En annerledes Spania-ferie i Bilbao

Spania er en sikker feriedestinasjon enten du er ute etter et rikt kulturliv eller flotte strender. Turister har strømmet til Spania i mange år allerede, og fordi turisme er så viktig for landet gjør de sitt beste for å sørge for at de føler seg velkomne. Dersom du er ute etter en litt mer autentisk opplevelse og færre turister er trolig Bilbao stedet for deg.

Hva har Bilbao å by på?

Havnebyen Bilbao har ikke historisk vært kjent for å være spesielt vakker eller turistvennlig. Dette har imidlertid endret seg i løpet av de siste par tiårene, og byen har rett og slett gjennomgått en skikkelig oppussing. Det har gått fra å være en grå og kjedelig industriby til å bli en moderne, spennende og pulserende by. Guggenheim-museet regnes som hovedattraksjonen i Bilbao, og var en del av planen til baskiske myndigheter for å forvandle den grå byen til en europeisk kulturby. Museet er kanskje mest kjent for den unike arkitekturen som blant annet består av titan, glass, flere ulike steintyper og vann, men det er selvfølgelig mye spennende å få med seg på innsiden også. Her finner du både faste og midlertidige utstillinger samt Michelin-restauranten Nerua, så alt er duket for en høykulturell opplevelse på Guggenheim.

Bilbao kan også friste med gamlebyen Casco Viejo med sine brosteinsgater, koselige restauranter, små barer og en historie som strekker seg tilbake til 1400-tallet, den berømte høyden Artxanda med en spektakulær utsikt over Bilbao og det vakre markedet Mercado de la Ribera, som er det største overdekkede markedet i Europa. Med en beliggenhet langt nord i Spania er det ikke en typisk badeby, men det betyr likevel ikke at det ikke er rom for strandliv i løpet av turen. Faktisk så finner du mange lange og myke strender i hele Nord-Spania.

Et friskt pust for fotballen

I Bilbao finner du også fotballklubben Athletic Bilbao. Klubben kommer naturlig nok i skyggen av andre spanske klubber som Barcelona og Real Madrid, men det mange ikke vet er at de har vært i Primera Division helt siden starten i 1928, og dette er de alene om sammen med Barcelona og Real Madrid. De som følger med på fotball og odds tips vet at det er et stabilt godt lag som hører i den spanske toppligaen, og at de ligger trygt plassert på øvre halvdel av tabellen.

Det som gjør klubben ekstra spesiell er at de også er opptatt av å bringe fram spillere med basiske røtter, noe de har gjort i en årrekke. Dette er ganske unikt i dagens toppfotball, men med tanke på at de har vært med i Primera Division helt siden starten er ingen tvil om at de gjør noe riktig. Kanskje flere klubber burde følge Athletic Bilbaos eksempel?

Utforsk Baskerland

Bilbao er sentrum for Baskerland, og dersom du skal tilbringe mer enn et par dager i Bilbao bør du definitivt utforske mer av den vakre naturen i området. Spesielt kyststripen mellom Bilbao og San Sebastian er en opplevelse utenom det vanlige, så en leiebil er å anbefale dersom du har tid til å utforske området utenfor Bilbao. Hvis det ikke frister å kjøre selv i et fremmed land har du også mulighet til å reise til San Sebastian med offentlig transport fra Bilbao. San Sebastian kan skimte med flere Michelin-restauranter, og strandbyen skal visstnok ha flere stjerner per innbygger enn noen annen by. Er du klar for å utforske en ny side av Spania?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *