Fotballens opprinnelse og historie

La gå med at det sikkert er mange som ser på dette som et sidesprang til den spanske historien, likevel er dette ballspillet blitt en del av folkets kulturhistorie, nesten på linje med den gamle tyrefektingen. Den er i alle fall uhyre populær i alle lag av befolkningen, og de fleste har også valgt ut sitt spesielle lag de støtter uansett. Størst er kanskje skillet mellom Real Madrid og FC Barcelona (Barca), landets to beste lag med hver sine tilhengere som nesten ligger i krig med hverandre.

Tekst: Solfrid Gjelsten

Jeg tror ikke jeg tar mye feil når jeg påstår at det knapt er noe land der fotballen er så populær som nettopp i Spania. Allerede i barneskolen starter treningen, ikke bare som en lek men i største alvor. Bare tenk på furoren det spanske guttelaget fra La Nucia gjorde under Norway Cup i fjor sommer, der de med sine 48 scoringer var den suverene vinner av samtlige kamper de var med på. Et av de norske lagene uttalte til og med at de så det som en ære å få lov til å spille mot det spanske laget.

Fotballens opprinnelse

Skal vi prøve å finne ut bakgrunnen for dette populære ballspillet, må vi faktisk gå helt tilbake til antikken, til gamle sivilisasjoner og imperier. Om vi ikke direkte finner våre dagers fotball, så finner vi i alle fall gamle ballspill som ble forløperne for den fotballen vi kjenner.

Allerede 300 år f.Kr. begynte de gamle egyptere med et spill som lignet på håndball, og som ble brukt ved religiøse fruktbarhets seremonier. Kineserne var likevel ute enda 100 år tidligere, og da med en ball laget av svinelær. Denne populære balltypen “vandret” videre til India og Persia.

Etter hvert utviklet ballspillet seg til noe som lignet på våre dagers fotball, etter en periode med et merkelig spill der man ikke fikk lov til å bruke hverken hender eller føtter, kun et balltre eller en klubbe. Dette spillet var bokstavelig talt dødsens alvorlig, og gikk så hardt for seg at kapteinen på det tapende laget simpelthen ble henrettet! (Heldigvis har man forlatt denne skikken i våre dager).

Fotballen fortsatte sin seiersgang gjennom Hellas og videre til Romerriket der selve ballen fikk navnet “pillotta”, og senere pelota, altså forløperen til det spanske “pilota”. Romerne brakte spillet videre til England, der det først ble forbudt p.gr. voldsomhetene i spillet, for så i Middelalderen å seile opp til nasjonalsporten på De Britiske øyer.

Noen skikkelige regler for fotballen ble ikke nedskrevet før i 1848, og i 1863 ble det første Fotball Forbundet grunnlagt. Takket være de engelske arbeidernes leting etter arbeid andre steder i Europa, varte det ikke lenge før fotball ble en populær sport over alt.

I Spania begynte man å spille fotball i området rundt minene i Riotinto, Huelva, og landets aller første fotballklubb fikk navnet “Huelva Recreation Club” i 1889. Det rare var bare at klubben den gangen utelukkende besto av utlendinger. Senere kom Athletic de Bilbao og i 1898 ble F.C. Barcelona stiftet, og nå også med spanske spillere.

La copa del Rey Alfonso XIII

Det varte ikke lenge før den aller første store konkurransen, la copa del Rey Alfonso XIII, ble avviklet, der Vizcaya vant over Barcelona med 2-1. Kampen ble avviklet i 1902, og altså samme året som Alfonso ble kronet til konge. Forholdene her i landet under denne nye kongen var nesten som et evig mareritt, til tross for at kongen selv ville det beste for land og folk. Hans positive innstilling hjalp ikke stort, og tiden var preget av oppstander, krig, mord og stadige regjeringsskifter. Likevel blomstret kulturen som aldri før. Kunstnere som Sorolla og Albeniz m. fl., foruten forfattere og diktere, hadde sin glansperiode, og på toppen av det hele fikk fotballen for alvor vind i seilene. Spanjolene er i sannhet noen spesielle folk, uansett nasjonens problemer vet de å sette pris på det gode liv med fiestaer, musikk, kunst – og fotball!

Fotballen hadde virkelig fått fotfeste og 21 mai 1904 ble det internasjonale fotballforbundet (FIFA) grunnlagt og de første verdens omspennende spille reglene nedskrevet. Hakk i hæl fulgte de virkelig store internasjonale konkurransene, som Europa Cupen og Verdens Cupen.

Barcelona FC

FC Barcelona spilte amatør fotball fram til 1910, og samme året deltok de for første gang i europeiske konkurranser. Selv om denne klubben både ble grunnlagt og ledet av utlendinger, skiftet språket fra Castillansk til catalansk og det varte ikke lenge før FC Barcelona ble assosiert med ekte Catalanske verdier. Den første fotballstadion de hadde tok ca 8000 tilskuere, og på tross av økonomiske problemer greide lederen, Joan Gamper, å snu en negativ utvikling og starte arbeidet for en ny stadion. Det var ikke akkurat gjort i en håndvending , men med god hjelp fra de 22 000 supporterne , ble drømmen om en ny arena realisert. I 1922 kunne de innvie en ny stadion som ganske snart ble omarbeidet først til en kapasitet på 22 000 tilskuere, og senere til hele 60 000 tilskuere.

Allerede i 1909 hadde statsminister Maura gått til det fatale skritt å gå til angrep på Marokko for å gjenreise Spanias heder og verdighet. Det skulle resultere i årelange krigshandlinger der tusenvis av spanjoler mistet livet, både blant folk flest og ikke minst fra fotball-folket.

Den 14. juni 1925 brøt det ut en spontanaksjon på fotball stadionen mot Primo de Riveras diktatur. Til straff ble arenaen stengt i seks måneder, og lederen Gamper ble tvunget til å trekke seg. All motgangen som denne energibunten Gamper nå gikk i møte tok til slutt motet fra ham, og den 30 juli 1930 tok han livet av seg. Selv om antall kamper nå gikk ned, fikk klubben en utrolig lang rekke nasjonale seire i årene som fulgte, både i 1930,-31, -32, -34, -36 og 1938.

Borgerkrigen

Borgerkrigen (1936- 1939) ble naturlig nok en vanskelig tid for Klubben der mange av spillerne gikk aktivt inn i kampen mot Franco. Lettere ble det heller ikke da mange av spillerne på turne til Mexico, endte opp som asylsøkere både i Mexico og i Frankrike. Det var i sannhet harde tider på alle fronter. Det Italienske angrepet på Barcelona i 1938 kostet 3000 mennesker livet, fotball arenaen ble ødelagt og ikke lenge etter ble byen okkupert. Nå kom en tid full av problemer og restriksjoner. Det ble forbudt å bruke det Catalanske flagget, og det catalanske språket, og mer enn en gang fikk de høre at de fikk fortsette å spille fotball utelukkende takket være Francos enestående godhet.

Et eksempel på denne godheten fikk de under en kamp mot Real Madrid (Copa del Generalismo). Den første matchen endte med 3-0 til Barcelona, hvorpå de fikk høytidelig besøk av en høyere Franco direktør, som nok engang understreket Francos godhet mot dem. Hintet ble oppfanget, og i neste match vant Real Madrid med hele 11-1, og Franco var fornøyd.

Historien slutter selvfølgelig ikke her, likevel tror jeg dette gir et lite innblikk i de problemer fotballens entusiaster har hatt å stri med både økonomisk og politisk. Til slutt må jeg bare ta med at i
året 2009 vant de FIFA Club World Cup.

Leave a Reply

Your email address will not be published.