Er du klin kokos? – Kokosvann

På sanskrit sier man at kokospalmen er ”treet som gir oss alt vi trenger i livet”, på malayisk kalles palmen ”treet med tusen bruksområder”, og på Filipinene har kokospalmen fått navnet ”livets tre”.

TEKST: MELISSA THELWALL

Kokoskjøtt, kokosolje, kokosfett, kokosvann, revet kokos. Alt kommer fra min favorittnøtt, KOKOSNØTTEN! Det er ingen hemmelighet at jeg liker matvarer som er rå, og helst innenfor kategorien supermat. Jeg er en fanatiker når det gjelder kokosfett. Vi spiser opp et glass på null komma niks her i huset. Det inngår i vår daglig kost og minstejenta fikk det allerede da hun var 3 måneder gammel. Min mann og jeg er i prosessen med å nyåpne den velkjente ”Helsekosten” i Albir nå, og økologisk kokosfett er definitivt noe av det første vi vil ha i hyllene!

Trenger du leiebil? Garantert billigst

På sanskrit sier man at kokospalmen er ”treet som gir oss alt vi trenger i livet”, på malayisk kalles palmen ”treet med tusen bruksområder”, og på Filipinene har kokospalmen fått navnet ”livets tre”. Alle delene av treet benyttes: bladene beskytter mot vær og vind når de brukes som tak, stammen blir til byggemateriale og ved, kokoshamsen forvandles til et sterkt tau ved hjelp av kyndige hender, kokoskjøttet er en viktig del av mange matretter og sist, men ikke minst – den næringsrike kokosoljen.

Vi er klare for å se på fett med nye øyne. Studier foretatt på kosthold med mye sunt fett (og lite karbohydrater) understreker fettets viktige rolle i et sunt kosthold. Masaiene spiser melkefett, samene spiser reinsdyrfett og på de tropiske øyene spiser de kokosfett. Til tross for at de får mer enn 60% av energien fra mettet fett så lider de ikke av kreft, overvekt, hjerte- og karproblemer eller generelt andre livsstilssykdommer.

Kokosolje er:
– stimulerende for fettforbrenningen
– en fantastisk energikilde
– immunstyrkende
– godt for skjoldbruskkjertelen
– ideell i lavkarbohydratdietter
– en kilde til skjønnhet

Kokosolje består av ca. 2 % flerumettet fett, 6 % umettet og 92 % mettet fett. Det er de mellomlange, mettede fettsyrene som først og fremst gjør kokosolje til en helseolje. De inneholder færre kalorier enn de lange mettede fettsyrene i animalsk fett. De mellomlange fettsyrene fordøyes lett, forbrennes lett, virker antibakterielle, reduserer infeksjoner m.m.

Kokosolje gir deg også et stabilt energinivå, i motsetning til høyglykemiske karbohydrater, som forårsaker store svingninger i blodsukkeret. Mange tenker sikkert at ved å spise kokosfett så vil vekten øke. Men dette er feil. Karbohydrater reduserer fettforbrenningen, mens fett øker den. Fettsyrene i kokosolje øker forbrenningen mer enn proteiner, og opp til tre ganger mer enn animalsk fett. Når forbrenningen øker, reduseres ikke bare kroppsfettet, men også kolesterolet.

Et fornuftig kostholdsprogram for den optimale kropp og bedre helse er derfor: reduser inntaket av karbohydrater (spesielt de raske, fra hvitt mel og sukker), øk inntaket av grønnsaker, gode proteinkilder, kokosolje og essensielle fettsyrer. Unngå fritert mat. Den type fett lagres på kroppen og er ikke godt for noe som helst. Og en liten sak til som jeg lærte av ernæringsterapeut Jens Veiersted forrige uke da han foreleste i Albir: helst unngå å spise fett sammen med karbohydrater. Det er en dårlig kombinasjon, spesielt for de som ikke mosjonerer tilstrekkelig.

Historisk sett har kokosnøttmasse vært brukt i behandling av en rekke helseproblemer som bl.a. verkebyller, astma, bronkitt, hoste, feber og influensa, ørebetennelse (husker dere jeg fortalte at jeg dryppet kokosolje i øret på datteren min da hun hadde ørebetennelse?), kvalme, utslett, sår hals, tannpine, hevelse, magebesvær, magesår, forstoppelse, bronkitt, brannsår og underernæring bare for å nevne noen!

Det er greit å starte forsiktig om man ikke er vant til en fettrik kost. Fett og oljer skal bearbeides av leveren, og tålegrensen varierer fra person til person. Symptomer på overdosering er kvalme og uvelhet etter inntak men er forbigående og helt ufarlig. Leverens evne til å bryte ned fett kan imidlertid trenes opp i løpet av 4-6 uker.
Tørker man kokoskjøttet får man kokosmel. Dette melet er glutenfritt og fiberrikt (60% fiber) og dessuten veldig kalorifattig for de som teller kalorier. Melet er fint å bake med og kan erstatte inntil 15% av vanlige melsorter.

Eller du kan rett og slett ha i en stor spiseskje i smoothien/ grøten/yoghurten din daglig. Et annet godt tips er å blande litt kokosfett i nylaget juice/smoothie for å få bedre opptak av fettløselige vitaminer
’Jeg vil også nevne kokosvannet! Alle har vel sett tegnefilm for barn hvor man lager et hull i en kokosnøtt, har i et sugerør og slukker tørsten? Vel, kokosvann er den klare væsken i umodne kokosnøtter. Dette er ikke kokosmelk. Kokosvann er veldig næringsgivende og har blitt drukket i over 4000 år. Kvinner har drukket kokosvann under svangerskapet for å gjøre morsmelken så næringsrik som mulig.
Leave a Reply

Your email address will not be published.