Dyrehold gir ikke astma hos barn

Barn under to år som lever sammen med hunder, katter, fugler og marsvin eller andre gnagere, får ikke oftere astma i seks til ti års alder enn de som ikke har husdyr. Helsearbeidere bør derfor ikke gi råd mot å ha eller skaffe husdyr for å forebygge astma.

Tekst: Costanytt

Dette er konklusjonen til en stor europeisk studie. Den bygger på 11 mindre studier fra sju land: Norge, Sverige, Danmark, Storbritannia, Tyskland, Nederland og Spania.

To runder med spørsmål
Foreldre av rundt 11 000 barn svarte først på et spørreskjema da barna var under to år. Så svarte de om igjen, da barna var blitt eldre. I noen av studiene var barna da blitt seks år, i andre var de åtte, ni eller ti år. Forekomsten av astma holdt seg jevn i dette tidsrommet. Det tyder på at den siste spørsmålsrunden ikke kom for tidlig, før astmaen
hadde fått utvikle seg fullt ut. Studien tar altså høyde for dette, ifølge artikkelen i det åpne tidsskriftet PLoS ONE.

Leiebil Spania – Garantert billigst

Ikke en helsefare
Studien gjaldt både allergisk og ikkeallergisk astma. Allergisk astma omfattet alle tilfelle hvor barna også reagerte allergisk på mat eller stoffer i lufta. Den ikke-allergiske astmaen har ukjent årsak. Heller ikke antall tilfelle av høysnue økte. Husdyr er altså ikke en helsefare for små barn, ifølge denne studien. Snarere tvert imot. Resultatene tyder nemlig på at småbarn med hunder og gnagere i hjemmet har mindre risiko for å bli følsomme for stoffer i lufta
som kan framkalle allergi. Hunder ga også beskyttelse mot stoffer som kan gi matallergi, opplyser artikkelen. (norskforskning.no)
Leave a Reply

Your email address will not be published.