Ecce Homo – Vandalisme, kunst eller Extreme Makeover…

Den trofaste kirkegjengeren Cecilia Giménez Zueco hadde i lengre tid ergret seg over det forfalne maleriet Ecce Homo som hang på kirkeveggene i Santuario de la Misericordia de Borja i Zaragoza. Den kunstneriske damen valgte å ta saken i egne hender, og ble mot alle intensjoner verdenskjent for sitt restaureringsobjekt!

TEKST : BENTE PUIG


Presten satte nok kaffen i vrangstrupen da han kom på jobb om morgenen. Etter å ha gnidd alle søvnrester ut av øyene og kløpet seg i armen, kunne han bekrefte at det verdifulle Ecce Homo var vandalisert. Det er vel i slike situasjoner man skulle ønske man kunne være flue på veggen, og kanskje spesielt i scenarioet skrifting og bønn om nåde fra en kunstner som uttalte seg ikke ferdig med restaureringen ennå!. Mens presten nekter å holde gudstjeneste foran det vandaliserte Ecce Homo, høster kunstneren berømmelse over de fem kontinenter. Men i stedet for å nyte sin berømmelse fikk hovedpersonen sammenbrudd og angtsanfall, situasjonen ble for meget!

Bilder av restaureringen fór over alle verdens tvskjermer, og kunstneren selv ble forfulgt med kameraer. Folk strømmer stadig til kirken fra hele verden for å la seg avfotografere sammen med Ecce Homo. I sommer mottok kirken rundt 3000 besøkende hver uke, og har nå begynt å ta inngangspenger. T-skjorter trykkes opp, og Ecco Homo masker ble en hit under årets Halloween feiring verden over. På toppen av det hele er det laget Smartphone applikasjoner hvor du selv kan restaurere Ecco Homo etter kunstnerens filosofi: akkurat som du vil.

Nå som «Ecco Homo» har blitt «big business» vil fl ere ha en bit av kaken. Nå ser rådhuset i Borja på muligheten for å ta patent på varemerket Ecco Homo. For å unngå misbruk av maleriet, uttaler de mens familien til kunstneren Elías García Martínez, som en gang i tiden malte det berømte maleriet, krever alle rettigheter. Den stillferdige kunstneren får mer oppmerksomhet enn hun selv ønsker, og prøver å ligge lavt i terrenget, men familien hennes har overlatt saken til sine advokater. De mener nemlig at den gamle damen bør få en del av kaken nå som maleriet omsetter for hundretusener.

Hele verden betviler Zuecos evner som restauratør av malerier. Selv forsvarer hun seg med at hun slett ikke ble ferdig med restaureringsarbeidet før oppmerksomheten gikk over styr. Profesjonelle restauratører ved Fundación Sancti Spíritus har analysert verket og utarbeidet rapporter for senere å avgjøre maleriets fremtid. De mener det er mulig å restaurere originalen, men mener at de kan også bevare både original og den moderne versjonen.

At kvinnen har talent gjøres viden kjent nå som hun donerer et maleri til radiostasjonen COPE som skal auksjoneres via E-bay i et veldedig prosjekt for Kirkens Nødhjelp Cáritas. Maleriet er et oljemaleri kalt Las Bodegas de Borja fra år 2000 på 33×22 centimeter. Det er innrammet og signert av kunstneren selv.Leave a Reply

Your email address will not be published.