Fordeler og ulemper ved å bo i Spania

Fordeler og ulemper ved å bo i Spania. Dette temaet er stadig gjenstand for debatt her nede. Og idag mer enn noengang for krisen i Spania med høy arbeidsledighet og stor pessime gjør nok sitt til at mange nordmenn ser med nye øyne på situasjonen. Aktuelt Spania har gjort et forsøk på å finne ut hva Ola og Kari i dag ser på som gode og dårlige sider ved la vida Espanol

Tekst: k.J. HERMANRUD

Hvem skulle vi så kontakte?

Hvor skulle vi få svarene? Hvor skulle vi henvende oss for å få folks mening om dette? Skulle vi gå på konsulatet? Skulle vi gjøre en rundspørring på loppemarkedet? Spørre på skolen, kirken, den norske klubben, o.s.v.? Vi kom tilslutt på ideen om at vi skulle ta kontakt med noen av de firmaene som driver eiendomshandel med norske kunder, – Der ville vi sikkert få høre om både det gode og mindre gode livet uti det spanske.

Vi har nå i vår vært i kontakt med en del firmaer med norske kunder. Har snakket med meglere i Torrevieja, Albir, Altea og Calpe. Forståelig nok ønsker ikke disse å få navnet sitt inn her, og det respekterer vi. Vi har sammenfattet alle uttalelsene slik at de danner ett hele. Positive sider av la vida espanola.

Klimaet

Været ble av alle tatt opp som den aller største fordelen ved å bo sørpå. I Norge er det i seks måneder bare fire farger utendørs, sa en kunde: Hvitt, svart, blått og grått. Du blir deppa av det! Flere nevnte utendørsaktiviteter som turgåing, seiling, sykling og golf. Særlig for eldre blir det viktig å komme seg ut. I Norge er dette direkte farlig med holke og snø. Flere kunder ga vinteren som hovedgrunn for at de flyttet sørover. Store deler av året kan du ikke ha haveselskap, grille, dra på sjøen eller være utendørs, sa kunden som nettop hadde kjøpt seg leilighet i Torrevieja.

Spesialforretninger – Mat – Marked.

Flere meglere fortalte om fornøyde kunder som likte å gå Shopping i Spania. Har du funnet fiskedisken eller kjøttdisken i en norsk dagligvarehandel? var det én som spurte: Deroppe ligger nesten alt ferdigpakket i plastikk, men her kan du gå inn og snakke med noen som skjærer opp biffen for deg, eller maler kjøttdeigen mens du venter. Fisken er også fersk og du kan også gå på brygga og kjøpe fisk rett fra båten. Én megler i Torrvieja nevnte at nordmenn, når de først kommer hit ned, blir begeistret over tilbudet på frukt, grønsaker og blomster som de finner på markedet. Derfor ble konklusjonen at det er bedre utvalg og bedre service i matveien her i Spania. Ett unntak som også ble nevnt: Rekene her nede er ikke så gode som dem i Norge.

Til maten er det mange som liker et godt glass rødvin til Torsken, eller en skummende, kald øl til Biffen. Her er det også forskjeller m.h.t. livet uti det spanske og det norske.

Gleden ved et godt glass

Muligheten til å ta seg et glass vin eller en dram uten å blakke seg, var noe som fl ere kom inn på. Flere nevnte at en halvliter nå koster rundt 70 kroner og en whisky med soda 100. Med andre ord: nesten 10 euro for ølet og nesten 15 euro for drammen. Da må det bare bli med èn. Alkoholpolitikken i Norge ble angrepet av fl ere. Særlig ble det nevnt at Sverige og Danmark, med medlemskap i EU, nå har senket prisene.

Dette har ført til mer smugling og ennå større økonomiske tap for Norge. Du ser sjelden, eller aldri en full spanier, sa en kunde. Men ta deg en tur til Helsinki! Megleren i Calpe fortalte oss at spaniernes drikkekultur tar inn tapas. Disse små godbitene spiser spanierne nesten alltid til et godt glass vin. Derfor blir de ikke så fort beruset og det hele blir mere selskapelig.

