Forbered bilen til sommerferien

Ingenting er kjedeligere enn å få motorhavari langs landeveien i spania. En ordentlig ”feriesjekk” på verksted kan være et smart valg før en reiser. På den måten kan man være trygg på at bilen er i god teknisk stand.

Tekst: Bente Puig

Sjekk lufttrykk i dekkene

Ved langkjøring og høye hastigheter må lufttrykket økes. Sjekk måletabellen på bensinstasjonen eller instruksjonsboken i bilen for å finne rett trykknivå. Fyll 10% mer enn vanlig, dette gjelder også reservedekket. Husk at lufttrykket i skal måles når dekkene er kalde. Kravet til mønsterdybde i dekkene er 1,6med mer, men Norges Automobilforbund anbefaler minimum 3 mm når man legger ut på langkjøring. Husk å ta med jekk og verktøy, og for sikkerhets skyld bør man sjekke hvordan utstyret fungerer. I tilfelle uhellet skulle være ute er det greit å vite hvordan man skifter dekket.

Oljeskift er viktig. Ny motorolje fungerer ikke bare som smøring, men den kjøler og leder også godt bort varmen fra motoren. Sørg for at registerremmen er skiftet i henhold til skifteintervallene. Registerbrudd fører nemlig til havari i de fleste motorer.

Viktig å ha med på reisen

En reservenøkkel er alltid lurt å ha med seg, dog ikke på samme knippe som hovednøkkelen! Oppbevar den på et trygt sted. Reiser man med barn bør man gå til innkjøp av solskjermer eller rullegardiner for å skjerme for sollyset. En kjøleboks koblet direkte i sigarettenneren kan vaere en grei løsning for å holde drikken kjølig. Husk ellers dvd, cd, bøker eller aktivitetspakker til de minste, det er en lang kjøretur.

Pakk feriebilen med omhu

Det største og tyngste skal alltid ligge underst og så langt frem som mulig. Dette gir lavt tyngdepunkt og bedre kjøreegenskaper. Sørg for at bagasjen ikke ligger løs og kan fyke forover ved en bråbrems. En 15 kilos koffert ved 50 kilometer i timen kommer med et trykk på 750 kilo. Ting som ligger løst inni bilen vil ha samme effekt ved en bråbrems. Det er derfor å anbefale at alle tyngre ting spennes fast eller legges bak i bagasjen.

Bruker man takboks bør man sjekke maksimalvekten, se instruksjonsbok eller vognkort. Vekten bør ikke overstige 40-75 kilo takstativ og boks inkludert. Varseltrekanten skal være det siste du pakker i bagasjerommet. Ved et motorstopp langs veien er det viktig at varseltrekanten er lett tilgjengelig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.