FILMSKAPEREN PEDRO ALMODÓVAR

Fra debuten ”Pepi, Luci, Bom og andre jenter fra almenheten” i 1980 til ”Volver” i 2006, har Almodovar oppnådd internasjonal suksess. Med sin spesielle stil har han høstet ikke mindre enn to Oscarstatuetter, en for ”Kvinner på randen av nervesammenbrudd” og en for ”Snakk med henne”.

TEKST: BENTE PUIG

Pedro Almodóvar er en ekte ”manchego” (La Mancha), født i Calatrava i 1951. Hans fenomenale suksess i filmbransjen hadde sine røtter i Madrid, da han som ung mann dedikerte seg til eget forfatterskap samtidig som han var teaterskuespiller og musiker. Han skrev comic-strips og noveller for aviser og blader, og var med i teatergruppen Los Goliardos der han ble kjent med skuespillerinnen Carmen Maura. De ble nære venner og samarbeidspartnere, senest i filmen ”Volver” fra 2006 der Maura spiller en viktig rolle. Han var også med i en punk-glamrockegruppe sammen med Mc Namara.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Den unge Almódovars interesse for teater var stor, men interessen for film var enda større. Allerede som lite barn visste han at han skulle skulle dedikere seg til filmen. Som 16-åring tok Almodóvar strøjobber for å kunne kjøpe seg et filmkamera. Det ble et super-8 kamera, som han lærte seg å gjøre små filmsnutter med.

I 1980 debuterte han med filmen ”Pepi, Luci og andre jenter fra almenheten”. Historien bak filmen var basert på en fotonovelle Almodóvar skrev for bladet El Vibora noen år tidligere. Almodóvar vakte oppsikt og begeistring for sin innovative filmkunst, og filmen havnet under begrepet kultfilm.

To år etter lanserte Almodóvar filmen ”pasjonens labyrint” (laberinto de pasiones), som ble en publikumssuksess. Med denne filmen ble Almodovar ansett som en viktig filmskaper i Spania. Med sin tredje film ”Matador” høstet Almodóvar internasjonal anerkjennelse, men det var først med komedien ”Kvinner på randen av nervesammenbrudd” i 1987 han oppnådde stjernestatus for sitt arbeide. I tillegg til å bli en blockbuster-hit, fikk han både nasjonale og internasjonale premier og ble også nominert til Oscar for beste utenlandske film.

1999 ble året da Almodóvar virkelig overgikk seg selv med filmen ”Alt om min mor” (Todo sobre mi madre). Filmen ble en stor suksess, og Almodóvar mottok premier, så vel nasjonale som internasjonale, deriblant en Oscar for beste originale manus. Han ble også nominert til Oscar for beste regissør.

Opp gjennom årene knyttet Almodóvar til seg skuespillere som Antonio Banderas, Javier Bardem og Penelope Cruz, som medvirket og fortsatt medvirker i flere av Almodóvars filmer. Å være ”Almodóvar-skuespiller” har vært springbrettet ut i den store verden for mange spanske skuespillere. Carmen Maura gjorde sitt comeback som ”Almodóvar-skuespiller” i filmen ”Volver” i 2006, der hun spilte mot Penelope Cruz, Lola Dueñas og Blanca Portillo.

Innsatsen førte til fem Goyapremier for beste film, beste regissør, beste hovedrolle (Penelope Cruz), beste birolle (Carmen Maura) og beste filmmusikk (Alberto Iglesias).

Leave a Reply

Your email address will not be published.