er dette første etappe på årsturen hjem til gamlelandet. Men hva grunnen nå er: vi raser raskt forbi akkurat som haren i Alice I underverdenen.

Tekst: K.J Hermanrud
Foto:Karin Eickel- Hermanrud

Men nå har Aktuelt Spania vært på weekendtur til Gandia og kan meddele at byen har både flotte strender, morsom gamleby og en skyggefull paseo med et godt utvalg av boutiques, restauranter og kafeer. Her ligger også en rekke interessante borger og palass. Mest kjent er Ducal palasset hvor den berømte og beryktede familien Borgia med Lucretia i spissen regjerte I Gandia fra det 15. århundre og utover før de dro til Rom. Vil du treffe familien Borgia i egen person så går du til Davant l´ Escola Pla universitetet som i 1549 ble grunnlagt av Fransisco de Borgia. Utenfor står 5 store bronseskulpturer av familien. Meget godt fremstilt. Nummer to fra høyre er Lucretia og den siste er den gode Borgia´n: den hellige Sankt Fransisco.

Hvem var Lucretia Borgia?

Lucretia Borgia og hennes familie kom fra Gandia, denne mindre kjente byen i Spania, men de bosatte seg senere i Rom. Lucretia var meget vakker og manipulerende. Historien forteller at hun tok del i seksuelle orgier sammen med sin far, Rodrigo Borgia og broren Cesare. For å vise moralen på den tida: Faren, Rodrigo ble i 1492 utnevnt til Pave og tok navnet Alexander den 4. Det påstås at han betalte for å bli pave. Men pave eller ikke pave, – Rodrigo, nå Alexander den 4, fortsatte sitt liv i vellyst og vellevned og fi kk fl ere unger med en hel hærskare med elskerinner.

Nei, – familien Borgia hadde ingen skrupler! Både Lucretia og andre familiemedlemmer tok uten å nøle livet av enhver som sto i deres vei. En av Lucretias ektemenn og fl ere av hennes elskere ble drept under mystiske omstendigheter. Den første ektemannen, den italienske hertugen, Giovanni Sforza ble Lucretia gift med da hun kun var 13. Ekteskapet var arrangert av faren. Men så angret faren seg fordi han etterpå hadde funnet et ennå bedre parti.

Senor Sforza ble erklært impotent og kastet på dør. Det var nok Lucretia selv som sto bak de mange mord og grusomheter som ble begått rundt henne, Men både faren og broren var sjalu. Så var de kanskje med på det de også? Alt dette får du svar på under omvisningen i Ducal Palasset. Her treffer du fl ere medlemmer av familien Borgia, kledd i ekte middelalderdrakter, iført sverd og det hele!

Gandia historie

Gandia ble etter hvert en rik by og familien Borgia med sine bekjentskaper var med på å øke velstanden i byen. Helt opp til det 18. hundreåret varte denne økonomiske fremgangen og derfor har Gandia en rekke vakre patrisierhus og fl ere store parker. På rundgangen innom Gamlebyen kommer du først til Ducal palasset, og deretter til Rådhuset og Sta Maria kirken. Sett deg på en av kafeene og nyt denne levende plaza med et yrende liv. Hvis du er interessert kan du ta en tur i det arkeologiske museet MAGA. I den vakre haven ved Casa de Cultura er det gjennom i sommermånedene flere konserter med internasjonale artister. Rett ved Casa del Cultura ligger den vakre, skyggefulle promenaden Paseig de les Germanies. Her finner du kafeer og restauranter. Skal du rekke å se en del av hva denne byen har å by på så trenger du et par dager. Tenk på det under planleggingen. For bra og rimelig overnatting tar du kontakt med turistkontoret. (Se Hvor går veien, nederst i artikkelen.)

Gandia havn ble bygget ferdig i 1893 og denne, sammen med jernbanen som kom syv år senere, gjorde mye for byens handelssamkvem med resten av Spania. Idag går det båter til både Javea, Denia, Calpe og Altea. Avgangstider finner du i havna.

En koselig strand i Gandia

L´Ahuir Strand Gandia
L´Ahuir-stranda i Gandia ligger en kilometers avstand fra bykjernen. Det går stadig buss, men med egen bil er det ingen avstand. Nordenden er en sandstrand slik som i Holland eller Danmark med busker og strandgress som skaper dyner og gir ly for vinden. Her ligger det også en offentlig skiltet naturiststrand. Lenger sør ligger playa Nord som har nesten 4 km med restauranter og barer. Denne Paseo Maritimo virker ikke så høyrøstet som lenger sørpå. Publikum virker mye roligere og du har ikke e n g l i s h – s y n d r ome t fra Benidorm, hvis du skjønner hva jeg mener. Flere rolige, lokale, restauranter. Golfere har muligheten til å kjøre til Oliva som ligger litt sør for Gandia.

Her finner du Oliva Nova Golfbane, en av de beste baner i området. Hvor går veien: Enten kjører du motorveien A7 eller så kjører du landeveien N332. Når du kommer til Gandia, etter Oliva så er du framme. Husk å ta med et godt kart. F.eks: Michelin, 577. 1cm er 4km. Communidad Valencia, Murcia. God tur. PS: Hvis du ønsker ytterlgere opplysninger om avgangstider, overnatting, museer, kunstsamlinger o.s.v. kan du ringe turistkontoret. De snakker engelsk. Tlf. 96 287 7788.

Gandia Tips

Tips til aktiviteter, opplevelser, og severdigheter i Gandia i Spania for både store og små.

