En kone for 100 kakaobønner

Mayaene brukte kakaobønnen som offergaver til gudene. Som drikke var den kun beregnet på overklassen, som prester, monarker og kjøpmenn. Og for en håndfull bønner kunne man kjøpe seg en kone.

TEKST: ANITA ASLAKSEN

Mat for gudene, eller kakao som vi kjenner det under, var en drikk for prester, monarker og kjøpmenn i Sør-Amerika. Den hadde en oppkvikkende og afrodisisk virkning.Bønnene var svært holdbare og lette å frakte med seg og ble derfor etter hvert et betalingsmiddel. For hundre kakaobønner kunne man få en slave eller en kone!

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Mayaene var de som dyrket kakaobønnene i sine varme og fuktige omgivelser. Når Mayaene forlot sitt rike, var det
Aztekerne som overtok lidenskapen for kakao. Kakaotreet ville imidlertid ikke overleve i det tørre området deres, og kakaobønnene ble derfor fraktet av mennesker fra klimaet i sør til det som i dag er Mexico City. Fordi frakten ble foretatt pr. fots av mennesker, ble kakaobønnene en ekslusiv luksusvare på linje med gull.

Kakaobønnene ble ofret til gudene og ellers forbeholdt prester og monarker. Cristopher Columbus var den som oppdaget indianernes kakaodrikking samt at de benyttet det som penger. Han brakte den med seg til Spania i 1527. Der ble den benyttet av leger og i klostre, for senere å bli introdusert i det Spanske hoffet.

Sjokolade ble etter hvert introdusert i de andre eurpeiske landene, og hvert land tilsatte sine egne smaker, som kanel, jasmin og sitron. I dag vet vi at sjokolade kan være kolesterolsenkende, være oppkvikkende og ha god effekt på kjærlighetssorg på grunn av sitt innhold av phenylethylamin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.