Forandring fryder: Konfekt! Sjokolade!

Nå i høst skjedde det noe gledelig i lokalmiljøet: I oktober åpnet Liv og Øystein fra Den norske bokhandelen, norsk filmklubb i Alfaz del Pi. På åpningskinoen kom det 300 mennesker og siden har disse to ildsjelene vist gode filmer hver onsdag, NB: snart torsdag!

AV: K.J. HERMANRUD
FOTO: KARIN EICKEL HERMANRUD


Cine Roma er en ærverdig gammel Dampkino som “nesten alltid” har ligget rundt hjørnet fra rådhuset i Alfaz del Pi. I alle år har brødrene Roma her vist spansk film og utenlandsk film med spansk tale. For et par år siden nevnte jeg for Miguel at det i Alfaz bor en masse utlendinger og at disse ville gå på kino i stort antall hvis bare filmene enten ble vist i originalversjon eller med engelsk tekst. Han så lenge på meg og lovte å tenke på saken. Men så fikk Øystein Almendingen den lyse idéen å starte vising av norske filmer på gamle Cine Roma. Og han satte igang uten å tenke altfor lenge på saken!

Siden i høst har det vært vist kino hver onsdag og etter snart tre måneders drift har Øystein fått noen erfaringer: “Drama er særlig godt likt”, forteller han, “ slike filmer som Hotel Marigold og Midnight in Paris trakk godt. Jeg har også vist norske filmer som Kompani Orheim og Oslo, 31. August og da kommer det folk. Men filmer for ungdom er en skuffelse. Ungdommen går visst ikke lenger på kino. Kanskje er Playstation og computerspill mer i tiden for den generasjonen? To filmer for de yngste har imidlertid trukket nesten fulle hus.

På spørsmålet om det går rundt svarer Liv og Øystein Almendingen at de i første omgang vil drive kinoen fram til sommeren før de gjør opp status. “Men for å dekke filmleie, husleie og andre utgifter bør vi ha et snitt på førti-femti kinogjengere, ellers går vi med tap.”

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Filmklubb Alfaz
Øystein er filmelsker og optimist. “Etterhvert som vi blir bedre kjent,” sier han, “vil det gå bedre!” Og det er en opplevelse å komme på denne kinoen. Gammeldagse lamper, dype, komfortable stoler og Freias Sjokoladegutt med godteriene på magen går rundt og roper, som i gamle dager: “Sjokolade, Konfekt.” Så der sitter du godt tilrette, ser en hyggelig norsk film og gumler Firkløver! Bra, – eller? Billetter koster Euro 5.50 og semestermedlemskap Euro 20 (bare 10 dersom du er medlem av Den norske klubben!). Du får et kort som du også kan bruke i alle norske filmklubber tilknyttet Norges Filmklubbforbund. Fra og med januar blir filmdagen flyttet til torsdager kl. 19. Da kolliderer det hverken med onsdagsprogrammet til den norske klubben, eller Sjømannskirkens ungdomsklubb. Vil du vite mer, kan du gå på facebooksiden “Filmklubb Alfaz”. Her kan du også komme med kommentarer og ønsker om filmer du har lyst til å se.

Ta en tur på Kino, da vel!
Aktuelt Spania vil gjerne slå et slag for dette tiltaket. Så mange klager her nede over at det nesten ikke finnes tilbud for oss skandinaver, men bare spanske tilstelninger. Vel, – her er det nå oppstått i nærmiljøet en fantastisk kino med norske filmer og andre filmer tekstet på norsk. Da må vi benytte oss av den, ellers blir den borte igjen. Med andre ord: Kom deg ut av sofaen på torsdag kveld og ta deg en tur på kino! PS. Etter mange ønsker spiller Cine Roma igjen Woody Allen-filmen Midnight in Paris Torsdag 24. januar klokka 18.30. 17. januar kommer den nye Kon Tiki filmen og deretter den danske storfilmen En Kongelig Affære. I tillegg vil barnefamiliene også få sitt, med minst en oppsetning i måneden. Husk: Medlemskap for 2013 løser du enklest i bokhandelen. Du kan også prate med Øystein hvis du har et spesielt filmønske.


Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania nr.1 2013


Leave a Reply

Your email address will not be published.