Fakta om øyenfarge – 80% har brune øyne

Fakta om øyenfarge. Øynene er kroppens vindu utad, eller som det spanske ordtaket sier: øynene er sjelens speil. De avslører oss, avslører følelser og sinnstemning. Ved første møte med en person, er det øynene vi merker oss. Vi søker å kategorisere personen utfra øynenes utstråling, om personen er god eller ond. Deretter en kuriøs nysgjerrighet på øynenes farge som kan variere i farger og nyanser. Øynene gir oss også utrolig mange sanseinntrykk. Det er blant annet øynene man bruker mest på live casino.

TEKST: BENTE PUIG

Øyenfargen kan variere etter hvor man er fra, om man er lys eller mørk. I Norge har 80 prosent av befolkningen blå øyne. I Spania har kun 20 prosent blå øyne. Brun er den øyenfargen som er mest vanlig hos mennesket. Deretter følger blå og grå. Dette er farger som man regner som vanlige. Så har man også de “uvanlige” fargene grønn, oransje og fiolett.

Grønn

De fleste kjenner en eller annen person med grønne øyne, selv om kun 2 prosent av jordens befolkning har denne fargen . Forekomsten er størst i Ungarn, Island og enkelte folkegrupper i Asia som for eksempel Pastun. Alle husker vi den iranske pastuner-jenta på forsiden av National Geographic i 1985 med lysegrønne øyne.

Oransje

Denne gultonen forekommer i flere europeiske land, Brasil og enkelte områder av Asia. Eksperter har ikke kommet frem til noen genetisk forklaring på dette fenomenet.

Fiolett

Denne fargen ble kjent med Elizabeth Taylors blikk, og skyldes en blanding av rødtoner i det blå. Dermed får man en veldig intens blåfarge som brekker over i fiolett. Rødskjær i iris kan forekomme hos albinoer, men kan også forekomme hos mennesker som ikke lider av denne sykdommen, som Elizabeth Taylor.

Svart

Hos de som har svarte øyne er det omtrent umulig å skille pupillen fra iris. Denne svarte øyenfargen skyldes at øynene er så mørkebrune at det ser ut som svart. Det kan også i enkelte tilfeller skyldes sykdommen aniridia, der iris er så og si fravaerende. Kun en prosent av jordens befolkning har svarte øyne, og hyppigheten er størst i Afrika, Afrika og Syd-Amerika.

Rød

Røde øyne er den mest skjeldne varianten, og forekommer hos albinoer. I de mest ekstreme tilfellene mangler iris melaniner slik at solen trenger gjennom og reflekterer blodårene i retina. De med røde øyne har problemer med synet og skyr sollys og fotografering med blits.

One thought on “Fakta om øyenfarge – 80% har brune øyne

  • November 16, 2011 at 7:06 am
    Permalink

    Hei,

    Denne siden vil jeg komme tilbake til. Jeg elsker å reise rundt i Spania så tusen takk for alle de interessante artiklene som dere delte med oss.

    Ha en vidunderlig dag — Dance with the life…)))

Leave a Reply

Your email address will not be published.