EU innfører felles førerkort

EU-kommisjonen innfører et felles førerkort for hele EU. Kortet er i plast, med ID og et design som gjør forfalskning vanskeligere.

Tekst: Bente Puig

Transportminister og viseminister i EU-kommisjonen, Siim Kallas, uttaler at det per i dag fi nnes 100 ulike førerkort i EU, noen i plast andre i papir. Grunnen til at EU-kommisjonen nå foreslår et felles førerkort er å forenkle rutinene for politiet på tvers av grenser, samt for å unngå forfalskning. Tyskland og Norge, som begge inntil nå har utstedt førerkort på livstid, tok 19. januar i bruk de nye kortene som må fornyes hvert 10.-15. år. Spania tok i bruk denne type kort for flere år siden. Innen 2033 skal alle EU-land ha innført de nye kortene.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Førerkort med samedikt
Siden 2002 har alle norske førerkort hatt et samisk dikt på baksiden, helt nederst i høyre hjørne. Det er ikke synlig med det blotte øyet, men kan tydes med lupe. Nytt fra og med 19. januar er Henrik Wergelands Vi ere en nasjon, vi med på førerkortets forside.

– Vi vil jo ha nasjonale dikt på førerkortene våre. Tidligere har vi hatt Mellom bakkar og berg, og i 2002 byttet vi til et samisk dikt. Nå valgte vi Småbarnas nasjonalsang, sier seksjonssjef Jan Edv. Isachsen ved Vegvesenet i Vegdirektoratet.Leave a Reply

Your email address will not be published.