Feriemage

Melissa Thelwall Bjargo driver Helsekosten Albir. Hun er å finne på Facebook eller på bloggen: www.melissaspania.no

Lite er verre enn å reise på en etterlengtet ferie hvorpå magen slår seg vrang. Forstoppelse eller diaré, plagsomt er det uansett.

Uønskede bakterier kan du få i deg gjennom skitten mat, forurenset drikkevann og andre smittekilder. Skal du huske ett mantra i ferien, er det «håndvask, håndvask, håndvask». Og dette gjelder selvsagt barna også., spesielt de som suger på tommelen. Tommelen er faktisk det mest skitne stedet på kroppen så ikke glem å vaske denne!

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Allerede før du reiser på ferie, bør du bygge opp ditt indre forsvar i tarmen. Dette gjør du ved å ta vare på de ”snille” tarmbakteriene. Om de snille får god plass, blir det mindre plass til de som gjør oss syke – og du oppnår et bedre immunforsvar i møtet med fremmede bakteriekulturer. Et tilskudd av probiotika kan være fordelaktig.

Om du vet du er sensitiv til enkelte matvarer, eller du har opplevd å bli matforgitet tidligere kan det være greit å følge en regel “kok det, stek det, skrell det eller glem det”.

Rå mat i andre land inneholder ikke de samme bakteriene som rå mat i Norge. Om du for eksempel er en sushielsker, bør du tenke deg om to ganger før du bestiller rå fisk på en japansk restaurant langs strandpromenaden. Skulle du likevel bli dårlig tross forhåndsreglene er noen ting du likevel kan gjøre for å lette plagene. Finn en god bok så slipper du å kjede deg mens du sitter på toalettskålen. Neida, jeg bare tuller.

Det finnes et par saker som kan regulere magen godt. Det ene er fiberhusk og det andre er chiafrø og begge fungerer ganske raskt. Ta 1 ts i litt vann og drikk umiddelbart. De binder væsken i tarmen og gjør at avføringen samler seg. Det fine med disse naturlige produktene er at de hjelper på forstoppelse også ved at de stimulerer tarmbevegelse. Andre gode hjelpemidler for å styrke magen er olivenbladekstrakt (et naturlig antibiotikum som dreper bakterier og styrker immunforsvaret) og Citrosept (Grapefruktkjerneekstrakt) som fungerer på samme måte. Men vedvarer diaréen så bør du oppsøke lege.

Småbarn som får diaré er mer utsatt for uttørring enn voksne. Derfor skal du følge nøye med på barns allmenntilstand, og kontakte lege dersom du er bekymret. Sørg for å alltid ha vann som tørstedrikk med deg og tilby ofte da det er bedre å drikke litt ofte enn mye sjeldent. Man kan også ha vannmelon i skiver som barn elsker. Sukkerholdige drikker er FY, så styr unna dette! Og nei, sukkerfri drikker er ikke noe god erstatning det heller. Vann er det beste (selv om det ikke reklameres så mye som cola).

Eller gå for et godt gammelt kjerringråd, og ta en Gammeldansk. Det finnes ikke noe vitenskapelig bevis for at Gammeldansk, Underberger eller Fernet Bianca hjelper mot diaré, men mange har brukt dette i årevis, og i små mengder er det neppe skadelig, skriver NRK.no.

Ha en fin ferie alle sammen! Og sjekk gjerne ut bloggen min for mer skriblerier innen helse, trening og sunne oppskrifter!


Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.
Leave a Reply

Your email address will not be published.