Få med deg litt tradisjonell spansk førjulsstemning i Callosa

Ta turen til Callosa d’en Sarrià 3. og 4. desember for da er det julemarkedet i byen.

Tekst: Åse Henriksen

Callosa d’en Sarrià ligger vakkert til et lite stykke inn i landet, forbi La Nucia og Polop. Mange forbinder Callosa med rundkjøringen hvor du enten tar gamleveien til Guadalest eller opp i fjellet mot Tàrbena. Tar du deg tid til å stoppe og begir deg litt opp i byen kommer du inn i de mange trange og bratte gatene som finnes i den gamle og sjarmerende bydelen. Her forgår livet i rolige former uten synlig stress.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Callosa var opprinnelig et muslimsk torp som ble kjøp av admiral Bernat de Sarrià i 1290, da de kristne gjenerobret området. Slik ble det til at Callosa, som på latinsk betyr tørt land, ble hetende Callosa d’en Sarrià. Bymuren som etter hvert ble bygget for å forsvare byen mot alle urolighetene på den tiden, finnes det i dag noen få rester av, som byportalen. Det var innenfor bymurene kirken, som ble innviet på slutten av 1500-tallet, ble bygget og senere påbygget på slutten av 1800-tallet.

Julemarkedet arrangeres på Plaza España, torget utenfor kirken. Et markedet som byr på mye spansk som pølser, oster og annen tradisjonell mat. Selvsagt blir det salg av spanske julegotter og håndtverksarbeid som skinn og kurver. I tillegg selges det planter og blomster, leker og såper om mye mer. Dette er en flott anledning til å få med se litt autentisk spansk stemning. Julemarkedet vil være åpent fra 11.00 til 20.00 den 3. og 4. desember.

Callosa d’en Sarrià strekker seg over et areale på 24,8 km2 og innbyggertallet er 7.900. Dette er et jordbruksområdet hvor det blant annet dyrkes den spesielle frukten nisperos, som modnes på vårparten. Nå på vinteren kan du kjøpe den hermetisk, som syltetøy eller som likør. Ruchey er kooprativet hvor produktene produseres og som ligger rett uten for byen. Det er vanlig å dekke til områdene der nisperos dyrkes med store presenninger, fordi frukten er sårbar for vind og vær. Dette gir landskapet i Callosa og omegne et litt spesielt utseende.

Mange callosinere bor i byen på vinterstid og har en finca ute på campoen, hvor de ofte bor på sommerstid. På fincaene dyrkes det i tillegg til nisperos, grønnsaker og frukter. Det er elvene fra Algar og Guadalest som gir området god tilgang på vann og som gjør jorden så fruktbar. Dette gjenspeiler seg på grønnsaksmarkedet lørdag og tirsdag hvor det tilbys varer fra området. Da kommer fruene i Callosa ute med sine trillbager for å sikre seg gode råvarer til ukens matlagning. Turen går også gjerne innom et av slakteriutsalgene i byen. For selv om Supermercadokjeden Mas y Mas har inntatt byen, er det mange som velger å handle slik de alltid har gjort, enten på markedet eller i den lille nærbutikken på hjørnet.

I Callosa finnes det et utall av frisørsalonger og bakeriutsalg. Ved siden av byens Casa de Cultura ligger det et lite etnologisk og arkeologisk museum. Det finnes bibliotek, postkontor , fitness senter, hudpleiesalong, lege, tannlege, veterinær, små barene og restaurantene. Ja her er alt en måtte trenge i det daglige livet.

Naturen i Callosa byr på mange flotte opplevelser. Les fonts d l’Algar med sin naturlige badepark er et populært reisemål i sommerhalvåret. Her kan du bade i kaldt fjellvann og det er tilrettelagt med trapper og avsatser for å gjøre dette bratte, men naturskjønne området mer tilgjengelig.

Les fonts d l’Algar ligger et lite stykke utenfor byen på vei mot Tàrbena. Her kan du også gå opp til Fort Bèrnia som er ruiner etter fortet som ble bygget høyt oppe i Sierra Bèrnia på slutten av 1500-tallet. Første del av veien går på en bilvei før stien, som fører opp fjellsiden, starter. Vel oppe kan du ta rundturen, hvor du må gjennom et hull i fjellet for å komme helt rundt, før du tar turen ned igjen. En uforglemmelig tur som byr på en fantastisk utsikt.

På nedsiden av Callosa kan du vandre rundt i nisperoslunden med de mange veiene som fører ned til det uttørkede elveleie hvor det i dag er både fint å sykle og gå.


Leave a Reply

Your email address will not be published.