I Norge, sa en kunde, heter et godt glass vin: RUSDRYKK!! Og det sier noe om innstillingen, sa hun.
Bilkjøring. Veinettet i Spania var det flere som roste. Det er en fornøyelse å kjøre her, var det flere som sa. I Norge har de ikke greidd å få til dette, selv om de har nok penger. Se på veien Oslo – Svinesund. Ennå er ikke 2 spor i begge retninger blitt ferdig! Og se på veiene i Sverige! Vi er ikke flinke til å organisere, sa en kunde. Det å kunne kjøre hele året uten is og snø var en glede som ble nevnt.

Men pass på: Du skal ikke vinterstid reise langt inn i innlandet før det blir is og snø på veien. Spania er et bergland som Norge. Og Sierra Nevada med full vintersport ligger bar noen timer vekk. Skal du dra på biltur vinterstid så spør turistkontoret i kommunen din!

Treffsteder og muligheter for kontakt og underholdning

Den Norske Klubben, Sjømannskirken, og flere andre foreninger ble nevnt som steder hvor man kunne gå og få kontakt med landsmenn Her er ingen grunn til å sitte hjemme og sture, sa en av kundene fra Benidorm. En megler fortalte at han hadde introdusert noen av de eldre kundene sine til Hogar de Pensionistas nær stedet hvor disse bodde Hogar er et velutbygget eldresenter. Her spiller de whist og domino, her er kafé med mat og drikke, og så har de koselige utflukter med buss og overnatting til en meget billig penge. Utlendinger er velkommen, sa megleren, men noe kjennskap til spansk er en fordel!

Søppeltømming

Denne ble rost av flere. Hver kveld tømmer de søppelkassene hele året rundt. Dette er blitt dyrere, men fremdeles er det en billig penge for en god service. Denne servicen virker dårligere i Norge, eller? Var det flere som spurte.

Helsetilbudet

Flere var det som skrøt av helsevesenet . Men en megler fra Altea fortalte at han følte at mange utlendinger ikke er klar over hvilke rettigheter de har når det gjelder å bruke helsevesenet i Spania. Han mente at Aktuelt Spania burde nevne dem.

Her er de: Med skjema 112, eller ennå bedre hvis du bor her fast og har helsekort, har du adgang til legehjelp og sykehus. Medisiner på resept betaler du heller ikke for, hvis du er pensjonist, og ellers er disse meget billige. Ambulatorio heter helsestasjonen nær der du bor. Du bør sjekke hvor den ligger og lære litt om dine rettigheter, hvis du ikke er klar over disse. Du skal ha en fastlege på denne helsestasjonen. Trenger du flere opplysninger så får du disse på konsulatet.

Negative ting ved å bo i Spania:

De fleste likte godt den hyggelige tonen de fant her nede: Folk ler og smiler. De tar ikke tingene så høytidelig. De ser ut til å ha det morsomt. Men lydnivået var det mange som klaget over. De skriker og brøler. Verst er det å sitte på en restaurant med mange mennesker, var det fl ere som nevnte. Én som hadde bodd fl ere år i Altea sa at da de kom ned hit , trodde de at folk var sinte hele tida, fordi de snakket så høyt. Flere meglere nevnte også hvor vanskelig det var for nordmennene å greie opp med hærskaren av dokumenter og papirer i kommunen.

Selv med hjelp fra språkmektige venner, fant flere ut at de spanske papirtigrene, som én kalte dem, slett ikke var å spøke med. Meglerne har her en viktig oppgave og fl ere av dem tilbyr sine kunder assstanse m.h.t. disse dokumentene, sa en megler i Benidorm. Han foreslo at folk som tenker på huskjøp burde spørre megleren sin om de etterpå kan regne med å få hjelp fra ham til å overmanne den spanske papirtigeren.

