En vandring i natur og kultur til L’Atzuvieta

Ifølge dokumenterte kilder bodde det folk i den nå forlatte maurerlandsbyen L’Atzuvieta helt fra 1356. Men arkeologiske funn tyder på at stedet var bebodd allerede før Jaime 1’s erobringer. På det tidspunktet da maurerne ble jagd vekk herfra i 1609 bodde det 17 familier i landsbyen.

Tekst og fotos: Laila Fjeld

Noen kristne familier holdt så hus her frem til slutten av 1600-tallet, men deretter har stedet kun vært benyttet til innhengning av dyrene. Murverk og organiske funn fra mudejar og maurer-tiden er svært godt bevart, derfor er interessen for lands byen stor. I forbindelse med at det fjor var 400 år siden maurerne måtte flykte herfra, ble det satt ekstra fokus på L’Atzuvieta og verdien av å ivareta dette viktige minnet fra maurertiden i Spania. Her var den største moskéen i området, som bl.a. byene Alcalá de la Jovada og Beniala sognet til.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Dramaet som utspant seg for 400 år siden bør bli bedre kjent, mener de ansvarlige myndighetene i Valencia, og peker for eks. På at bare fra havnen i Dénia ble 42.000 mennesker sendt tilbake til Oran. Det er derfor sterke krefter for å gjøre L’Atzuvieta til en turistattraksjon; tanken er å restaurere en av de gamle ruinene og ellers prøve å gi et så korrekt bilde som mulig av hvordan maurerne bodde her for 400 år siden. Men vi som er så heldige å bo relativt nær L’Atzuvieta har nå en unik mulighet til å oppleve denne gamle mauriske bosettingen også før den blir allemannseie!

Vi er en gjeng glade vandrere som gjorde nettopp det. Med en praktfull fjelltur, spekket med kulturminner og vakker natur, bespisning på gourmetrestaurant og overnatting på en perle av et hotell, var denne opplevelsen et minne for livet. Det er kanskje på tide å begynne med begynnelsen: Med utgangspunkt i Altea kjører vi til Oliva, så inn i landet langs elven i den frodige dalen Vall de Gallinera frem til Beniali. Ca 1 time og 10 min kjøring. Beniali kan også nås via Orba, en nydelig biltur som tar like lang tid. I Beniali møter vi den hyggelige engelske guiden Paul som fører oss oppover i Sierra de la Foradá på en eldgammel sti i en ur med fascinerende kjempe-steinblokker. Det var sannsynligvis denne veien de benyttet maurerne i Beniali når de skulle til hoved-moskéen i L’Atzuvieta. Vel oppe på toppen er en fenomenal utsikt over hele Vall de Gallinera. Til tross for at det nylig har brent over store områder her,er naturen overveldende.

Vi går innom et lite, gammelt slott ytterst på en fjellpynt vi får med oss en av de mange godt bevarte snøbrønnene i Valencia og ruiner etter flere landsbyer som setter fantasien i sving: her har det en gang bodd flere mennesker enn i dag! Og det kan se ut som de har vært velstående. De falleferdige husene er relativt store. Men mest av alt er det interessant å oppleve L’Atzuvieta! Paul leder oss via unike fjellformasjoner og vakre kulturområder før det omsider bærer nedover og tilbake igjen på nok et spennende, gammelt eseltråkk også her innimellom kolossale, overgrodde steinblokker.

Vi har vandret i nesten seks timer, så det smaker godt med ett(?) glass øl på baren i Beniali og deretter en velfortjent tur i SPA’et på hotellet vårt, El Capricho de la Portuguesa! Kjelleren, hvor der en gang hadde vært olivenoljeproduksjon, er nå gjort om til et sjarmerende SPA, med aromaterapi-rom og svømmebasseng; alt nedgravd flere etasjer under selve hotellet. Rommene er alle forskjellig utformet og dekorert og representerer stilarter fra hele verden. Verten, Juan José Gimeno (bestemoren var fra La Nucía) er gjestfriheten selv.

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2010.
Leave a Reply

Your email address will not be published.