For 100 år siden: Spanjolene på Titanic- Båten som aldri kunne synke…

Ti spanjoler var ombord på skipet som aldri kunne synke. Syv av dem overlevde historiens verste forlis den sjebnesvangre natten til 15. april.

Tekst: Bente Puig

Det er nøyaktig 100 år siden Titanic forliste og skapte historie. 10. april gikk ti spanjoler ombord i det brittiske skipet på den transatlantiske strekningen Southampton- New York. Den fjerde dagen, natt til 15. april, støtte skipet på et isberg og rundt 1500 personer omkom. Det eksakte antallet er aldri blitt fastslått. Hittil har man ment at 8 spanjoler var ombord i skipet, men nye undersøkelser viser at det var ti spanjoler ombord, og at syv av disse overlevde.

Et spansk forskerteam har studert detaljene rundt forliset i over to år, og kan nå navngi hele ti spanske passasjerer, fem kvinner og fem menn: María Josefa Pérez de Soto, Víctor Peñasco, Fermina Oliva, Encarnación Reynaldo, Emilio Pallás, Julián Padró, søstrene Florentina y Asunción Durán, Juan Monrós og Servando Oviés. Forskerteamet har nå gitt ut boken “De ti fra Titanic” som forteller historien til hver og en.

Av de ti spanjolene ombord døde tre: Víctor Peñasco fra en rik familie i Madrid, Servando Oviés en viktig forretningsmann fra Asturias og Juan Monrós som var eneste spanske mannskap ombord. Juan Monrós ble født i Barcelona, men bodde i Paris. Som 20-åring ble han ansatt som hjelpekelner på a la carte restauranten ombord på Titanic.

– Hittil har hans historie vært ukjent, sier lederen av forskerteamet, Javier Reyero, – selv familien til Monrós visste ikke nøyaktig hva den unge Monrós gjorde på skipet. Før han gikk ombord skal han ha fortalt sin mor at han ble ansatt som tolk ombord på verdens største skip.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Monrós, i likhet med de andre 70 ansatte ved luksusrestauranten, bodde på tredje klasse som ble en dødsfelle ingen kom levende fra. De fem spanjolene som overlevde forliset bodde på andre klasse, der kun 8% av passasjerene overlevde. Fire av disse reiste sammen: søstrene Durán, Julián Padros og Emilio Pallás. Alle fire hadde de sammen planlagt å emigrere til Cuba via New York. Søstrene Florentina og Asunción hadde ingen vanskeligheter med å forlate det synkende skipet siden kvinner og barn ble prioritert. Også de to mennene i følget ble reddet ut av skipet i redningsbåt.

Victor Peñasco, som var på bryllupsreise med María Josefa Pérez de Soto, fikk ikke plass i redningbåten og døde under forliset. Hans lik ble aldri funnet. Begge tilhørte de den høye sosieteten i Madrid. De var på bryllupsreise i Paris da de bestemte seg for å avslutte ferien ombord på Titanic. De reiste med sin tjenestepike Fermina Oliva, mens den mannlige tjeneren ble igjen i Paris med den oppgaven å sende daglige postkort til familien i Madrid slik at de ikke skulle bekymre seg for det unge paret.

Encarnación Reynaldo fra Málaga, den mystiske passasjeren ingen vet noe om, og forretningsmannen Servando Oviés som returnerte til Cuba etter sin årlige reise i Europa, utgjør de to siste på listen over de ti spanjolene om bord på Titanic. Hele verden kjenner til Titanics tragiske historie, ikke minst takket være James Camerons storslagne film “Titanic”. Nå, femten år etter, dykker Cameron igjen ned til det forliste skipet for å komplettere dokumentaren om Titanic “James Cameron reiser tilbake til Titanic”. I produksjonen av denne dokumentaren inngår et team bestående av arkitekter, ingeniører, historikere og marineeksperter som vil forsøke å finne nye konklusjoner på forliset til skipet som aldri kunne synke.
Leave a Reply

Your email address will not be published.