Edderkopper i Spania

Edderkopper i Spania. De kommer krypende, er ekle og myndighetene i Spania advarer mot farlige edderkopper som er sett flere steder i Spania. Får du bitt, kan du ha sterke reaksjoner og i verste fall dø. Men slapp av, det er ingen grunn til panikk, sjansen for at du skal treffe på en av de virkelige farlige og gifitge edderkoppene er lav, men det lønner seg å være klar over faren som lurer der du kanskje minst venter det.

Frykten for edderkopper er den vanligste fobien. Noen studier indikerer at over 50 prosent av kvinner har symptomer på araknofobi. «Edderkopp» kommer av det danske ordet edder, som betyr eiter og kopp som betyr noe tykt/oppsvulmet. Selv om de fleste edderkopper er giftige, er det bare 30 arter som har gift som er dødelig for mennesker.

Du svelger ikke et visst antall edderkopper i løpet av livet. Dette er en myte! Det skal alt for mange tilfeldigheter til for at noe slikt skal kunne skje såpass ofte. Og hvis du prøver å kile noen som sover på leppene vil du se at de reagerer. Og selv om du ikke skulle reagere før edderkoppen var inne i munnen din, må den fortsatt gå helt bak på tungen og du må svelge på nøyaktig det rette tidspunktet for at dette skulle skje.

Edderkopper er svært nyttige i naturen for å holde andre småkryp under kontroll. En undersøkelse i Sveits viste at edderkopper spiser ca 38 millioner småkryp hvert år, per hektar. I vekt blir det ca 150 kilo. Den vil også ta de andre krypene i huset ditt som du ikke vil ha der. Så kanskje det er verdt det å ha en edderkoppvakt?

Giftige og farlige edderkopper i Spania

Spania har mange arter av edderkopper, hvorav fire kan gi deg en ekkel brodd og potensielt føre til mer alvorlige problemer. Mange av navnene vil være kjent for deg og spre frykt inn i hjertet ditt. Myndighetene i Spania har flere ganger advart mot spredning av farlige og giftige edderkopper. Vi skal her ta for oss de som man bør se opp for.

I Sevilla advares det om en invasjon av farlige og giftige edderkopper som kan forårsake nekrose (celle- og vevdød ). Den brune edderkoppen, som opprinnelig er fra USA, formerer seg i rekordfart. Den oppholder seg i hekker, innendørs og ofte i hjørner av huset. Miljø- og skadedyrforkjemper i el Montequinto, Pilar Muñoz, forklarer til Europa Press at den har en utbredelse som er begrenset geografisk til et bestemt naturlig område eller miljø. Normalt er edderkoppen ikke skadelig for mennesker og det oppstår sjeldent komplikasjoner. Men for de som er følsomme for alle typer insektbitt kan bittet forårsake alvorlige sirkulasjonsforstyrelser i huden og kroniske hudsår.

Se video av den giftige og farlige edderkoppen


På Kanariøyene det nylig funnet en ny type edderkopp i sitt slag, som er endemisk – det vil si at det ikke finnes noe annet sted på jorden. Edderkoppen er liten, brun og har tre øyne, som ligger i en trekant. Det er aktive om natten og aggressiv hvis den føler seg truet. De nye artene variant også skiller seg fra andre i Loxosceles-grupppen som det bor i huler, sprekker og steiner, mens de ikke-endemiske arter Loxosceles rufescens, som også ligger på fastlandet, holde til der folk bor.

The Black Widow Spider

Black Widow Spider Spain
Sort enke er en giftig kamfotedderkopp som taksonomisk hører hjemme blant de høyerestående edderkoppene (Araneomorphae). Den har tilnavnet enke eller sort enke blir i noen grad også brukt om andre medlemmer av slekten Latrodectus. Bittet er sjelden dødelig. De finnes i kratt og i Spanias milde klima er de aktive hele året, men er mer sannsynlig å se i paringstiden. Den voksne hunnen er blank og sort med et rødt, timeglassformet merke på buken. Hannens merke, som også er timeglassformet, går fra gult til hvitt med en varierende skygge av orange og rødt. Den bærer også en liten prikk nær spinnekjertelen som kan variere i farge. Vanligvis er den også rød, men adskilt fra timeglasset. En stor hunnedderkopp av denne underarten kan bli ca 3,7 cm lang inkludert ben. Kroppen er da ca. 1,2-1,5 cm, mens hannen på det meste er halvparten så stor som hunnen.

Mediterranean Tarantula

Mediterranean Tarantula Spider
En edderkopp med et utseende som er verre enn selve bittet. En Mediterranean Tarantula kan bli opp til 14cms stor med en kropp på størrelse med et egg. Den biter, men effekten er ikke verre enn et vepsestikk. Større ubehag kan bli forårsaket hvis tar ut busten på ryggen når den blir truet. Dette gir den samme følelsen som når du får glassfibertråder på huden din og kan irritere i flere dager. Edderkoppen er en natt jeger, så det er lite sannsynlig at du vil se den med mindre du er glad i vandring i tur og mark om natten.

 

Mediterranean Funnel Web edderkopp

Mediterranean Funnel Web Spider
Denne edderkoppen er knyttet til sine dødelige fettere i Australia, og spesielt i Sydney. Mediterranean funnel Web edderkoppen ser imponerende ut og bor i typisk traktformede nett. Blir du bitt forårsaker den en brodd i stedet for et alvorlig bitt. Se etter dem eller unngå dem i kratt og skog eller et skyggefullt sted bak røyter, sammen med garasjer eller i hekker. Aktiv hele året i løpet av dagen og natten, og er en av de vanligste edderkoppene langs Middelhavet og kystområdene.

Brown Recluse edderkopp

Brown Recluse spider
Brown Recluse edderkoppen er en av disse edderkoppene å se etter. Selv om de er mindre farlig enn sine internasjonale fettere, gir de fra seg stygge bitt som du kanskje ikke føler i begynnelsen, men som etter noen timer utvikler seg til en blemme med et rødt senter som en blink. Bittet blir etter hvert svært smertefullt. Brown Recluse edderkoppen er aktive hele året, og jakter om natten.

Symptomer på et edderkopp bitt

Ved hjelp av bilder alene, kan det være vanskelig å skille et edderkopp bitt fra andre insekter. For å motta forsvarlig behandling, er det viktig å kunne gjenkjenne symptomene på en edderkopp bitt.

  • 1. Før du kan undersøke det, er det viktig å vaske såret med såpe og vann. Dette vil gjøre identifiseringen bittet mye enklere.

  • 2. Se å se om bittet er hevet. Et vanlig symptom av edderkoppbitt er at huden blir irritert og oppvokst. Det kan se ut som en blemme, og vil trolig klø eller svi. Hvis bittet avtar eller forsvinner er det trolig en vanlig hus edderkopp, eller et annet insekt.

  • 3. Hvis du opplever kvalme, hodepine, alvorlige hudskader, mye smerte, eller muskelspasmer. Er dette tegn og symptomene for et alvorlig edderkopp bitt, og du burde se en lege umiddelbart.

    Opplever du et edderkoppbitt i er det viktig at du får antigift som får på de fleste apotek, sykehus og hos leger i Spania. Det anbefales å ta livet av edderkoppen og ta den med deg for identifikasjon.

    Les også om giftige og farlige slanger i Spania

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published.