Første dødsoffer for spansk helsekutt

World Medical Association (WMA) og det politiske partiet MES per Mallorca anmelder det spanske helsevesenet etter at en ung imigrant fra Senegal døde av tuberkulose etter å ha blitt nektet behandling ved Hospital de Inca på Mallorca.

Tekst: Bente Puig

Dette er første dødsoffer etter at den spanske regjeringen fratok imigranter uten helsekort retten til behandling i det spanske helsevesenet. 1. januar i år ble 833 000 imigranter fratatt retten til medisinsk behandling i Spania, som del av nedskjæringene i det spanske helsevesen.

Leiebil Spania

Dødsfallet skjedde i pasientens bolig 21. april, etter å ha oppsøkt byens helsestasjon, videresendt til sykehuset i Inca for der å ha blitt avvist grunnet manglende helsekort. Dette skjedde hele tre ganger, til tross for at pasienten var resident på Mallorca siden 2005. Kilder ved WMA melder til avisen 20Minutos at imigranten henvendte seg ved helsestasjonen i Inca for et halvt år siden. Han ble behandlet ved helsestasjonens akuttmottak (det er kun her man har rett til behandling dersom man ikke har helsekort) syv ganger. Siste gangen fikk han beskjed om å henvende seg direkte til sykehusets akuttmottak der han hadde vært tre ganger før, men ble her avvist. Første gangen, melder WMA, ble han avvist, andre gangen undertegnet han et papir ved sykehuset der han forpliktet seg til å betale behandlingen av egen lomme, men han skal ikke ha fått behandling. Tredje gangen undersøkte de han, uten å ta betalt, men ingen prøver ble tatt.

WMA fordømmer at «vårt helsevesen, som regnes som ett av de beste i SydEuropa, har latt en person dø av en sykdom fra den tredje verden, og dét på grunn av en kongelig resolusjon». Oposisjonspartiet på Mallorca, MES, ber om helseministerens avgang (Martí Sansaloni) som politisk ansvarlig for den 28 år gamle senegaleserens død. De mener også at delstatsregjeringens president, José Ramón Bauzá, er ansvarlig for dødsfallet som direkte skyldes kutt i helsevesenet.
Leave a Reply

Your email address will not be published.