Fly til Gandia

Fra Norge er fly den beste måten å komme seg til Gandia, både Norwegian, SAS og Ryan Air har direktefly fra flere byer i Norge. Flyplassen i Alicante “El Altet” ligger bare 90 minutter fra sentrum, og det er ikke noe problem å komme seg fra flyplassen til sentrum via enten buss eller taxi. Ønsker en leiebil i Gandia er det et godt utvalg i leiebilfirma på flyplassen, men det lønner det seg å bestille på forhånd.

Strender i Gandia

Guide over strender Gandia i Spania1987 var Europas miljøvernår, og det året man startet kampanjen “Bandera Azul” (blått flagg) i Spania. FEE Federación Europea de Educación Ambiental gjennomfører årlige kontroller ved Spanias strender, og utplasserer det blå flagget på alle de strendene som oppfyller kriteriene for miljøvern og gode service tilbud. I Gandia finner du noen av verdens beste strender, og den Hvite Kysten har ikke mindre enn 200 kilometer med strender, og de ligger alle sammen i Alicanteprovinsen hvor man kan nyte late dager i sanden i det avslappende klimaet ved Middelhavet. Vi vil her gi en oversikt over de beste strendene i Gandia og resten av Costa Blanca, alle utstyrt med blått flagg. Les mer om Costa Blanca strandguide

Leiebil i Gandia

Trenger du leiebil til ditt opphold i Gandia er det lettest å bestille den for henting når man lander på flyplassen i Alicante. Da kan man enkelt returnere den når man reiser tilbake til hjemlandet, og man slipper alternativ transport til og fra Alicante Lufthavn. I de fleste tilfeller er dette rimeligere enn å bruke små lokale leverandører i Gandia. Du kan enkelt sjekke og sammenligne priser på leiebil i Gandia selv ved å bruke søkeskjemaet som du finner under på denne siden. Les mer om leiebil i Spania

Golfbaner i Gandia

Golfbaner GandiaGandia og Costa Blanca er en favorittdestinasjon for golfere fra hele Europa, og ikke minst for oss skandinavere. Det milde klimaet, den gode infrastrukturen og stadig flere golfbaner å velge mellom, er blant tingene som trekker hopetall av golfentusiaster til ”den hvite kysten”. Klimaet er kanskje viktigste årsaken til at golfere fra store deler av verden strømmer til Gandia og Costa Blanca for å spille golf året rundt. Spania betraktes i dag som en av verdens fremste golfdestinasjoner, og for mange er dette favorittlandet. Akseptabelt prisniva, gode baner og ikke minst velutbygd infastruktur betyr mye. På Costa Blanca finnes det flest golfbaner i området rundt Alicante. Hele tretten av dem er bygd i en omkrets på bare noen få mil. Les mer om 10 topp golfbaner på Costa Blanca

Bolig i Gandia

Gandia er en av de vakreste byene i Spania, og mange er fascinert av klimaet, strendene, maten, kulturen og ikke minst boligmarkedet. Rekord mange bytter ut hytter i fjellet med feriebolig i Gandia resten av Spania. En nylig undersøkelse viste at over 50000 nordmenn vurderer bolig i Spania, og mange av dem i Gandia. Tenker du på den perfekte løsningen for å finne boliger av høy standard i Gandia? Her finner du informasjon som vil hjelpe deg å finne din drømmebolig i Spania, uansett hvor i Spania du kunne tenke deg å bo. Det er mye til salgs, og eiendomsmeglerne står i kø for å vise deg hva som finnes. Les mer om bolig i Spania

Dyreparker og fornøyelsesparker

Dyre- og fornøyelsesparker Gandia Costa BlancaKyststripen Costa Blanca bugner av fornøyelsesparker og dyreparker for store og små og her kan man finne morsom avveksling fra sol, strand og shopping. Costa Blancas fornøyelsesparker byr på alt fra forhistoriske vesener via krokodiller til skikkelig adrenalinkickene karuseller. Du kan se vannshow med delfiner, eller hvorfor ikke ta en dukkert med en sjøløve? Eller hva med en safari, mens antiloper, løver og tigere boltrer seg på alle kanter? Les mer om dyreparker og fornøyelsesparker på Costa Blanca

Hotell i Gandia

På jakt etter billig hotell i Gandia? Først og fremst anbefaler vi å bruke en søkemotor som søker igjennom alle de store bookingsidene og viser hvilken som har best pris på hotell i Gandia. Uansett om du allerede har bestemt deg for hvilket hotell i Gandia du vil bo på eller trenger noen gode forslag på hotell. De beste kombinerer pris med vurderinger fra reisende for å komme opp med gode forslag.

Badeland og vannparker

Badeland vannparker Gandia Costa BlancaBadeland og vannparker er populære sommerattraksjoner på Costa Blanca kysten, og de har ofte tusenvis av besøkende. Både lokale innbyggere og turister besøker disse badeparkene, og tar du turen selv kan du forvente en fantastisk dag for hele familien. Når solen steker fra en skyfri himmel, er det godt å kunne boltre seg i vannet. Her får du en oversikt over badeland og vannparker i Gandia på Costa Blanca, naturligvis er det barna som er i fokus. Alle badeland og vannparker i denne oversikten passer for små barn. En ting å legge merke til er at tilgangen til de forskjellige attraksjonene i badeparkene er avhengig av kroppslengden. Hvilket til tider kan være enormt frustrerende for de aller yngste medlemmene i familien. Les mer om badeland og vannparker på Costa Blanca

Video GandiaKart GandiaLeave a Reply

Your email address will not be published.