Fra fjorder til flamenco: en norsk guide til spansk kultur!

At det er deilig å være norsk langs den spanske middelhavskysten er en kjent sak, dog er den spanske kulturen så mye mer enn brennhete strender, duggfriske parasolldrinker og slaraffenliv for de nytelsessyke.

Noe av fordelen med å reise i Spania sammenlignet med Norge, er at Spania er kompakt – nærmest formet som en firkant – noe som innebærer at reisetiden fra det irrgrønne Baskerland i nord, via den høytliggende hovedstaden Madrid midt i landet, til Andalusia og flamencoens vugge i Sevilla i sør, ikke er mer enn drøye syv timer med tog!

Kollektivtransport i Spania fungerer utmerket, og det er mulig å konsumere svært mye autentisk spansk kultur om du har 7–10 dager til rådighet. Baskerland, Madrid og Andalusia ligger nærmest som en loddrett strek gjennom landet, og vil gi deg ekte spansk kultur på sitt aller beste. Overnatting bestiller du selvsagt veldig enkelt via Rentola, enten du ønsker å leie hus eller leilighet. 

Det irrgrønne landskapet i Nord-Spania

Frodige Baskerland langs Biscayabukta i Nord-Spania er et naturlig sted å starte. Når du kjører gjennom Baskerland, fra øst gjennom smellvakre og gastronomiske San Sebastian – kjent for sine adelige besøk gjennom hundrevis av år – til den kulturelle og lidenskapelige Bilbao – som huser den moderne verdenens kanskje aller viktigste arkitektoniske byggverk, Guggenheim museum – vil du raskt legge merke til et kupert og frodig landskap som gir vibrasjoner til kjære Norge, med stupbratte fjellskrenter og friske fjorder. Baskerland er slående, intet mindre. Det baskiske folket taler et språk helt ulikt alle andre språk i verden, noe som er svært unikt. Vær litt forsiktig før du prater politikk med en lokal helt, for historien er ganske tøff. 

Start gjerne fridagen med noen ferske pinxtos (baskisk fingermat) og et glass txakoli (baskisk hvitvin), noe du finner overalt i dette området. Under sesong bør det absolutt gjøres i forbindelse med en fotballkamp eller et sykkelritt. Baskerne er besatt av begge deler. Nyt kulturen de har å by på. Dog er Baskerland så mye mer enn bare San Sebastian og Bilbao. På med utforskerhatten!

Luftige Madrid – knappe 700 meter over havet

Knappe fire timer med tog fra Bilbao ligger Madrid. Det byen taper i grønske, vinner den i høyde og med sine 3,3 millioner innbyggere er Madrid Spanias største by. Madrid er trygt plassert midt i hjertet av Spania, og i hovedstaden vil alle ønsker kunne oppfylles (bortsett fra det nevnte strandlivet). Alle disse menneskene blir vel et lurveleven, tenker du kanskje? Nei da! I Madrid er det mang en grønn lunge å gjemme seg bort i. El Retiro Park er en enorm grønn park midt i Madrid, og må utvilsomt besøkes. Her finner du hele 15 000 trær – noe for enhver tre-entusiast. 

 

Etter å ha ladet batteriene er det enkelte ting som står høyt på to do-lista, og Prado-museet er en av dem. I dette tohundre år gamle museet finnes det kunst fra tidlig 1300-tall, og her bør du bestille billetter i forkant. Prado er svært populært og en ordentlig turistattraksjon – dog med rette. Hvis Prado er en turistattraksjon, er Plaza Mayor en turistfelle. På Madrids største torg ligger restaurantene tett som hagleskudd. Selv om Mayor er en «felle», er den allikevel et must. Sett deg ned på en av de utallige spisestedene, ta et glass og la humla suse! 

Blendende Sevilla – flamencoens arnested

Kanskje suser humla etter ned til Sevilla i Andalucia? Det burde den, for det er ikke mer enn tre timer fra Madrid før du er i Sevilla, helt sør i Spania. Først og fremst, når du er i Sevilla er arkitekturen noe av det første du legger merke til. Den er rett og slett storslått, og like så er byens historie. Historie og arkitektur er med andre ord to av stikkordene for Sevilla, og midt i byens historiske distrikt Santa Cruz finner man Alcazar, som står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Alcazar er en av de aller flotteste slottene i hele Spania. Omringet av pittoreske hager og håndverkkunst av de sjeldne er det bare å la seg begeistre. 

 

Catedral de Santa Maria de la Sede er verdens største gotiske katedral, og må besøkes. Katedralen ble påbegynt for nesten 1000 år siden, og er et sant mesterverk. Ingen ringere enn Christofer Columbus er gravlagt her, noe som i seg selv er forlokkende for en mang en skuelysten. Det er slettes ikke alle som får nok av religiøse bygg og fantastisk arkitektur, men vi må vel danse litt også? 

 

Når du først har kommet helt fra de norske fjorder og ned til Andalucia skal du selvsagt på et flamenco-show! Wow, hvilket show det er! Flamenco er nok en ordentlig god spansk kulturell og temperamentsfull godbit. Du trenger ikke å vandre langt i gatene før du ser plakater og skilt som lokker med flamenco, og det er bare å bestille. Kjøp en billett eller to, du vil ikke angre! Artistene byr på rytme, intensitet og en lidenskap man sjeldent ser. Om du fortsatt higer etter mer kulturelt spansk påfyll, har Spania også masse annet å by på. Enjoy! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.