Flere nordmenn blir svindlet på nett i Spania

Svindel er ikke noe man skal spøke med, og med internettets store fremgang, har det blitt et tema som stadig blir mer relevant. Tidligere var vi veldig oppmerksomme på svindel og lurerier da vi dro på ferie.

Vi kjenner alle til triksene som å holde godt på lommeboken, ikke ha mobiltelefonen i baklomma og styre unna turistfeller. Nå har det imidlertid kommet nye former for svindel, som ikke er like lett å legge merke til.

Svindlet for 300 millioner

Det finnes heldigvis mange måter å beskytte seg mot svindel på, og disse er det utrolig viktige å holde seg oppdatert på. De aller fleste nordmenn bruker internett i dag, enten det er hjemme eller når de er på ferie i Spania. I 2019 ble det lagt ut en ROS-analyse fra Finanstilsynet, som viste akkurat hvor mye Nordmenn blir svindlet for. Summen for antall kroner svindlet for var på en svimlende sum. Det var totalt 2708 personer som hadde blitt svindlet, og de hadde til sammen mistet rett under 300 millioner kroner. Dette er enormt mye penger, så her gjelder det å vite hvordan man kan beskytte seg

Holde deg på trygge nettforbindelser

Dersom man ikke har en god avtale med mobilselskapet, eller ønsker å spare penger, så er det mange som tar i bruk gratis internettforbindelser. Det kan for eksempel være på flyplasser, internettkafeer eller på togstasjoner. Disse er ofte markert som hotspots, og krever gjerne en epost adresse for at man skal kunne koble seg på. Dette virker kanskje greit nok, men de kan være svært skadelige.

Slike hotspots er nemlig offentlige nettverksforbindelser, som betyr at hvem som helst kan logge seg på, og de er utrolig lette å hacke. I noen tilfeller så kobler til og med disse nettverkene på av seg selv, og da er det ikke så lett å styre forbindelsene. I slike tilfeller er det smart å bruke en VPN, som er en tjeneste som gjør IP-adressen og lokasjonen din skjult, og som blokkerer utrygge internettforbindelser.

Lureri på e-post

Et av stedene der aller flest blir svindlet, er på e-post. Så langt i 2022 har det blitt meldt inn tap på hele 24 millioner dollar, som tilsvarer nesten 231 millioner kroner, og alt var som et resultat av svindel via e e-post. Det er den eller garde som er mest utsatt, og svindelen kan komme i en rekke forskjellige forkledninger. I 2008 ble 53 personer fra Nigeria arrestert av Spansk politi, etter at de har vært mistenkt å drive svindel i Europa og USA.

Personene som ble arrestert skal ha tjent hele 250 millioner euro på de ulovlige handlingene. Svindlerne sendte ut om lag 25.000 e-poster om dagen, og fortalte tilfeldige mennesker at de hadde vunnet store summer i det spanske lotteriet. Dette var selvsagt ikke sant, og mange opplevde å bli svindlet fordi de trodde på e-posten de fikk. Hele 1 500 mennesker anmeldte dette svindleriet og lignende hendelser til politiet det året.

Bruk av sunn fornuft

Denne historien sjokkerer nok mange, men sannheten er at det skjer ofte, både i Spania, hjemme i Norge og rundt om i hele verdenen Som regel skjer det over internett, og det er viktig å bruke sunn fornuft og kritisk tenking før man handler på lignende meldinger. Ofte er det snakk om penger som er vunnet, eller noen som ønsker å gi bort større summer. Andre ganger er det en kjærlighetsforbindelse, eller at det er utenforstående betalinger som mangler dekkes. Svindel kan skje over e-post, SMS, telefon, nettsider og mange flere plattformer.

Dersom du får en slik melding, e-post eller lignende, så kan du starte med å se på hvem som er avsenderen. Hvis du har vunnet i det nasjonale lotteriet, så blir man ikke kontaktet av en privatperson. På samme måte så er det svært sjeldent at helt fremmede personer ønsker å komme i kontakt, eller sende over penger. Dersom du får beskjed at du mangler betaling for en pakke eller lignende, så tenk deg godt om. Har du sendt en pakke i det siste, og hvem ber om betalingen?

Alder spiller en rolle

Undersøkelser viser at de unge definitivt er best på å holde seg unna svindel på nett. Det er kanskje ikke så rart, ettersom de er vokst opp med internett, og kjenner det best av alle generasjonen. De eldre er dessverre svært utsatt. Det kan fordi de er mer glemske, eller fordi de ikke kjenner alle systemene. Derfor er det svært viktig å holde et øye på de eldste i familien. Svindlere er gode til å utnytte teknologien, og i dag blir nesten alle utsatt for svindel, det kommer frem i en rapport gjort av DNB i 2021. Svindlerne er fullt klar over hvilke midler de har tilgang til, og hvilke grupper som mest sannsynlig vil svare på metodene deres.

Leave a Reply

Your email address will not be published.