Fundación Klein Schreuder – skulpturpark og botanisk hage

Midt i en urbanisasjon i Alfaz finner vi Fundación Klein Schreuder, en blanding av skulpturpark og botanisk hage. På 20 mål kan du nyte både blomster, frukt og skulpturer.

TEKST OG FOTO: BENTE PUIG

– Vi følte at vi måtte dele dette med folket, sier Johannes Klein og konen Johanna Schreuder idet de tar i mot oss. Det tyske ekteparet kjøpte tomten i 1996, og i 2002 dannet de Klein Schreuder stiftelsen. Bak den unnselige inngangsporten skjuler det seg nemlig en hel park, en botanisk oase bestående av palmelund, rosehage, appelsinplantasje og frukthage. Inniblant de botaniske underverkene finner vi store og små skulpturer.
– I og med at vi ikke har barn og dermed arvinger, bestemte vi oss for å danne en stiftelse, sier Johannes som selv har designet både hus og hage.

Huset er herrskapelig og bygget i andalusisk stil. Det var det første som ble gjort når ekteparet kjøpte tomten, forruten å rydde den for døde appelsintrær.
– Hele appelsinlunden lå i brakk, sier Johannes, alle appelsintrærne var døde. Men det spreke ekteparet lot seg ikke skremme, og gjorde en tomteinvestering de ikke angrer på.
– Naboene trodde vi skulle anlegge rullebane, sier Johannes og peker på gangveien nedenfor utstillingsplassen. En lang gangvei med store hengeplanter ligger som en hovedferdselsåre i parken, og kunne nok i sin opprinnelse minne om en småflyrullebane.

I dag vil den nok heller betegnes som en allé, med nydelige hengeplanter og busker, og med Puig Campana fjellet i den fjerne bakgrunn. Parken er idyllisk, velstelt og vakker. Plantene i hele parken er godt merket med artens navn. Små avstikkere gir plass for hele 21 skulpturer av forskjellig art, stort sett i jern og bronse..
– Har du smakt mora noen gang, spør Johannes og blir overrasket av svaret, – jøss, du er den første besøkende som har svart ja på det.

Alléen fører oss inn i moralunden, bestående av et titalls trær med mørkerøde morabær. De er søte av smak og Johannes inviterer gjerne gjestene til å plukke moras med seg hjem.
– Vi har ikke tid til å plukke dem. Hvis du vil ha må du plukke dem selv, sier Johannes og smiler. Johanna løper litt til og fra, hun har andre gjester å ta seg av også.

På en liten høyde ved siden av moralunden finner vi palmehagen. Et titalls palmer står på rekke og rad og danner en sval og skyggefull lund. Ekteparet har en gartner til å gjøre grovarbeidet, mens de selv tar hånd om vedlikeholdet av plantene. Tyve mål med tomt krever sitt, og ekteparet har så og si fulltids jobb med hagestell.
– Jeg vil vise deg rosehagen vår, sier Johanna. Over 350 rosebusker i blomst omkranser “Kjærlighetsdansen” av Antonio Marí, en skulptur bygget etter vertskapets ønsker. Flere av skulpturene tilhører vertskapets private samling, mens andre er på midlertidig utstilling. Johanna og Johannes har også laget egne skulpturer i parken, et helt orkester i blåmalt metall. Midt ute på en slette av grønne busker står orkesteret uforstyrret og spiller lydløst.

Det ser ut som de er umulig å komme bort til, men Johanna kjenner de hemmelige gangene og stiller seg foran flygelet og drar av en “Ave María”. Hele åtte hundre meter med gangveier er anlagt i parken, og en full runde tar fort tre kvarter skal man ha med seg alt av sansesinntrykk. Parken er åpen for publikum hver søndag mellom 10 og 14, og koster 2 euro per person.

Ønsker du å bhesøke parken på en ukedag må dette avtales på forhånd på telefon: 966860230. For mer informasjon se: www.klein-schreuder.com
Leave a Reply

Your email address will not be published.