Elche

Ta deg en tur til Elche i Spania palmesøndag og opplev feiringen i denne palmenes by. Elche er en av få byer i verden som har to kulturelle severdigheter på Unescos verdensarvliste. I år 2000 ble palmeskogene en del av denne verdensarvlisten, og i 2001 det berømte spillet om Mysteriet i Elche. Byen med hvite palmer, flettede palmeblader, og de mange palmeskogene, har en av landets mest kjente feiringer på selveste palmesøndag.

Tekst: TINE MERETE SANDBOE

Palmeskogene
Det er funnet palmer dekorert i vaser fra området helt tilbake til 200 år f. k. Det viser at palmer har hatt en sentral plass i ritualer siden den tiden. Daddelpalmene i Elche utgjør Europas største palmebeplantning med over 200 000 palmer. Mange av palmetrærne har i de senere år blitt gjort om til parker.

Palmegrenene pakkes inn i svart plast. På denne måten blir løvverket beskyttet mot sollyset. Disse bladene som da blir bleket brukes i prosesjonene på palmesøndag. De hvite palmebladene har i flere hundreår blitt produsert til hele den katolske verden. Det er funnet spor etter produksjon av hvite palmeblader i Elche fra år 1452. Et viktig element i Mysteriet til Elche er nettopp det hvite palmebladet som blir gitt til Jomfru Maria av en engel.

Bli med i Facebook Gruppen: Vi som trives på Costa Blanca

Palmesøndag

Denne feiringen ble i 1997 erklært for fiesta av Internasjonal Turist Interesse. Hovedhandlingen på denne søndagen før påske er å minnes Jesu inntog til Jerusalem. Dette er en av de viktigste hendelsene som er en del av Elche’s kulturelle identitet. Den første dokumenterte bevis på denne feiringen i Elche går tilbake til 1371. En annen viktig del av påsketradisjon og kultur fra Elche er de vevede palmebladene. Det er en egen håndverkstradisjon det å flette bladene til påskens mange prosesjoner. Byens rådhus har etablert et eget verksted i byen for å sikre at denne gamle tradisjonen av håndverk vil fortsette å leve blant folket.

Mysteriet i Elche

Den kulturelle begivenheten som uten tvil har dypest røtter og er den viktigste delen av Elche’s kulturarv er Mysteriet i Elche. Etter at det ble bannlyst av rådmannen av Trento å spille denne type spill i katolske kirker, ble Mysteriet i Elche som eneste spill i sitt slag velsignet av pave Urban 8. i 1632. Det er i dag det eneste spill med opprinnelse fra middelalder som får fremføres i kirken.

Mysteriet er et middelaldersk mysterium dramatisert om jomfru Maria sin død og hennes kroning som Himmelens og Jordens dronning. Handlingen foregår over to dager 14. og 15. august. Dersom du besøker Elche ellers i året kan du besøke Musea de la Festa, der du gjennom filmfremvisninger blir introdusert for dette fantastisk fascinerende mesterstykket av et spill.

Elche Tips

Tips til aktiviteter, opplevelser, og severdigheter i Elche i Spania for både store og små.

Strender i Elche

Guide over strender Elche i Spania1987 var Europas miljøvernår, og det året man startet kampanjen “Bandera Azul” (blått flagg) i Spania. FEE Federación Europea de Educación Ambiental gjennomfører årlige kontroller ved Spanias strender, og utplasserer det blå flagget på alle de strendene som oppfyller kriteriene for miljøvern og gode service tilbud. I Elche finner du noen av verdens beste strender, og den Hvite Kysten har ikke mindre enn 200 kilometer med strender, og de ligger alle sammen i Alicanteprovinsen hvor man kan nyte late dager i sanden i det avslappende klimaet ved Middelhavet. Vi vil her gi en oversikt over de beste strendene i Elche og resten av Costa Blanca, alle utstyrt med blått flagg. Les mer om Costa Blanca strandguide

Shopping i Elche

Selv om Elche i Alicante provinsen ikke er mest kjent for shopping, kan den by på et variert utvalg av butikker. I sentrum er de beste handleområdene i og rundt hovedgatene i sentrum, ramblas og Avenida Federico Soto/Doctor Gadea. Også i Avenida de Maisonnave finner en kjente butikkjeder og blant annet det kjente varemagasinet El Corte Ingles. Ellers finner vi kjøpesenteret Panoramis, som ligger nede ved havnemarinaen på Explanadas vestlige ende, og kjøpesenteret Centro Comercial Gran Vía på nordsiden av byen. Ved universitetet er det et stort outlet varehus, hvor en kan gjøre et kupp på kjente merkevarer.

