En liten kosehistorie fra sjøen.

Det er nå ett år siden cruiseskipet Costa Concordia gikk på et undervannsskjær fordi Kaptein Francesco Schettino manøvrerte skuta nær hjembyen til Sjefsstuerten så denne kunne se hjemmet sitt. Men nå forteller kapteinen til CBC at da han kom opp på broen så han at rormannen hadde svingt skuta vekk fra kursen som han hadde fått ordre om å holde. “Dette forårsaket ulykken og Black Box underbygger dette, “sier kaptein Schttino. “ Dette er ikke en kriminell handling, men en ulykke! Det er en stor forskjell på forbrytelse og ulykke! Så hvorfor denne saken blir behandlet som en forbrytelse kan jeg overhode ikke begripe!

AV: K.J. HERMANRUD

Kaptein Francesco Schettino hadde beordret en Sail Past Salutt til menneskene på øya Giglio. Da han kom opp på broen for å utføre salutten så han til sin forskrekkelse at skuta var på full fart mot skjærene forut. “Jeg ga øyeblikkelig ordre: Hardt Babord, men rormannen turnet skuta Hardt Styrbord i steden! Og derfor gikk vi på skjæret i full fart og fikk en 35 lang flære under vannliljen!”

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Kaptein Schettino er blitt anklaget for å ha gått fra skuta før passasjerene gikk fra borde. Men han forklarer at mens han ledet evakueringen av Costa Concordia så skle han på det skrånende dekket og gled ned langs skutesiden og ombord i en livbåt. Selv etter gjentatte ordrer fra Kystvakten om å se og pelle seg ombord litt brennkvikt så ble han sittende i livbåten. Disse samtalene over radio mellom Kystvaktens Sjef Gregorio de Falco og Kaptein Schettino er idag berømte og utgitt på CD.

En lignende skipshistorie på fallrepet: Skipet går i god fart gjennom den disige natta. Kapteinen står selv på broen og ser forover. Så ser han plutselig lys forut, et lys på kollisjonskurs! Han sender øyeblikkelig et signal: Endre din kurs 10 grader øst. Over. Øyeblikkelig kommer signal tilbake: Endre din kurs 10 grader vest. Over. Nå blir kapteinen forbanna: Jeg er kaptein i marinen. Endre kursen din øyeblikkelig. Over. Svaret kommer prompte: Jeg er en vanlig sjømann, men du må endre kursen din! Over. Nå er kapteinen i marinen fly forbanna: Dette er slagskipet Victoria, jeg endrer ikke min kurs. Over. Svaret lar ikke vente på seg: Dette er fyrtårn nr. 230. Over and out.


Leave a Reply

Your email address will not be published.