Foring av hund – Når hunden ikke vil spise

Når hunden ikke vil spise, bør man først sjekke om den er frisk. Manglende matlyst kan vaere et symptom på sykdom. Er du bekymret for at hunden er for tynn eller har prøvd fremgangsmåtene under, bør du ta kontakt med veterinær.

Er du derimot sikker på at hunden bare er matlei eller sær i matveien finnes det flere framgangsmåter for å få den til å ville spise maten sin. Noen foretrekker å tilsette noe godt i maten så den smaker bedre. Andre prøver å gjøre hunden “glupskere” ved for eksempel å hoppe over et måltid slik at hunden blir mer sulten til neste måltid, gi mindre mengder i en periode slik at hunden fortsatt er litt sulten etter den har spist eller bruke andre hunder slik at hunden får konkurranse om maten.

Det er veldig viktig at hunden ikke har tilgang på mat hele tiden, da dette kan forårsake at hunden blir matlei. La maten stå framme i ca 10 minutter og ta den bort hvis hunden ikke er interessert i løpet av den tiden. Gi ingenting å spise før ved neste måltid. Mye styr rundt måltidene – både bråk i rommet og stress for å få hunden interessert i maten kan virke motsatt av sin hensikt. La hunden være i fred mens den spiser og ignorer det urørte matfatet hvis hunden nekter å spise. Hvis hunden ofte får godbiter, blir den kanskje aldri blir sulten. Da er det lurt å kutte ned på godbitene, og i stedet la den spise seg mett på maten sin. Husk at godbitene skal være belønning og ikke noen erstatning for maten.

Hundens fordøyelseskanal er på mange måter ulik vår. Den mest grunnleggende forskjellen er at hunder trenger et stabilt kosthold, uten for mange variasjoner. Variert kost er nemlig ikke sunt for hunder, fordi enzymer og bakterieflora ikke er tilpasset variert kost. Dette er årsaken til at hundens fordøyelseskanal danner gass når den får litt for mange ekstra godbiter i ny og ne. Du kan heller variere måten du serverer tørrfôret på dersom hunden din blir litt lei. Du kan variere i å bløte det, bløte det i kort tid i lunkent vann, eller du kan gjennombløte det helt, røre det sammen og fryse det. Så kan du gi det til hunden frossent, og den får noe å tygge på til en forandring.

Konsistensen på avføringen forteller mye om hvordan hunden har det med fordøyelsen. Den er avhengig av hvor fort tarminnholdet passerer gjennom tykktarmen. Rask passasje = diare, Sakte passasje = forstoppelse. Fiber (uoppløselig karbohydrat) regulerer passasjehastigheten og kan stabilisere den ved både diare og forstoppelse. At et hundefor passer godt for hunden din og blir tatt godt opp i fordøyelsen kan man enklest se ved at mengden avføring som kommer ut er minst mulig, og at denne er mørkest mulig i fargen, ikke lukter spesielt sterkt (sterk lukt vitner om ufordøyd protein) og har fast konsistens. Lite fordøyelige proteiner eller for mye proteiner fører til problemer fordi proteinene kommer ufordøyd ut og setter i gang ammoniakkproduksjon.

I tillegg bør hunden ha blank fin pels, noe som også gjenspeiler et kvalitets hundefor. Ideelt sett, skal avføringen være så hard at analkjertlene tømmer seg selv når hunden er på do.

Leave a Reply

Your email address will not be published.