Ferreira – Vin fra Porto

Vårt bekjentskap med Portvinen startet med bodegaens eget elvecruise. Duero har spilt en stor rolle opp gjennom tidene som hovedferdselsåre for eksport av portvinen. Vi befinner oss midt i vinenes vugge Oporto i Portugal. Ferrerira er en av de største bodegaene i området.

Tekst og foto: Bente Puig

Fra andre siden av elven ruver Ferreira i bybildet på “bodega-siden “ av elven Duero. Bydelen kalles Vila Nova de Gaia, og et besøk her er å abefale dersom man først er i Oporto. Det hele startet med et elvecruise med bodegaens egen båt. Alle bodegaene har sin egen båt liggende i havnen. Dette er gamle trebåter som før ble brukt til å frakte portvinen med. Noen båter ligger forankret med eikefat på dekket, men dette er kun for å vise hvordan fatene en gang ble fraktet.

Trenger du leiebil? Garantert billigst


Ferreira-bodegaen ruver i bybildet med sin store hvite fasade. Bodegaen er bygget på et gammelt kloster. I 1751 ble klosteret kjøpt opp av Fru Ferreira, bedre kjent som “Dronningen av Duero” da hun grunnla bodegaen og startet portvinsproduksjon. “Dronningen” valgte en stork som emblem på sin bodega. Historien sier hun var så begeistret for storken fordi den ikke kunne gå baklengs. Historien hørtes interessant ut i øyeblikket og ble dermed svelget hel, men ved nærmere ettertanke har jeg vel aldri sett noen som helst fugl gå baklengs. Dronningens fauna-kunnskaper var kanskje ikke like gode som hennes flora-kunnskaper.

Bodegaen er enorm, og det lukter en herlig blanding av vin og eik i det vi blir vist om i den mørke bodegaen. Det er stengulv på hele anlegget og lange tunneller mellom tønnelagrene. Guiden forteller bodegaens historie og innvier oss i portvinens fremstillingsprosess. I likhet med annen vin lages portvinen også på druer som gjennomgår en kontrollert gjæringsprosess over en bestemt periode. For å stoppe gjæring sprosessen tilsettes en nøytral druesprit, eller brandy, fra Andalucía i Spania. Dette gjør at vinen beholder sitt sukkernivå og høye alkoholprosent. Vinen blir deretter lagret på eikefat i en mørk vinkjeller før den kommer på fl aske. Resultatet er en veldig søt vin, egnet som dessertvin.

Ferreira regnes i dag for å være den beste portvinen, og bode gaens eldste vinflasker er fra 1815. En fl aske av denne årgangen koster den nette sum av 1500 euro. Vi får prøve noen nyere årganger etter endt bodegabesøk, en hvit og en rød portvin. Den hvite kalles “Lagrimas” (tårer) og er en fantastisk vin med smak av honning og gul melon. Vinen er en coupage av druetypene Malvasia Fina, Códega, Gouveio og Rabigato. Den røde vi får prøve er en typisk portvin med smak av søt rødvin. Begge vinene har en høyere alkoholprosent (19,5%) enn en vanlig vin.












Jeg har vært på mange bodegaer, og fått innblikk i vinens verden. Men kombinasjonen elvecruise og vinsmaking utmerker seg som en ener, en opplevelse som anbefales på det sterkeste. Er man i Oporto er bodegabesøk er reellt “must”!!




Leave a Reply

Your email address will not be published.