Funksjonell Mat – Nå også i Spania

Vanlig kosthold, men med produkter som er sunnere, har samme funksjon, smak og utseende, og attpåtil vektreduserende. Dette er grunntanken bak Funksjonell Mat.

TEKST OG FOTO: BENTE PUIG

Vi møter Kjell Grundvold hjemme i Altea, den ene av gründerduoen bak Funksjonell Mat. På kjøkkenet står poser med Sukrin og Sukrinmelis. Ikke for lenge siden så vi produktet omtalt på God Morgen Norge på norsk TV2, der Wenche Andersen bakte marmorkake med den naturlige sukkererstatningen. Nå har Kjell tatt med seg «babyen» sin til Spania etter å ha erobret stort sett hele det europeiske markedet.
– Vi har en stor jobb foran oss med opplysningsarbeide rettet mot det spanske markedet, sier Kjell som allerede kan skryte av å ha innarbeidet en av Spanias største matvarekjeder Hipercor.
– Det finnes 38 Hipercorbutikker i hele Spania, og alle fører våre produkter, i tillegg til Akinon Resort Center i La Nucía, Helsekosten i Albir, Butikken på Reumasol og Scandigo i Torrevieja.

Funksjonell Mat har flere produkter i sitt sortiment, men det er Sukrinproduktene og Fiberfin som skal lanseres først i Spania. Fiberfin er et 100 prosent naturlig mel med maisstivelse fra en spesiell maissort som skal erstatte helt eller delvis bruken av hvetemel. Melet egner seg derfor godt for de som er på lavkarbodiett eller de med glutenallergi. I siste tilfelle brukes utelukkende Fiberfinmelet, eventuelt i kombinasjon med andre glutenfrie melsorter. Fiberfin er 100 prosent naturlig og har en rekke helsefordeler. Det gir lavere blodsukkerstigning etter måltidet, øker fettforbrenningen med opptil 23 prosent, fremmer fordøyelsen og øker metthetsfølelsen, sier Kjell som selv bruker produktene i det daglige kosthold.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Jeg åpner boksen med Fiberfin og kan bekrefte at det både kjennes ut og ser ut som vanlig hvetemel, men helseffektene skal være mange fler enn i hvetemel.
– Melet er rikt på fiber og anbefales derfor også som kosttilskudd. Det virker regulerende på fordøyelsen og styrker de gode bakteriene i tarmen. Start dagen med en spiseskje Fiberfin i yoghurten, i melken eller i frokostblandingen. Dette er godt for fordøyelsen. En spiseskje Fiberfin inneholder like mye fiber som fire spiseskjeer kruskakli eller en deciliter sammalt hvetemel, kan Kjell fortelle mens han åpner pakken med Sukrinmelis og lar meg prøve.

Etter å ha prøvd andre sukkererstatninger forventer jeg en kunstig, litt bitter og overveldende sukkersmak. Overraskelsen er derfor stor når jeg får det på tungen. Smaken er overraskende lik vanlig sukker, og om mulig kanskje enda bedre. Eneste forskjellen er konsistensen. Mens melis av vanlig sukker er fint som pulver, har Sukrinmelis en noe mer kornete konsistens.
– Sukrin er basert på sukkeralkoholet Erythritol som finnes naturlig i frukt og druer. Sukrinet blir utvunnet ved naturlig fermentering. Det inneholder ingen kalorier eller karbohydrater. Hvis du erstatter fire teskjeer sukker med Sukrin hver dag, vil du oppnå en vektreduksjon på fire kilo i løpet av et år, sier Kjell som selv har gått ned 10 kilo de siste to årene bare ved å erstatte vanlig mat med egne lavkarboprodukter.

Selv har Kjell bakgrunn innen transport, ledelse og administrasjon fra Norge. Etter en kraftig helsesmell hoppet han av karusellen og satte seg på skolebenken igjen. I 2006 gikk han av med høyskolekandidat i ernæring som tittel. I klassekameraten Asgeir Ruud fant han et gjenkjennende gründerinstinkt, og sammen fikk de ideen om å tilby sunne funksjonelle produkter på det norske matvaremarkedet. Det var Sukrin som først ble lansert, og forbrukerne fikk straks et nytt supplement i matvarehyllene, et sunnere alternativ til ordinært sukker. Det tok ikke lang tid før resten av Europa viste interesse.

I dag tilbys produktene i de fleste EU-land, og nå står altså Spania for tur. Nylig kunne vi lese om Sukrin i det spanske magasinet «Me Gusta Cocinar». Interessen er såvidt stor at Funksjonell Mat nå har utvidet med spanske nettsider og en blogg på spansk. Til tross for kort tid i spanske matvarehyller, ser det ut til at det finnes en viss interesse. Det vil derfor ikke ta lang tid før vi finner andre produkter fra Funksjonell Mat i sortimentet.
– Vil du prøve sjokoladekaken vår, spør Kjell etter at jeg har betrodd han at jeg selv er på lavkarbodiett og ikke har smakt sjokolade på to måneder. Tilbudet er for fristende til å takke nei, og forventningene er store til produktet som inneholder kun 12 karbohydrater per 100 gram ferdig vare, mot 50 i vanlig sjokoladekake.

Tennene svømmer i vann bare ved tanken på Sukrinstrødde jordbær, lavkarbobrød og deilig slankende sjokoladekake med Sukrinmelisstrø. Og mens vi er i gang, kanskje vi tar en «Wenche» og visper sammen en sunn marmorkake også, eller boller eller pizza……….

Ønsker du mer informasjon om produktene kan du gå inn på www.funksjonellmat.no eller ringe Kjell på telefon 687 629 742.
Leave a Reply

Your email address will not be published.