Flora og Fauna – Rare arter -Fra nyseape til kometmanet…

Synes du en religiøs kneler med grønne ben er rar? Det er ingenting mot en nysende ape og en veps som med lynraskt luftangrep legger egg på maur!

Tekst: Bente Puig

Universitetet i Arizona har gjort seg flid med å rangere ti av de mest underfundigste skapninger oppdaget det siste året. Dette er femte året på rad universitetet presenterer denne listen i anledning den svenske botanikeren Carl Nilsson Linæus (Carlos Linneo på spansk) fødselsdag 23. mai (1907) . Han oppdaget og navnga mange arter av planter og dyr i sin tid.

Av skapninger som figurerer på listen finnes både dyr, insekter og planter fra hele verden. Merkelige dyr har vi flere av her i solens land, som den grønne religiøse kneleren (mantis religiosa), der hunnen spiser sin “ektefelle” under- eller etter paring. Ellers har vi veps som ser todelt ut og flyvende kjempebiller. Men ingen av disse er nye avsløringer. Det er dog parasittvepsen som er funnet i Madrid. Den har ennå ikke fått navn, men skiller seg ut ved å legge sine egg på maur. Dette skjer i form av et luftangrep, og eggeleggingen tar 0,052 sekunder. Mauren får nesten ikke tid til å reagere før den blir befestet. Når eggene klekkes fungerer den okkuperte mauren som føde for vepselarvene.

Den nysende apen er en annen kuriositet. Den er oppdaget i Myanmar, har svart pels, hvitt skjegg og nyser i regnvær. På riktig regnfulle dager, for at ikke regnvannet skal kome inn i nesen, sitter de i ly med hodet mellom bena. Denne apen skal være utrydningtruet.

Listen inneholder også planter, deriblant en orkide funnet i Papa New Guinea. Denne blomsten åpner seg klokken ti om kvelden, og lukker seg neste morgen. Dette er den eneste av 25 000 orkidetyper som blomstrer på natten.

Manet med form som en komet er også en raritet på listen. Det er også djevelmarken, et vesen som lever 1,3 kilometer under bakken. Den ble oppdaget i en mine i Syd-Afrika der den lever under enormt trykk og høye temperaturer. Svampe-Bob fra Malaysia er en sopp som utvider seg som en svamp og trekker seg sammen igjen til normal størrelse og form.

Høstvalmuen fra Nepal har ikke blitt oppdaget før nå fordi den lever i ekstrem 4000 meters høyde langt fra sivilisasjonen i Himalaya. En tusenbein fra Tanzania skiller seg ut med sin form og størrelse, men ikke lengde da det finnes helt opp til 38 cm lange tusenbein i Afrika. Denne er 16 cm lang og ligner på en pølse med en diameter på 1,5 cm. I Kina finnes en vandrende kaktus som egentlig er et leddyr. Den har fått navnet Diania og ble oppdaget i et område som dateres tilbake 520 millioner år. Nederst på listen finner vi en blå taratula- edderkopp fra Brasil mens vi venter spent på neste års “raringliste”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.