Fallasbranner i krisetider i Spania

Når dagene blir lenger og det blir varmere på dagen, begynner folk på Costa Blanca å tenke på den store pyromanfesten i mars. Pyromanfest er vel egentlig ikke det riktige uttrykket, men det kan da virkelig se ut som om Brannstifternes Forening har satt hverandre stevne den 19. Mars! Da brenner det overalt, både i Benidorm, Denia og særlig i Valencia.

TEKST: K.J.HERMANRUD

Fallas heter skulpturene, opp til 30 m høye, som bygges opp på åpne plasser. Ofte satiriske symboler som gjør blodig narr av politikere og andre som har dummet seg ut gjennom året. Åpningen av Las Fallas 2012 er siste søndag i februar og i de neste par ukene kan folk så beundre fallasene . Men på Sankt Josefs bursdag, 19. mars, da går det igjen løs! På denne dag blir alle skulpturene, store og små, bortsett fra den éne som er blitt kåret til årets beste, alle satt fyr på.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Varsko her! Fyr her!
I Valencia betyr dette over 600 fallaser opp i røyk og i Benidorm rundt 40 og i Denia rundt 80 stykker! Mye drama med brennende papp og plasikkstykker som svever gjennom lufta og som av og til faller ned på gale steder. En travel dag for brannvesenet, der har du rett! Men her skal jeg ikke være negativ. For denne fiesta´n bringer nesten én million mennesker til Valencia hvert år. Og det er ikke bare skulpturer i brann det dreier seg om. Flere gater er fantastisk vakkert dekorert med farger, lys og blomster. Her er konserter og underholdning. Valencia som alltid er en fin by og besøke er under Fallas perioden ennå flottere. Her gir vi deg noen opplysninger om en tur til Valencia på denne tida.

Vil du ta en tur til Fallas Land?
Turistkontoret har et nært samarbeid med Tours Valencia som tilbyr deg to typer byvandringer i fallas perioden: Tur 1. Denne tilbys i uka før selve fallasdagene. Her opplever du hva fallas er og hvordan de bygges opp. Turen starter foran Fallas Museet kl. 10.30. varer 1 time og koster Euro 12. +

Fra tirsdag til søndag. Du får alle detaljer og kart. Guiden snakker engelsk. Tur 2. Fallas tur med guide. Viser hele opplegget med flotte, dekorerte gater og fiesta´n i full gang. Tilbys i dagene fra 15. – 19. mars. Guiden gir deg historien bak Sankt Josefs-dagen og tar deg med rundt for å beskue Valencia i Fallastid. En skikkelig innføring i hele fiestaen. Gruppen møtes kl.19.00 utenfor metrostasjonen Xativa, nær oksekamparenaen, Plaza de Toros. Turen varer 1.5 time, har engelsk-talende guide, pluss snacks. Pris: Euro 17.50 Informasjon og bestilling, på engelsk på: info@toursvalencia.com eller telefon: 644384403.

Ta enten egen bil eller bussen som går mange ganger om dagen fra Benidorm, Altea eller andre steder på Costa Blanca som måtte passe deg. Til Valencia: omtrent 120 km hver vei.

Litt historikk:
Helt siden middelalderen har Valenciaregionen feiret den, etterhvert, hellige Sankt Josef, forloveden til Maria. Han var snekker og bålene og skulpturene er en tradisjon fra den tida da de andre josefene hadde vårrengjøring i snekkerbua. De tok da gamle planker og bordbeter og snekret dem sammen til enkle figurer, – satte disse ut i gata og hang de noen gamle klær på dem. På Josefsdagen satte de fyr på hele herligheten. Billig, ærlig og greitt. Men slik var det den gangen og idag har det hele løpt løpsk: Svære fallasfabrikker utfører nå figurene på bestilling og i 2009 i Valencia kostet, som nevnt, den dyreste fallasen 1 million Euro. Og når det så er 600 av dem…, Ja da kan du tenke deg regninga!!

Har vi råd til å fortsette som før?
Krisetida går nå på fjerde året og i vinter har det vært voldsomme demonstrasjoner og regulære gateslag i Valencia. Politifolk i fullt stridsutstyr har sloss med store mengder studenter og mange av studentene ble alvorlig såret. Politiet har fått kraftig kritikk for sin brutale opptreden. Men politisjefen sa til dagspressen at det er hans jobb å kjempe mot fienden som han kaller studentene Årsaken til student-demonstrasjonen er regjeringens spareprogram. Skolene har ikke penger til oppvarming og elevene satt inntullet i ulltepper. Partido Popular regjeringen kutter nå ned på helsevesen, skolevesen og eldreomsorg. Byen Valencia er rett og slett blakk og har i disse dager sagt klart fra at de ikke kan fortsette nedskjæringene på budsjettet.. Madrid har forstått dette og forhandler nå med Bryssel for å få en rimeligere form for tilbakebetaling.

Sparekniven her også?
Med en økonomisk situasjon, på falittens rand, har flere av byens fedre nå spurt om det ikke også er nødvendig å kutte ned på utgiftene til årets Fallas Fiesta. Som nevnt: i 2009 kostet den fineste skulpturen over én million Euro, og når du så tenker på at det i Valencia hvert år bygges og brennes! over 600 fallaser rundt i byen, Ja, – da blir dette et anseelig beløp som hvert år går opp i røyk. Men som turistsjefen i Valencia sa: San José er en gammel tradisjon som vi ikke må rokke ved! Flere hundre år gammel! Vi får heller spare inn på andre ting. Og hvis vi i Norge ble bedt om å kutte ned på 17. Mai feiringen, – hadde sikkert ikke dette heller blitt så populært.

Denne Fallas Fiesta´n regnes som en av Spanias viktigste sammen med Okser i Gatene festivalen i Pamplona, pluss den store Trampe Tomat Festivalen, La Tomatina, som holdes hvert år i Bunol, 30 km øst for Valencia! Her går det hver år med noen tonn med jordeple, og en del er også blitt spiddet på hornet gjennom åra. Men er det ikke slik at de fleste land har noen meget uvanlige festivaler rundt omkring? Dette med en masse flammer er for mange meget tiltrekkende! Tar du deg en tur til Valencia så gjør dette før den 19. mars. Da er det finest med hele byen smykket til fest.

Enjoy!

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.


Leave a Reply

Your email address will not be published.