Flyplassen i Alicante åpner dørene for nordmenn

Ledelsen ved flyplassen El Altet inviterte tirsdag 5. mars Den Norske Klubben og rådhuset i Alfaz del Pi på omvisning «bak kulissene» på flyplassen.

Tekst: Bente Puig

Av sikkerhetsmessige årsaker var antallet begrenset til 25. Dette er første gang flyplassen åpner dørene til «det innerste» for publikum. De fremmøtte ble tatt imot av flyplassdirektør Santiago Martínez Cava og visedirektør Carlos Fabra, samt Rafael Cerdá og Eduardo Ferrer fra telekommunikasjonsavdelingen. «Dette er veldig spennende for oss siden det er første gang vi gjør dette. Ledelsen har forberedt besøket i lang tid», sier Eduardo og understreker at de med dette ønsker å gi innsyn i hva som foregår ved en flyplass og avkrefte ryktene og den dårlige omtalen Ryanair har fått i media den siste tiden. Direktør Santiago Martínez Cava understreker at nordmenn er en viktig passasjergruppe, og viser til statistikk som sier at en million av ialt 9 millioner passasjerer ved El Al-tet i fjor var nordmenn.


Ledelsen hadde forberedt frokost til de besøkende i «Multiuso-salen» (flerbruks-salen) ved flyplassen, der de også viste en presentasjonsfilm om flyplassen og en Powerpoint presentasjon med aktuelle tall. Deretter ble den priviligerte gruppen sjekket inn via passkontrollen iført oransje vester og «backstage pass». Gruppen var med ved rullebanen for å ta imot et Norwegian fly fra Oslo, og iakttok hele prosessen fra landing til påfylling av drivstoff og bagasjehåndtering. To etasjer under bakken fikk gruppen se deler av det 18 kilometer lange bagasjebånd-systemet, som behandler 3 millioner kilo bagasje i året, eller 4500 kilo per time. Kapasiteten er på 7880 kilo per time.

El Altet flyplass er den 6. mest trafikkerte flyplassen i Spania, og blant de 50 mest trafikkerte i hele Europa. Den nye flyplassen ble åpnet 23. mars 2011. Flyplassen har per i dag en passasjermasse på 9 millioner i året, men har en kapasitet på 20 millioner.

Flere faktatall om flyplassen
Terminalens areal: 54 800m2
Innsjekkingsskranker: 52 + 1 for
spesialbagasje
Boarding gates: 16
Bagasjebånd: 11
Parkeringsplasser: 2500 utendørs
Busslommer: 31


Ser positivt på årets sesong
Ryanair opplevde frem til februar i år tolv måneder med suksessiv nedgang i passasjertallet, en nedgang på 6%, eller 1 million passasjerer. I 2012 hadde Ryanair 79,3 millioner passasjerer med et gjennomsnitts belegg på 82%. I februar transporterte de 4,20 millioner passasjerer, og hadde et gjennomsnitts belegg på 77%, 1% høyere enn februar i fjor. Det skandinaviske og engelske markedet holdt seg stabilt. Også Spanair hadde en nedgang på 330 000 passasjerer på ruten mellom Alicante og Madrid. Ryanair mener årsaken til nedgangen er at de for øyeblikket har 80 fly stående på
bakken, noe som forårsaker 3% færre flyvninger. Flyplassdirektør Santiago Martínez Cava mener sesongen for 2013, som starter 1. april, vil bli bedre. Mye av årsaken til optimismen er Ryanairs gjenoppretting av 17 av de 18 rutene de la ned i oktober i fjor.

Lavprisflyselskapet sier de vil gjenopprette rutene mellom Alicante og Bournemouth, Paris, Nuremberg, Wroclaw, katowice, Budapest, Kaunas, Knock, Oslo, Småland, Haugesund, Angelhoug, Kerry, Malmø, Cork og Tampere. I alt har selskapet 1500 flyvninger per dag (mer enn en halv million per år). De har 57 baser, og dekker 1500
lavprisruter i 28 land. Norwegian melder at de i løpet av våren vil ha fast base i Alicante med to fly som vil fly mellom Alicante og 20 flyplasser i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Storbritannia.
Leave a Reply

Your email address will not be published.