Fly til Elche

Fra Norge er fly den beste måten å komme seg til Elche, både Norwegian, SAS og Ryan Air har direktefly fra flere byer i Norge. Flyplassen i Alicante “El Altet” ligge bare 30 minutter fra Elche sentrum, og det er ikke noe problem å komme seg fra flyplassen til sentrum via enten buss eller taxi. Ønsker du en leiebil i Elche er det et godt utvalg i leiebilfirma på flyplassen, men det lønner det seg å bestille på forhånd.

Leiebil i Elche

Trenger du leiebil til ditt opphold i Elche er det lettest å bestille den for henting når man lander på flyplassen i Alicante. Da kan man enkelt returnere den når man reiser tilbake til hjemlandet, og man slipper alternativ transport til og fra Alicante Lufthavn. I de fleste tilfeller er dette rimeligere enn å bruke små lokale leverandører i Elche sentrum. Du kan enkelt sjekke og sammenligne priser på leiebil i Elche selv ved å bruke søkeskjemaet som du finner under på denne siden. Les mer om leiebil i Spania

Golfbaner i Elche

Golfbaner AlicanteElche og Costa Blanca er en favorittdestinasjon for golfere fra hele Europa, og ikke minst for oss skandinavere. Det milde klimaet, den gode infrastrukturen og stadig flere golfbaner å velge mellom, er blant tingene som trekker hopetall av golfentusiaster til ”den hvite kysten”. Klimaet er kanskje viktigste årsaken til at golfere fra store deler av verden strømmer til Elche og Costa Blanca for å spille golf året rundt. Spania betraktes i dag som en av verdens fremste golfdestinasjoner, og for mange er dette favorittlandet. Akseptabelt prisniva, gode baner og ikke minst velutbygd infastruktur betyr mye. På Costa Blanca finnes det flest golfbaner i området rundt Alicante. Hele tretten av dem er bygd i en omkrets på bare noen få mil. Les mer om 10 topp golfbaner på Costa Blanca

Bolig i Elche

Elche er en av de vakreste byene i Spania, og mange er fascinert av klimaet, strendene, maten, kulturen og ikke minst boligmarkedet. Rekord mange bytter ut hytter i fjellet med feriebolig i Elche og resten av Spania. En nylig undersøkelse viste at over 50000 nordmenn vurderer bolig i Spania, og mange av dem i Elche. Tenker du på den perfekte løsningen for å finne boliger av høy standard i Elche? Her finner du informasjon som vil hjelpe deg å finne din drømmebolig i Spania, uansett hvor i Spania du kunne tenke deg å bo. Det er mye til salgs, og eiendomsmeglerne står i kø for å vise deg hva som finnes. Les mer om bolig i Spania

Dyreparker og fornøyelsesparker

Dyre- og fornøyelsesparker Elche Costa BlancaKyststripen Costa Blanca bugner av fornøyelsesparker og dyreparker for store og små og her kan man finne morsom avveksling fra sol, strand og shopping. Costa Blancas fornøyelsesparker byr på alt fra forhistoriske vesener via krokodiller til skikkelig adrenalinkickene karuseller. Du kan se vannshow med delfiner, eller hvorfor ikke ta en dukkert med en sjøløve? Eller hva med en safari, mens antiloper, løver og tigere boltrer seg på alle kanter? Les mer om dyreparker og fornøyelsesparker på Costa Blanca

Hotell i Elche

På jakt etter billig hotell i Elche? Først og fremst anbefaler vi å bruke en søkemotor som søker igjennom alle de store bookingsidene og viser hvilken som har best pris på hotell i Elche. Uansett om du allerede har bestemt deg for hvilket hotell i Elche du vil bo på eller trenger noen gode forslag på hotell. De beste kombinerer pris med vurderinger fra reisende for å komme opp med gode forslag.

Badeland og vannparker

Badeland vannparker Elche Costa BlancaBadeland og vannparker er populære sommerattraksjoner på Costa Blanca kysten, og de har ofte tusenvis av besøkende. Både lokale innbyggere og turister besøker disse badeparkene, og tar du turen selv kan du forvente en fantastisk dag for hele familien. Når solen steker fra en skyfri himmel, er det godt å kunne boltre seg i vannet. Her får du en oversikt over badeland og vannparker i Elche på Costa Blanca, naturligvis er det barna som er i fokus. Alle badeland og vannparker i denne oversikten passer for små barn. En ting å legge merke til er at tilgangen til de forskjellige attraksjonene i badeparkene er avhengig av kroppslengden. Hvilket til tider kan være enormt frustrerende for de aller yngste medlemmene i familien. Les mer om badeland og vannparker på Costa Blanca

Video ElcheKart ElcheLeave a Reply

Your email address will not be published.