Frykter ny “Hitler”

Når krybben er tom, bites hestene, heter det i et gammelt ordtak. Økonomiske nedgangstider har historisk sett ført til mye elendighet, ikke bare økonomisk, men også politisk.

Tekst: Tom Bjørnø

Da skjer det fort at de rike står mot de fattige og de høyrevridde mot de venstrevridde. Da har du et grunnlag for et sammenbrudd som kan bli veldig truende. Det sier Ray Dalio, en av verdens rikeste menn og sjef for verdens største hedgefond, Bridgewater Associates i et intervju med CNBC. Han frykter at økonomisk og sosial uro kan skape en «ny» Hitler:- Han poengterer at Hitler kom til makten i 1933, på «Den store depresjonens» bunnivå, på grunn av sosiale spenninger mellom fraksjonene. Jeg tror det avhenger av hvordan menneskene jobber sammen om dette og at de bryr seg om de sosiale elementene, sier Dalio.- Jeg er bekymret for at et skritt lenger ned for økonomien kan forårsake sosiale forstyrrelser. Det er i dårlige tider historisk sett at verden har født ekstreme ledere, som Hitler, Mussolini og Stalin. Vi ser også nå en tendens til å gå mot nasjonalisme eller en bevegelse mot de ekstreme ytterfløyene i kriselandene.

Dalio grunnla i 1975. Han har ifølge Forbes en formue på rundt 10 milliarder dollar (57,6 milliarder kroner), noe som gjør han til verdens 88. rikeste person. Han ble i år nevnt på magasinet Times’ liste over de 100 mest innflytelsesrike personene i verden. Han peker blant annet på det høyrepolitiske partiet «Gyllent daggry» som har markert seg sterkt i kriserammede Hellas. Ved parlamentsvalget i mai i år fikk partiet 6,97 prosent av stemmene, og dermed 21 seter i den greske nasjonalforsamlingen. Det var første gang partiet kom inn i parlamentet. Ved forrige valg, i 2009, fikk partiet 0,29 prosent av stemmene.

Andre mener at nåtiden ikke kan sammenliknes med 30-årene, som var forspillet til 2. verdenskrig. Den store forskjellen er at Tyskland, Frankrike og Storbritannia nå samarbeider gjennom EU. Samarbeidet gjorde de åpenbart ikke på 30-tallet. Da var det mye grums og bitterhet som skulle gjøres opp etter 1. verdenskrig. Nå ser vi at Hellas har problemer og at misnøyen ulmer. Fremmedhatet er veldig merkbart og de høyreorienterte har fått fotfeste i landet . Selv om Hellas er et lite land, har de en smertefull historie med militærdikatur helt fram til 1974. da landet sammen med Spania, gikk inn i en ny tid.

Og når det gjelder EU-samarbeidet er det opplagt at man lettere arbeider sammen i gode tider enn krisetider. Man kan sammenlikne det med et ekteskap. Dalio bruker trolig Hitler-skremselet for å skremme folk til få øynene opp for den økonomiske situasjonen verden befinner seg i. Han tror at verden, og da særlig Europa er i ferd med å bli kvalt av gjeldskrisen som feier over kontinentet. – Jeg tror vi kommer til å få en nedgangstid i Sør-Europa, men det kommer til å være en kontrollert nedgang. Jeg tror det vil bli en kombinasjon av pengepolitikk, der det vil bli trykket en viss sum av penger, og en restrukturering av gjeld, sier han. Dalio tror samtidig at euroen vil overleve, i hvert fall i den nærmeste fremtid.

Tidligere i sommer spådde også investor George Soros at euro-samarbeidet ville overleve, men advarte samtidig mot at det kan skape et «tysk imperium». Soros mente land som Spania, Italia og Hellas ville kreve en konstant strøm av penger fra sine EU-partnere, noe som ville føre til økt tysk innflytelse:- Det vil bli et tysk imperium med utkantlandene som innlandet, sa Soros og la til:- Tyskland vil trolig gjøre alt som er nødvendig for å bevare euroen – men ikke noe mer. Dette i seg selv kan skape uro i befolkning, særlig i Hellas, som har et horn i siden til Tyskland etter 2. verdenskrig. Mange i Hellas krever faktisk krigserstatning fra sin gamle okkupant, og mange grekere er følsomme for en ny tysk dominans.



Denne artikkelen er tidligere publisert i Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.