Costa Blanca, et solparadis

I brosjyrene ligger alle på stranda og slikker sol. Men i realiteten bor de fleste fra 10 minutter til en halv times spasértur fra stranda. Kanskje ennå mere – kanskje en drøy biltur. Dette slaraffenlivet kan etter kort tid forandre seg og det er derfor viktig å være realist. Flere meglere kom med skrekkhistorier om ting som huskjøperne først ble klar over etter innfl ytting. Naboer som bråker slik at Kari og Ola ikke får sove. Lang vei til nærmeste innkjøpssentrum. Dårllig bygget hus som sprekker. Bikkjeglam. og andre triste greier. Bruker du megler så er det mere sikkert, men ellers blir mange lurt på huskjøp. Har du lyst til å gå ut og spise lunsj på en søndag, så tenk deg om to ganger. Oppover og nedover hele Costa Blanca går alle spanierne ut og spiser søndags- lunsj. M.a.o. velg en annen dag! Særlig hvis det er pent vær!

Språkbarrieren

Foredrag, teater, fi lm og samtaler på spansk er nok her, for de fl este, et lukket område. Costa Blanca spanierne snakker ekstra fort og utydelig, mens i Sør- og Mellom-Amerika snakkes det i de fl este land meget langsomt og tydelig. Vi har derfor, kan vi si, en slags språkelig ufl aks her i området. Og som om dette ikke er nok: De snakker ikke normal spansk her heller, men en dialekt som de kaller Valenciano. Dette gjør det ennå vanskeligere å skjønne hva de sier.

Flere av kundene mine føler seg derfor utelukket fra det spanske samfunnet, sier en megler fra Calpe. De søker til egne klubber og forsamlinger hvor de praktiserer sitt eget morsmål. Dette problemet har i fl ere andre land ført til isolsajon som igjen har resultert i mistenksomhet, mangel på forståelse og fremmedhat. Både i Italia, Hellas og Kroatia er det kommet til slagsmål mellom forskjellige folkegrupper og dem som er født i landet. Kommunene i La Nucia, Alfaz del Pi og Altea har forstått dette, og alle tre har opprettet kontorer for utlendinger hvor folk får hjelp på sitt eget språk. Men om disse kontorene alene kan få spaniere og utlendinger til å komme nærmere hverandre er et godt spørsmål.

Mindre irritasjoner:

Siesta blir av noen nevnt som et irritasjonsmoment. Likeledes at mange hagesentre er stengt på søndager. Spanske banker gir ingen rente og vil ikke lenger ta imot kredittkort over skranken. De tvinger deg til å bruke automaten. Da får du ut et mye mindre beløp. Håndverkere er ikke alltid fagfolk og ikke til å stole på når det gjelder å komme til avtalt tid.

Konklusjon:

Positive sider av livet uti det spanske ser ut til å veie opp negative sider. Meglerne fortalte stort sett at kundene deres var happy med livet her. Men for de aller fleste utlendingene som bor på Costa Blanca, enten det er fast eller kun deler av året blir dette så absolutt et liv i periferien……. Men ønsker du å komme deg noe nærmere sentrum, så har du mange muligheter. Arroganse og angst er ikke to av dem.

Hva mener du er fordelene og ulempene ved å bo i Spania? Si din mening!.

3 thoughts on “Fordeler og ulemper ved å bo i Spania

  • August 10, 2012 at 9:40 am
    Permalink

    Jeg bor på Gran Canaria, og klimaet er nok den største fordelen for gamle folk med å bo her. Det er mange andre fordeler her – noen er nevnt I artikkelen ovenfor! Bare det å kunne bestemme seg for dager I forveien å dra på utflukter som er væravhengige – gå lange turer osv. er kjempedeilig! Siden vi ikke hverken bor I en norsk "ghetto" eller I et turistområde, har språket vært den største utfordringen, I tillegg til å få alt I orden med offentlige myndigheter! Vel, det mest krevende har vært de norske skatte- og trygdekontorene – de gir ikke informasjon I "utide" heller! Folk her, også på kontorene, er veldig blide og hjelpsomme, og gjør sitt beste for å forstå en innflytter med et haltende spansk…….

  • July 13, 2013 at 6:56 pm
    Permalink

    Takk og æ skal lese hele artikkelen ovenfor litt senere i kveld 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.