Eksem hos hunder

Hunder er som mennesker, ofte plaget av eksem…

Varme eksemer kalles også for Hot Spot og Retrievereksem. Våteksem starter ofte ved at det er en liten skade i huden der det starter en liten infeksjon som sprer seg utover slik at huden blir rød, klissete og betent. Pelsen klistrer seg sammen og hårene faller av. Våteksem er mest vanlig om sommeren når det er varmt og hunden bader mye. Fukteksem forårsakes av vanlige stafylokokker som finnes på huden. Med hjelp av varme og fukt kan de fort lede til at en flekk på huden blir øm og man kan se puss og verk. Normalt oppstår fukteksem på kinn, hals og bogparti. Våt, varm pels gir en ypperlig grobunn for bakterier. Som med de fleste andre sykdommer er det å forebygge langt lettere enn å behandle.

Rene, velstelte hunder er mindre utsatt for våteksem enn skitne hunder som ikke får regelmessig pelsstell. Og naturlig nok er hunder med lang og tett pels, slik som retrievere, mer utsatt enn raser med kortere pels, derav navnet retrivereksem. Når det gjelder forebygging av denne eksemen er altså pelsstellet uhyre viktig. Er skaden skjedd er behandlingen av fukteksem relativt enkelt, men den kan gjøre vondt for hunden. Ofte holder det å barbere rent med en skikkelig marginal rundt området som er infektert. Om hunden har veldig vondt kan den behøve litt beroligende før man gjør dette. Et par ganger om dagen skal man påføre et desinfiserende middel. Bruk ikke sprit i et åpent sår. I de mest alvorlige tilfellene må hunden behandles med antibiotika.

Mange hunder er utsatt for atopisk eksem. Dette kan være påvirket av kostholdet. Ekspertene anbefaler råfor, som er rått kjøtt som ikke er varmebehandlet på noen måte, og gis direkte til hunden. Hundens tarmsystem og mage er i utgangspunktet ikke laget for å oppta kokt/varmebehandlet mat, ei heller masse mel av mais og hvete(som man ofte finner i tørrfor). Når kjøtt blir kokt forandrer fibrene seg, og for hunden blir dette mye vanskeligere å fordøye enn rått kjøtt. Derfor bruker tarmene og kroppen masse energi og lang tid på å trøkke dette gjennom kroppen, uten at så mange næringsstoffer blir tatt opp. Dette igjen fører til at kroppen ikke har nok ressurser til å ta seg av immunforsvaret og dermed er mer utsatt for sykdommer, allergi og eksem.Denne artikkelen er tidligere publisert i Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.