Gammel reisevaluta kan være en ukjent gullgruve

Reiste du mye til Spania før årtusenskiftet, og er du blant dem som alltid tok vare på mynter som ferieminner? I så fall skal du hjem å lete i skuffer og skap.

Både nostalgikere, samlere og alminnelig ferierende samler på ulike mynter og sedler fra verdens nåværende og tidligere valutaer.

Dersom du har gamle pesetas (den tidligere spanske valutaen, red. anm.) liggende må du hjem og ta en grundig titt på dem. Er du heldig kan de små myntene være verdt en liten formue. For tiden omsettes pesetas på nettet til priser som aldri tidligere er sett.

Det finnes kjøpere av pesetas som er villige til å betale alt fra 45 euro til 20 000 euro per mynt. Samlere fra hele Europa har gått fullstendig “loco” for å få fatt i den gamle spanske myntenheten. For nylig ble en mynt (1 peseta) solgt for 1400 euro på en auksjon. Mynten er den første fra Francotiden.

Du skal imidlertid være heldig hvis den gamle reisevalutaen din er verdt sin vekt i gull. Det er kun de aller sjeldneste myntene som selges til de høyeste prisene, og det er myntopplaget som er med på å bestemme verdien. Inntil videre er det solgt én mynt (5 pesetas) til hele 36 000 euro, men denne stammer fra et myntparti hadde for høyt innhold av nikkel og derfor raskt ble trukket fra markedet. Det finnes kanskje ikke så mange av de mest verdifulle pesetas-myntene igjen, men tør du la være å sjekke?

Denne lenken inneholder en oversikt over noen av de verdifulle myntene. Bemerk vennligst at artikkelen er på engelsk.

Da disse myntene først kom i sirkulasjon, på Franco-tiden helt tilbake til 30-tallet, var det store restriksjoner på hva spanjolene kunne bruke pengene sine på. I dag har spanjoler mye større økonomisk frihet og noe som igjen innebærer frihet til å styre disse pengene på en ansvarlig måte. Betalingsmetoder som Paysafecard bidrar til en større kontroll over denne friheten og sørger for at pengene dine blir bevart på en sikker måte. Bonus Finder Norge sørger også for sikre betalinger gjennom Paysafecard, så enten om du skal betale for verdifulle pesatas eller nettkasino vil pengene komme fram på en trygg måte. 

Store pesetas-verdier

Pesetas var gyldig som betalingsmiddel i Spania frem til 31. desember 1998. Da valgte myndighetene å skrote den gamle myntenheten og gå over til euro. Pesetas har fremdeles verdi, men dersom du er i besittelse av valutaen har du kun frem til 31. desember 2020 på å veksle dem inn i spanske banker. Fra 1. januar 2021 blir valutaen og pesetas-myntene verdiløse ferieminner.

Den spanske sentralbanken har tidligere anslått at det finnes 275 milliarder pesetas i omløp. Det tilsvarer en verdi på i overkant av 1,6 milliarder euro (ca. 16 milliarder norske kroner).

PS Du kan kun veksle pesetas-mynter som ble utstedt i perioden fra 1996 og frem til overgangen til euro. Sedler helt tilbake fra 1939 kan du stadig veksle inn til euro i de spanske bankene.


Leave a Reply

Your email address will not be published.