Et tips til vinelskere

Vinelskere faller i to hovedgrupper, akkurat som matelskere. Av mat-elskerne har vi Gourmand og Gourmet.

Tekst: K.J. HERMANRUD

En gourmand er en person som overspiser! Som spiser det som er der og mere til. Engelsk: glutton. Norsk: storspiser. Det er m.a.o. ikke en god, raffinert smak eller matens presentasjon som her teller, men mengde og muligheten til å fråtse.
En ekte gourmet, derimot, forsyner seg langsomt, setter seg godt til rette, gjerne med en god, passende vin og nyter sitt måltid. Forsyner seg flere ganger med små porsjoner og har såvidt begynt når storspiser´n allerede er halvveis ferdig med sin andre porsjon. Gourmet vil gjerne snakke med andre om mat og utveksler gjerne oppskrifter eller tips, slik som dette tipset jeg kommer med her.

Vinelskere:
Som sagt, vinelskere faller likeledes i to hovedgrupper og på grunn av alkoholpolitikken i Norge og ikke minst Passepå organet vårt Vinmonopolet; – så har ikke Nordmennene utviklet en god, avslappet vinkultur slik som folk i Søreuropa, , California eller Sørafrika/ Chile. Vi har alt for mange stordrikkere her på berget, folk som liker å få seg en rus, eller vinfabrikanter som selv fremstiller en “ekte” Bordeaux på bare 14 dager. “Er´n ikke nyydelig?”

Men er du en vin-gourmet som ikke liker pappvin best, ja, da skal du ta deg en tur til denne ekte, herlige bodega´n: Borja Perez, like opp fra Altea rundt 3 km på vei mot la Nucia. Når du kjører oppover og har passert broen over motorveien, kommer det en bensinstasjon på høyre hånd. Rett før denne, på venstre hånd, ser du et stort skilt med Bodegan Borja Pérez og her svinger du inn på en smal vei. Snart får du Bodega´n rett forut og her er god parkering utenfor.

Zhivko Zhelev som i 11 år har rådet kunder hos Borja Pérez er en sann vinekspert som tar seg god tid til å prate med deg. Tiden blir liksom borte når du rusler rundt mellom fat og flasker og lærer om vin. Vil du vite mere om vin rundt i verden så gå på www. Vinarium

TIPSET
Siste fredag i hver måned serveres det vin og tapas hos Borja Pérez. Da ber han ofte inn represententer fra forskjellige vinhus som forteller om sine viner og gir smaksprøver. Din siste sjangse før sommer´n til å komme på en slik vinprøving hos Bodegan Borja Pérez blir 29.06. Da kommer Vinkjelleren Callego og viser en Rueda hvitvin og Hnos. Del Villalonga vil presentere en rødvin fra Ribera del Duero.

Hele dagen er sjefen for bodegaen, Francisco Pérez tilstede og hele dagen har du muligheten til å lære om vin få deg et godt glass og en tapas.
Telefon: 96 584 0258. Email: www. borjaperez.es

PS: Et underbruk av den norske klubben er nettopp en slik gruppe vin og matelskere. De har ofte foredrag i klubben. Foredrag hvor de kommer med tips om mat og vin. De kaller seg Vino-Gastro. Disse foredragene er ofte både lærerike og spiselige!Denne artikkelen er tidligere publisert av magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.