Fallastid i Valencia

Det feires med fallas i andre byer også, men i Valencia by har det tatt helt overhånd. I år satte de fyr på godt over 700 fallas. Disse, ofte glorete, kjempestore plastikkmonumentene med sin satire og kritikk av styre og stell bygges, hver mars, opp på åpne plasser overalt rundt omkring i byen for så, den 19. mars ved midnatt, å gå opp i lys lue!!

Tekst: Kåre Hermanrud – Fotos: Karin Eickel Hermanrud

Fallasfesten var opprinnelig en minnedag om Sankt Josef, San Jose som han heter på Valenciansk. Det var han som sammen med Maria, forloveden, overnattet i en stall på julaften, – da Jesus ble født. José var snekker og tidligere ryddet de opp snekkerbua si til San José dagen.
Av alle skrapmaterialene slo snekkerne så sammen enkle figurer som ble brent, ute i gata, den 19. mars til ære for skytshelgenen. Denne enkle feiringen er i dag blitt til en viden kjent internasjonal begivenhet, og selve grunntanken bak den årlige Fallasfesten i Pais Valencia er nok etterhvert kommet litt i bakgrunnen! Store menneskemengder flokker, hver mars, til Valencia for å bivåne San José fiestaen.Leave a Reply

Your email address will not be published.