Eier du bolig i Spania?

Mange nordmenn eier hus eller leilighet i Spania. Ved et eventuelt arveoppgjør vil en da måtte betale arveavgift til Spania, og beregningen av denne er ikke helt som vi er vandt til i Norge. I denne utgivelsen tar vi for oss et tips i forbindelse med testamente og arv for boligeiere i Spania.

Tekst: Remy Irgens www.capicorinmobiliaria.com

Høy arveavgift i Spania
I Spania er arveavgiften høyere enn i Norge. Det tas hensyn til arvemottagers familieforhold til avdøde, alder, om eiendommen er arvemottagers primærbolig o.l. Arveavgiften beregnes på basis av en skala som varierer fra ca 8 % til 34 %, hvis avdøde og arving er nær beslektet. Ved arv fra fjernt beslektede kan arveavgiften faktisk komme opp i hele 80 %, noe som vi anser som en veldig god grunn til å ta tak i dette før et eventuelt arveoppgjør.

Grunnlaget for beregning av arveavgiften i Spania ligger et sted mellom ligningsverdien og markedsverdien og fastsettes gjerne av skattekontoret. For en eiendom til en verdi på 100.000 euro, som tilsvarer ca 750.000 kroner, vil arveavgiften utgjøre ca 15 %, dvs. ca 112.500 kroner.Capicor Annonse Spania24

Spansk testamente
Hvis man har eiendom i Spania, anbefaler de juridiske ekspertene at man oppretter et spansk testamente. Grunnen til det er at det innebærer mye arbeid å få spanske myndigheter til å godta en norsk skifteattest.

For å få norske dokumenter i arvesaker godkjent i Spania må de blant annet oversettes til spansk og bekreftes av Notarius, før de endelig skal bekreftes av fylkesmannen. Alt dette unngår man ved å opprette testamente. Det eneste dokumentet man trenger å fremlegge er da en dødsattest. Selv om også denne må oversettes og bekreftes, gjør det arbeidet mye enklere for de etterlatte enn hvis de må gjøre alt arbeidet selv. Å finne frem i papirjungelen selv er vanskelig hvis man ikke vet hvor man skal henvende seg.

Derfor anbefales det sterkt å opprette et spansk testamente slik at man unngår at eventuelle arvinger skal få problemer med dette i etterkant. Det spanske systemet er enda mer byråkratisk enn i Norge.

Les mer forbrukerstoff om bolig i Spania

CashBackCard TIPS: Visste du at du kan få Cashback på alt av kostnader på reise, opphold og aktiviteter i hele Spania? Med fordelskortet og Appen Cashback, får du penger igjen av det du bruker på blant annet fly, hotell, leiebil, flyplasstransport, bolig, restauranter, shopping, fornøyelsesparker, og mye annet. Fordelskortet er gratis, og er en del av verdens største shopping program, og kan brukes i over 47 land i hele verden. Les mer om Gratis Fordelskort i Spania

Bruk sjemaet under for å sammenligne priser fra leiebilselskapene i Spania. Garantert beste pris!
Takk for at du deler