Filter eller flaske – hvor sunt er vannet vi drikker i Spania?

I Norden er vi godt vant når det gjelder rent drikkevann. Spanske nettsider og myndigheter hevder at også det spanske vannet er av god kvalitet, man skal ikke bli syk av å drikke vannet! Nei, kanskje ikke umiddelbart, men på sikt er ikke det spanske vannet godt for helsen. Det spanske vannet er ikke bra!

TEKST: KLAUS WITTRUP

Først og fremst er det kloret som er den største synderen. Dette aggressive stoffet er meget giftig, og mange leger og spesialister innenfor helsevesenet mener at man ikke under noen omstendighet skal være i kontakt med klor og i hvert fall ikke drikke klorholdig vann. Og hva så med vann på plastflaske?

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Når man kjøper en flaske med vann kan man faktisk ikke være helt sikker på hva den inneholder. Produsentene av flaskevann er kun underlagt EU’s minstekrav når det gjelder tilsetningstoffer som klor, fluor, kalsium og sulfat m.m. Deretter er det ingen krav el kontroller til sluttproduktet. Man vet for eksempel ikke hvor lenge vannet har stått i butikken, og man vet ikke hvor langt det er transportert eller under hvilke forhold.

Ved undersøkelser er det flere ganger bevist at plastflasker i seg selv frigjør giftstoffer ved varme. Da kan man bare tenke seg hvordan sluttresultatet blir når vannet kanskje har blitt transportert flere tusen kilometer og i varierende temperaturer. Dette vet produsentene, og for å ikke forringe smaken tilsetter de salt slik at vannet får en frisk smak.

Derimot er produsentene av vannfilter (3M og Aquasana) underlagt tester og kontroller som dokumenterer effekten av filteret. De er underlagt strenge kontroller vedrørende mengde og type stoffer som filtreres bort. Filtrene som er for hjemmebruk tar ikke rare plassen og passer fint under enhver kjøkkenbenk. Dagens filtre er dessuten svært så brukervennlige. Det er laget slik at brukeren selv kan skifte filteret selv. Det er også mulig å få et filter som monteres direkte på kjøkkenkranen.

Fordeler ved å installere vannfilter :
1.Rent og sunt vann i kranen uten klor, bakterier og tungmetaller Det er lett å skjenke drikkevann, lett å bruke vann til matlaging, skylle grønnsaker/frukt etc. Også filter til rent og sunt vann i DUSJEN, så man unngår klor og derved problemer med hud irritasjoner, luftveisproblemer og tørt hår.

2.Man sparer penger, da man slipper å handle dyrt flaskevann.

3.Ergonomisk, da man unngår tunge løft ved bæring tunge vannflasker, samtidig som man unngår dårlige arbeidsstillinger i kjøkkenet når man skal bruke flaskevannet. Man sparer også lagringsplass for flaskevann.

4.Miljømessig unngår man å støtte den forurensning som produksjon av plast og glass forårsaker, samt transport og oppbevaring av flaskene. Man unngår også forsøpling ved kasting av flaskene.

Dette er de vesentlige fordelene ved installering av et vannfilter, men det er selvfølgelig mange andre fordeler om det så er til kranen eller dusjen. Alle vet vi at det er vigtig å drikke vann både for store og små, og da er det godt å vite at vannet du drikker er rent og sunt.

Flere investerer også i et dusjfilter. Klor, som finnes i varierende mengder i vannet, er et meget giftig og agressivt stoff som omdannes til et kjemisk stoff som heter trihalometaner. Dette stoffet virker veldig irriterende på hud og slimhinner, og kan forårsake hudproblemer. Lider man av astma/bronkitt, eksem eller lignende hudplager skal man aldri dusje i vann tilsatt klor. Når man bader eller dusjer utvides porene av det varme vannet og kjemikalier trenger lettere inn i huden og forårsaker skade.

Vi har circa 2,5 kvadratmeter hudflate, altså en stor flate med god absorberingsevne. Når vi bader og dusjer innhalerer vi varm damp, og denne dampen inneholder opptil 20 ganger mere klor og kjemikalier enn vann fra kranen. Her får klor fri passasje rett ned i lungene våre, der det kan forårsake irritasjoner. Noen eksperter hevder også at det kan forårsake bronkitt og astma. Klor er ikke godt for verken hud eller hår, da den fjerner kroppens og hårets naturlige fettlag. Man får tørr hud og tørt hår, og må ty til dyre kremer og behandlinger for å opprettholde den naturlige balansen.

Dette unngår man ved å bade i rent vann. Allerede etter en ukes bading i rent vann, vil man merke stor forskjell på hud og hår. Det er mange veier til bedre helse, og alle begynner de med rent vann.
Leave a Reply

Your email address will not be published.